Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

H Κύπρος δεν αποκλείει ιδιωτικοποιήσεις για να κλείσει η συμφωνία διάσωσης


Παραχωρήσεις υπό την πίεση

φιλελευθερος

H Κύπρος δεν αποκλείει ιδιωτικοποιήσεις για να κλείσει η συμφωνία διάσωσης

Λευκωσία: Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα του να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τη διάσωσή της από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Εάν δηλαδή τεθεί ως προαπαιτούμενο από τους διεθνείς πιστωτές για να συναφθεί συμφωνία και να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του χρέους, η Κύπρος, άφησε να εννοηθεί ο Β.Σιαρλή, θα «υποχωρήσει».

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που πραγματοποιεί η χώρα με την ευρωζώνη για την ένταξή της σε πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Βάσος Σιαρλή στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters είπε ακόμη ότι έχει ζητήσει επισήμως από την Ρωσία πενταετή παράταση στην αποπληρωμή του δανείου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που έχει λάβει η Κύπρος από τη Μόσχα και το οποίο λήγει το 2016.

Πρόσθεσε δε ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που ευθύνεται για τη δεινή θέση στην οποία περιήλθαν οι κυπριακές τράπεζες, ήταν λανθασμένη κίνηση, γιατί δημιούργησε αναστάτωση στην ευρωζώνη.

«Το ελληνικό PSI ήταν ένα δώρο στην Ελλάδα. Εμείς δεν ζητούμε δώρο. Ζητούμε κατανόηση και ένα δάνειο με δίκαιους όρους, ώστε να ξεπεράσουμε τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτό το διάστημα», επισήμανε ο κ. Σιαρλή.

Το ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος εκτιμάται στα 17,5 δισ ευρώ.

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, δεν υπάρχει υποχρέωση για απευθείας ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Όπως εξήγησε οι βασικές διαφορές μεταξύ του κατ'αρχήν συμφωνημένου μνημονίου και του αρχικού προσχεδίου είναι ότι δεν γίνεται αναφορά απευθείας για ιδιωτικοποιήσεις. «Έχουμε δηλαδή αποσοβήσει την υποχρέωση για απευθείας ιδιωτικοποιήσεις», υποστήριξε.

Ο Στεφάνου είπε πως ακόμη και αν το χρέος κριθεί μη βιώσιμο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να το καταστήσουν βιώσιμο και αναφέρθηκε σε βασικά στοιχεία της δανειακής συμφωνίας, όπως το επιτόκιο και την περίοδο αποπληρωμής.

Ο εκπρόσωπος διερωτήθηκε τέλος γιατί το κυπριακό δημόσιο χρέος να θεωρηθεί από την αρχή του προγράμματος μη βιώσιμο και να μην ισχύσει αυτό που ίσχυσε στην περίπτωση του ελληνικού χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου συζητείται για το 2022.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου