Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Στην 8η ημέρα κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία Ορατό το ενδεχόμενο παναπεργίας, λένε ΣΕΚ και ΠΕΟ


Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013 11:03 πμ
fileleftheros

Στην 8η ημέρα κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία


Ορατό το ενδεχόμενο παναπεργίας, λένε ΣΕΚ και ΠΕΟ
Οι δύο συντεχνίες εξετάζουν το ενδεχόμενο παναπεργίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία.
Οι δύο συντεχνίες εξετάζουν το ενδεχόμενο παναπεργίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία.
Λευκωσία: Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο γενίκευσης των απεργιακών κινητοποιήσεων λόγω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην οικοδομική βιομηχανία.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, οι Γενικοί Γραμματείς των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ δήλωσαν ότι οι δύο συντεχνίες εξετάζουν το ενδεχόμενο παναπεργίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην όγδοη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως είπε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή, που άρχισε τη συνεδρία της στις 10:00, θα συζητήσει θέμα λήψης απόφασης για παναπεργία σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζομένους στην οικοδομική βιομηχανία.

«Εκτιμώ πως το θέμα αυτό θα τεθεί διότι δεν έχουμε περιθώρια να αντιδράσουμε διαφορετικά», είπε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η ΠΕΟ έχει ήδη λάβει σχετική απόφαση.

«Εμείς έχουμε αποφασίσει πως σε περίπτωση που προχωρά η κατάσταση και δεν διαφαίνεται λύση θα εισηγηθούμε στους συναδέλφους μας στις άλλες συντεχνίες να κάνουμε εκδηλώσεις συμπαράστασης και ενημερώσαμε τη ΣΕΚ», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, ο οποίος δήλωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που πραγματοποιεί η Υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε, «σκεφτόμαστε αν η απεργία τραβά σε βάθος χρόνου και αν η άλλη πλευρά δεν δείχνει διάθεση συνδιαλλαγής και δεν δείχνει ότι ακολουθεί τις διαδικασίες για να υπάρξει λύση, σίγουρα θα υπάρξει κλιμάκωση μέτρων και θα μπουν σε άλλοι κλάδοι σε κάποιες κινητοποιήσεις υποστήριξης της απεργίας των οικοδόμων, που μπορεί στην πορεία να πάρει και το χαρακτήρα παναπεργίας».

Εξάλλου, χθες οι Γενικοί Γραμματείς των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ είχαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντίστοιχων συντεχνιών οικοδόμων με τους οποίους ανασκόπησαν την κατάσταση στον κλάδο μετά και το αδιέξοδο που παρατηρείται μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, το θέμα της απόφασης της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ για πάγωμα των εργασιακών όρων το 2013 αναμένεται να τεθεί στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ της Υπουργού και των κοινωνικών εταίρων, που αρχίζει στις 13:00.

Το αντικείμενο της σύσκεψης είναι ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο για να δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας όταν διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε έναν κλάδο λόγω της μη τήρησης των συμβάσεων και λόγω της εργοδότησης φτηνού εργατικού και αδήλωτης εργασίας να επεκτείνει με διάταγμα την υποχρεωτική εφαρμογή της σύμβασης σε όλο τον κλάδο.

Τόσο ο κ. Μωϋσέως όσο και ο κ. Κυρίτσης εκτίμησαν ότι το θέμα του παγώματος των εργασιακών όρων όπως τίθεται από την εργοδοτική πλευρά θα τεθεί στο τραπέζι.


................
Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο γενίκευσης των απεργιακών κινητοποιήσεων λόγω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην οικοδομική βιομηχανία.


Οι Γενικοί Γραμματείς των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ δήλωσαν ότι οι εξετάζουν το ενδεχόμενο παναπεργίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους οικοδόμους.

Το ενδεχόμενο για παναπεργία εξετάζει αυτή την ώρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ.

Από την πλευρά του ο Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε ότι η ΠΕΟ έχει ήδη λάβει σχετική απόφαση.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Γ.Γ της ΠΕΟ είπε ότι ο σύνδεσμος των εργολάβων αν δεν δείξει διάθεση συνδιαλλαγής, τότε σίγουρα θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων και θα μπουν και άλλοι κλάδοι σε κινητοποιήσεις.

Η ΟΕΒ καλεί τις συντεχνίες να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα στον κατασκευαστικό τομέα.

Δηλώνει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία όσα θλιβερά διαδραματίζονται στον κλάδο των οικοδομών με την επ’ αόριστον απεργία.

Σε ανακοίνωση της η ομοσπονδία των εργοδοτών, εκτιμά ότι οι προτάσεις των εργολάβων, ουσιαστικά διατηρούν αναλλοίωτο το ημερομίσθιο των εργαζομένων ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το κόστος απασχόλησης. 

Η ΟΕΒ σημειώνει ότι οι συντεχνίες οφείλουν να αντιληφθούν την ζημιά που προκαλούν στον τόπο με την παρατεταμένη απεργία, για αυτό και πρέπει να επανέλθουν στον διάλογο πριν να είναι αργά για όλους, αφού απειλείται η κοινωνική ειρήνη.

Σε μια άλλη εξέλιξη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο γραφείο της Υπουργού Εργασίας, σύσκεψη των κοινωνικών εταίρων για να εξετάσουν την εγκύκλιο της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ για πάγωμα μισθών.

Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη θα εξεταστεί επίσης και ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό να επεκτείνει με διάταγμα την υποχρεωτική εφαρμογή της σύμβασης σε έναν κλάδο, όταν διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της μη τήρησης των συμβάσεων, της εργοδότησης φτηνού εργατικού και της αδήλωτης εργασίας.

πηγή: Άστρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου