Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Στην Ολλανδία για να μιλήσει στο Κοινοβούλιο μετέβη χθες ο Υπουργός Οικονομικών


Στην Χάγη μετέβη χθες, μέσω Παρισιού, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή για να μιλήσει την Πέμπτη στο ολλανδικό Κοινοβουλίου για το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κάνοντας ειδική αναφορά στα μέτρα που εφαρμόζει η Κύπρος για θέματα όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και της ανταλλαγής πληροφοριών με άλλα κράτη για σκοπούς φορολογιών.  
Στη Χάγη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Σιαρλή θα συναντηθεί επίσης με τον επόμενο Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντέισελμπλουμ για να συζητήσει θέματα που αφορούν το αίτημα της Κύπρου για στήριξη.
Στα θέματα που αφορούν το αίτημα της Κύπρου, το οποίο συζητείται σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή της Ρωσίας στην οικονομική βοήθεια που θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και η επιμήκυνση μέχρι το 2021 της αποπληρωμής του ρωσικού δανείου, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που λήγει το 2016.   
Κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Ολλανδίας, την Πέμπτη, στις 11.30 ώρα Κύπρου, ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα τονίσει την υλοποίηση από μέρους της Κύπρου όλων των υποχρεώσεων που ανέλαβε μέσω της καταρχήν συμφωνίας με την Τρόικα, την ψήφιση μέσα στα χρονικά πλαίσια που τέθηκαν, όλων των νομοθετημάτων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, ενώ θα εξηγήσει τα μέτρα που εφαρμόζονται για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και της ανταλλαγής πληροφοριών και ότι έχει νομοθετήσει και υλοποιεί όλες τις συστάσεις που αφορούν τα δύο αυτά θέματα. Θα αναφέρει επίσης ότι το μόνο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο κ. Σιαρλή έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητα του να προβεί σε οποιεσδήποτε παρουσιάσεις κληθεί να κάνει από κράτη μέλη της ΕΕ για να δώσει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κύπρος δεν έχει απολύτως τίποτε να κρύψει και ότι έχει ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις συστάσεις.
Παράλληλα, έχει εκφράσει την ετοιμότητα της Κύπρου να αποδεχτεί ανά πάση στιγμή έρευνα από οποιονδήποτε οργανισμό αρμόδιο για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ανταλλαγής πληροφοριών για σκοπούς φόρου.
Στην Χάγη για να βρίσκονται στο πλευρό του Υπουργού Οικονομικών μετέβησαν και λειτουργοί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Ο Υπουργός Οικονομικών θα αναχωρήσει από την Ολλανδία την Παρασκευή το πρωί.

πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου