Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΟΕΒ και ΠΕΟ


(Κ) Αποφάσεις ΟΕΒ για τη διαχείριση του εργατικού κόστους ΚΥΠΕ ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 29/1/2013 11:06

Σειρά αποφάσεων έχουν λάβει τα συλλογικά όργανα της ΟΕΒ σε σχέση με τη διαχείριση του εργατικού κόστους των επιχειρήσεων και των οργανισμών κατά το 2013.
Όπως αναφέρει επιστολή προς τα ΜΜΕ του Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Πήλικου, τα συλλογικά όργανα της ΟΕΒ έχοντας μελετήσει σε βάθος την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφόμενες προοπτικές της, συνυπολογίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και με γνώμονα το κοινό καλό, ομόφωνα αποφάσισαν όπως το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως τομέα ή υποτομέα της οικονομίας), είτε έχουν σε ισχύ συλλογική σύμβαση εργασίας είτε όχι, κατά το 2013 δεν πρέπει να αυξηθεί με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιανδήποτε αιτία περιλαμβανομένης της ΑΤΑ, τυχόν προσαυξήσεων ή αυξήσεων μισθών και ωφελημάτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο του Δεκεμβρίου 2012.
Περαιτέρω, αποφάσισαν όπως οι επιχειρήσεις ή Εργοδοτικοί Σύνδεσμοι που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, να καλέσουν τις αντίστοιχες συντεχνίες ή και το προσωπικό τους, για να αποφασίσουν συγκεκριμένα μέτρα με στόχο την προστασία της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.
Πιστεύουμε, αναφέρει ο κ. Πήλικος, «ότι υπό τις περιστάσεις, η πιο πάνω απόφαση υπηρετεί κατά τρόπο ισορροπημένο και δίκαιο τον στόχο της ηπιότερης και αποτελεσματικότερης δυνατής προσαρμογής στα εξαιρετικά δύσκολα δεδομένα, μέσα στα οποία οι επιχειρήσεις της Κύπρου καλούνται να λειτουργήσουν».
Η πιο πάνω απόφαση, όπως αναφέρει ο κ. Πήλικος, είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα μέτρα τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει ήδη συμφωνήσει με τους εργαζόμενους ή τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν της πρωτόγνωρης κρίσης.
(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ με έκπληξη αλλά και με ανησυχία έχει πληροφορηθεί το περιεχόμενο ανακοίνωσης της ΟΕΒ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με αποφάσεις της Ομοσπονδίας Εργοδοτών οι οποίες αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων. Φαίνεται να έχει αποφασίσει να καλέσει τα μέλη της μονομερώς να υλοποιήσουν αποφάσεις που αφορούν δικαιώματα και ωφελήματα των εργαζομένων.
Η ΟΕΒ εν ονόματι του συμφέροντος των επιχειρήσεων και με αυθαίρετη επίκληση του συμφέροντος και των εργαζομένων και του «κοινού καλού», φαίνεται να αγνοεί και να διαγράφει τα μέχρι σήμερα θέσμια στις εργασιακές σχέσεις και ιδιαίτερα το κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και τις συλλογικές συμβάσεις.
Φαίνεται να αγνοεί και να διαγράφει την θεσμική της υποχρέωση, τα θέματα που έχουν να κάμουν με τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων να είναι αποτέλεσμα όχι μονομερών αποφάσεων, αλλά αποτέλεσμα διαβούλευσης και συλλογικών συμφωνιών.
Το Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ ελπίζει να πρόκειται για παρανόηση ή παρεξήγηση και ότι η βούληση και η πρόθεση της ΟΕΒ να είναι διαφορετική. Αν όχι τότε δημιουργείται τεράστιο θέμα πλήρους αμφισβήτησης από πλευράς της ΟΕΒ του συστήματος εργασιακών σχέσεων το οποίο έχει οικοδομηθεί μέσα από δεκαετίες, γεγονός που θα σημαίνει ότι η ΟΕΒ οδηγεί τα πράγματα σε πορεία σκληρής ταξικής αντιπαράθεσης.


Εκτελεστικό Γραφείο ΠΕΟ
29 Ιανουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου