Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η αντεπίθεση των εργοδοτών - με απεργοσπάστες και με στόχο την διάλυση των συμβάσεων


Δεν αναμένονται αντίμετρα στην απεργία οικοδόμων από την ΟΣΕΟΚ

Onlycy.com
Χωρίς να αναμένονται αποφάσεις για αντίμετρα συνεδριάζει νωρίς το απόγευμα (15:30) η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) για να εξετάσει το αδιέξοδο στην οικοδομική βιομηχανία, με την απεργία να βρίσκεται στην τέταρτη της μέρα.
Προσωπική μου άποψη ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για αντίμετρα. Εμείς θα πάρουμε αποφάσεις για το πώς μπορεί να ανανεώσουμε τη συλλογική σύμβαση. Έχουμε αποδείξει στην πορεία, εργαζόμαστε με σύνεση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας, η οικονομία, αλλά και η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που κλείνουν η μία μετά την άλλη”, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΣΕΟΚ Νίκος Κελεπέσιης.
Όπως ανέφερε, στη συνεδρία θα ενημερωθεί το Κεντρικό Συμβούλιο για την τελευταία συνάντηση που στο Υπουργείο Εργασίας και την πρόταση που υποβλήθηκε από την Υπουργό την περασμένη Τετάρτη και απορρίφθηκε από την ΟΣΕΟΚ “γιατί δεν πλησιάζει τις θέσεις της Ομοσπονδίας”, όπως είπε.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι το ΚΣ θα εξετάσει τη θέση του για το αδιέξοδο, αλλά και το κατά πόσον θα αλλάξει τα αιτήματα της Ομοσπονδίας.
Σε ερώτηση αν η Ομοσπονδία θα τροποποιήσει τα αιτήματά της, ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε πως “από τη στιγμή που οι συντεχνίες με την άδεια της Υπουργού προσπάθησαν την τελευταία στιγμή να εισαγάγουν στη συλλογική σύμβαση νέες πρόνοιες, τότε και εμείς έχουμε το δικαίωμα να επανεξετάσουμε τη θέση μας”.
Δεν μπορεί να γίνεται εισήγηση ότι αν ένας εργολήπτης επιθυμεί να προσλάβει έναν εργάτη (είτε Κύπριο, είτε κοινοτικό) τότε αυτό θα πρέπει να εξετάζεται από μία επιτροπή που θα απαρτίζεται από εκπρόσωπο των Οικοδόμων, των Εργολάβων και του Υπουργείου και αν δεν αποφασίζεται ομόφωνα τότε η απόφαση θα λαμβάνεται από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα απορριφθεί από την ίδια την αγορά.
Τέλος, ο κ. Κελεπέσιης ανέφερε πως η Ομοσπονδία έχει αποδείξει ότι “σεβόμαστε το συνταγματικό δικαίωμα του κόσμου να απεργήσει όπως σεβόμαστε το συνταγματικό δικαίωμα εκείνων που το επιθυμούν να εργαστούν. Αυτό είναι που ζητούμε από τις συντεχνίες και όχι να προβαίνουν σε ψυχολογική βία, σε απειλές με ρόπαλα και τραμπουκισμούς για να απαγορεύουν στον κόσμο να εργαστούν”.
«Η μόνη διέξοδος από το αδιέξοδο είναι ο διάλογος», είπε και κάλεσε τους οικοδόμους να προσέλθουν στο τραπέζι για να «διαπραγματευτούν πραγματικά με ουσία και όχι θεωρία και εισαγωγές πραγμάτων που είναι ανεφάρμοστα».
Στο μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις των οικοδόμων στο πλαίσιο της επ’ αόριστον απεργίας που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη. Οι Οικοδόμοι, μέλη των συντεχνιών της ΠΕΟ και της ΣΕΚ πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις, προκειμένου να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την απεργία μέχρι να γίνει αποδεκτή η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση.

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 10:11 μμ
fileleftheros

Για έκτη ημέρα κλειστά τα εργοτάξια




Κλιμακώνεται η διαφορά στον οικοδομικό τομέα

Λευκωσία: Δύσκολο αναμένεται να είναι το επικείμενο καλοκαίρι όσον αφορά την εργατική ειρήνη. Δεν είναι μόνο τα προβλήματα στην κατασκευαστική βιομηχανία. Στο προσκήνιο μπαίνουν και τα προβλήματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, η σύμβαση έληξε το 2012, με τον γ.γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, Λευτέρη Γεωργιάδη, να προειδοποιεί τους ξενοδόχους αν δεν συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυσή τους.

Αναλυτικότερα, στην οικοδομική βιομηχανία κλιμακώνεται η διαφορά και διευρύνεται το χάσμα μεταξύ συντεχνιών και εργολάβων. Από σήμερα ο κύκλος των κινητοποιήσεων διευρύνεται με τη συμμετοχή των μηχανοτεχνιτών, οι οποίοι κατέρχονται σε 24ωρη απεργία «σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τις χιλιάδες των απεργών οικοδόμων». Πρόκειται για τους μηχανοτεχνίτες οι οποίοι εργάζονται σε μεγάλες εγκαταστάσεις στην περιοχή Βασιλικού. Την ίδια ώρα, η ΟΣΕΟΚ καλεί τις συντεχνίες να άρουν τα μέτρα και να προσέλθουν σε διάλογο. Προσπάθειες για γεφύρωση της διαφοράς καταβάλλει η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία έχει παρασκηνιακές ζυμώσεις με στελέχη των δύο πλευρών. Ειδικότερα, η απεργία των οικοδόμων αποτελεί για την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος ένα μεγάλο στοίχημα, όπως έλεγαν χθες συντεχνιακά στελέχη. Αν χαθεί ο αγώνας των οικοδόμων, σημείωναν, θα ανοίξει η πόρτα και για άλλους τομείς όπου παρατηρούνται παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων. Μηνύματα συμπαράστασης στους οικοδόμους έστειλε χθες η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η εργατική τάξη είναι στο πλευρό τους «γιατί ο αγώνας είναι δίκαιος». Χθες οι απεργοί πραγματοποίησαν μαζική πορεία διαμαρτυρίας στη Λευκωσία, με αφετηρία το κτήριο της ΠΕΟ. Οι απεργοί πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίας και στις άλλες πόλεις αξιώνοντας να γίνει αποδεκτή η πρόταση της υπουργού Εργασίας και να υπογραφεί η σύμβαση.

Ο γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης τόνισε ότι «τα αιτήματα και οι απαιτήσεις που εγείρουν οι οικοδόμοι αφορούν τον κάθε ένα εργαζόμενο και γι΄αυτά πρέπει να αγωνιστεί». Ο γ.γ. της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως έψεξε τη στάση της εργοδοσίας, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια εργοδοτική ομάδα που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται πως ό,τι πετύχαμε στον τόπο μας είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαβούλευσης». Επίσης, ο αναπληρωτής γ.γ. της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, τόνισε πως «το διακύβευμα της απεργίας των οικοδόμων είναι μεγάλο για όλους τους κλάδους».

Χθες συνήλθε σε πολύωρη συνεδρία του Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΕΟΚ υπό τον πρόεδρό του Κώστα Ρουσιά και αξιολόγησε την κατάσταση. «Εμείς κάναμε την υπέρβασή μας και προσήλθαμε σε διάλογο, ενώ ήταν αναρτημένα τα πανό για την απεργία, με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης, αλλά αυτή την κίνηση δεν πρόκειται να την επαναλάβουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Ρουσιάς. Επίσης, σε ένα άλλο επίπεδο, στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ο γ.γ. της συντεχνίας, Λ. Γεωργιάδης, έστειλε μήνυμα στους ξενοδόχους σημειώνοντας πως «οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις στο διάλογο προοιωνίζουν ότι δεν θα υπάρξει κατάληξη, αφού η εργοδοτική πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα που υπάρχει λόγω της οικονομικής κρίσης προς όφελός της».

Ο γ.γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ μιλούσε χθες στο πλαίσιο του 10ου επαρχιακού συνεδρίου της συντεχνίας στην Πάφο. 


Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 7:34 πμ

Εργατική βόμβα στην κρίση

Μονομερής απόφαση εργοδοτών, αιτία πολέμουη για συντεχνίες

Στιγμιότυπο από τις πορείες διαμαρτυρίας των οικοδόμων.
Στιγμιότυπο από τις πορείες διαμαρτυρίας των οικοδόμων.
Λευκωσία: Χαρακτήρα ωρολογιακής βόμβας προσλαμβάνουν οι εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις, με την εργατική ειρήνη να κρέμεται πλέον από μια κλωστή, καθώς απειλείται γενίκευση της σύγκρουσης. Χθες στο όλο σκηνικό προστέθηκε μία ακόμα σημαντική παράμετρος, η απόφαση των Εργοδοτών για παγοποίηση του εργατικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Τα συλλογικά όργανα της ΟΕΒ συνήλθαν και αποφάσισαν ομόφωνα ότι «το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων (ανεξαρτήτως τομέα ή υποτομέα της οικονομίας) είτε έχουν σε ισχύ συλλογική σύμβαση εργασίας είτε όχι, κατά το 2013 δεν πρέπει να αυξηθεί με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιανδήποτε αιτία, περιλαμβανομένης της ΑΤΑ, τυχόν προσαυξήσεων ή αυξήσεων μισθών και ωφελημάτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο του Δεκεμβρίου 2012». Κατά την ΟΕΒ, η πιο πάνω απόφαση έχει ως στόχο να διασφαλίσει το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Παρόμοια εγκύκλιο εξέδωσε και το ΚΕΒΕ.

ΣΕΚ και ΠΕΟ αντέδρασαν έντονα, σημειώνοντας ότι κάνει μεγάλο λάθος η ΟΕΒ, ερμηνεύοντας την υπευθυνότητα που επιδεικνύει το συνδικαλιστικό κίνημα ως αδυναμία. Προσθέτουν πως η απόφαση για μη εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων δυναμιτίζει τις εργασιακές σχέσεις και εξουδετερώνει τον κοινωνικό διάλογο. «Αν η ΟΕΒ εμμένει στις θέσεις της θα φέρει ακεραία την ευθύνη για την εργατική αναταραχή σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΣΕΚ. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου