Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ απέρριψαν την πρόταση της ΥΠΕΡΓ για επέκταση συλλογικών συμβάσεων


(Κ) ΟΕΒ και ΚΕΒΕ απέρριψαν την πρόταση της ΥΠΕΡΓ για επέκταση συλλογικών συμβάσεων ΚΥΠΕ - Κώστας Σταυρινός ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 1/2/2013 18:31

Λύπη γιατί η εργοδοτική πλευρά (ΚΕΒΕ - ΟΕΒ) δεν έχει στηρίξει την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να παρέχεται στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα όπως επεκτείνεται η ισχύς των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του δοσμένου κλάδου, εξέφρασε η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σημειώνοντας ότι είναι υποχρέωση του Υπουργείου "να προχωρήσει για να δώσει ένα εργαλείο που θα επαναφέρει την ισορροπία στις εργασιακές σχέσεις".
Σε δηλώσεις, ύστερα από σημερινή σύσκεψη για το θέμα, στην οποία συμμετείχαν οι συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι "η σύσκεψη είχε ως στόχο να ακουστούν οι τελικές θέσεις των κοινωνικών εταίρων στην πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Εργασίας" και πρόσθεσε ότι "το Υπουργείο Εργασίας, μετά από πολύ περίσκεψη και μελέτη του τι συμβαίνει στις εργασιακές σχέσεις και στην αγορά εργασίας στην Κύπρο, αλλά και του τι συμβαίνει σε χώρες της ΕΕ, έχει καταλήξει σε αυτή την εισήγηση".
"Θεωρούμε αναγκαίο σήμερα το σύστημα εργασιακών σχέσεων να συμπληρωθεί με αυτό το εργαλείο διότι μέσα από το νομοσχέδιο που καταθέσαμε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα όπου οι υπογεγραμμένες συλλογικές συμβάσεις και οι όροι του δεν τηρούνται από όλες τις ομοειδείς επιχειρήσεις και υπάρχουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και μεταξύ των εργαζομένων αλλά και μεταξύ των επιχειρήσεων", σημείωσε.
Εξήγησε ότι "είναι αθέμιτος ανταγωνισμός όταν μια επιχείρηση εφαρμόζει και τηρεί εκείνο το οποίο υπογράφηκε και αφορά τον κλάδο και μια άλλη δεν το πράττει".
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος είπε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν να εξετάσουμε την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για να δοθεί η δυνατότητα στον Υπουργό Εργασίας με διάταγμα να επεκτείνει την ισχύ συλλογικών συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο όταν υπογραφεί μια τέτοια σύμβαση μεταξύ των συντεχνιών και των επαγγελματικών συνδέσμων, και εξέφρασε τη διαφωνία της ΟΕΒ επί του θέματος και την απέρριψε.
Ο κ. Πήλικος είπε ότι το Υπουργείο αφού άκουσε τις απόψεις των δύο πλευρών "θα δει πώς θα προχωρήσει και αν θα προχωρήσει", ενώ σημείωσε ότι οι συντεχνίες "συμφωνούν με την πρόταση του Υπουργείου", αλλά "εμείς διαφωνούμε και μάλιστα εντονότατα".
Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι η ΠΕΟ κατανοεί την ανάγκη της πολιτείας να προωθήσει αυτή τη νομοθεσία γιατί "η κατάσταση που υπάρχει στην αγορά εργασίας είναι απαράδεκτη αυτή τη στιγμή", καθώς "δεν είναι αρκετό να υπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις", αλλά το πιο σημαντικό είναι να εφαρμόζονται αυτές οι συμβάσεις".
"Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω της κρίσης από τη μια και λόγω της διαθέσιμης φθηνής εργατικής δύναμης που υπάρχει από το εξωτερικό λόγω της ελεύθερης διακίνησης, εκείνο που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή είναι η αντικατάσταση σταθερών μόνιμων θέσεων εργασίας που καλύπτονται από ανθρώπους που εργάζονται με τους όρους της σύμβασης από ανασφάλιστη, αδήλωτη, φθηνή εργασία", πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι "η προσπάθεια που γίνεται μέσα από το νομοσχέδιο εκεί και όπου οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού να έχει το δικαίωμα ο Υπουργός να επεκτείνει τη σύμβαση και να την καθιστά υποχρεωτική για ένα διάστημα είναι μια απάντηση σε αυτή την κατάσταση και μέσα στις συνθήκες που είμαστε σήμερα μπορεί να συμβάλει στο να επανέλθουν οι εργασιακές σχέσεις σε ομαλότητα", προσθέτοντας ότι "αν δεν το καταφέρουμε αυτό, θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή".
Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι έστω και αργά το Υπουργείο Εργασίας καταθέτει μια πρόταση η οποία μας βρίσκει σύμφωνους με μια σημαντική επιφύλαξη και αναμένουμε να συμπληρωθεί, να επιλυθεί και να απαντηθεί αυτή η επιφύλαξη", προσθέτοντας ότι "με βάση το νομοσχέδιο το διάταγμα μπορεί να εκδοθεί για τις κλαδικές συμβάσεις", ενώ "άποψη μας είναι ότι μπορεί να καλύπτει και τις εργασιακές συμβάσεις".
Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσακής είπε ότι για το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης των συλλογικών συμβάσεων "δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το προτεινόμενο νομοσχέδιο", προσθέτοντας ότι "η νομοθεσία σε ισχύ περί εθελοντικών και ελεύθερων διαπραγματεύσεων για κατάληξη σε συλλογικές συμβάσεις είναι ικανοποιητικό και μπορεί κάλλιστα τις ανάγκες της αγοράς και οποιαδήποτε προβλήματα".
"Αν υπάρχουν φαινόμενα αδήλωτης ή παράνομης εργασίας όπως επικαλούνται (οι συντεχνίες) υπάρχουν οι σχετικές νομοθεσίες που ρυθμίζουν το θέμα", ενώ "στο παρελθόν έχουμε με έγκριση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ενισχύσει τα κλιμάκια του Υπουργείου για αυστηρότερο έλεγχο των εργοταξίων", πρόσθεσε.
Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδου είπε ότι η ΔΕΟΚ θεωρεί "πολύ σωστή την απόφαση και πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας να προωθήσει νομοσχέδιο με το οποίο να αποκτά δικαίωμα το Υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει εκεί και όπου χρειάζεται με διάταγμα τις συλλογικές συμβάσεις", προσθέτοντας "οι εργασιακές σχέσεις ως εφαρμόστηκαν τις τελευταίες διαδικασίες δεν μπορούν να λύσουν τα υπαρκτά σημερινά προβλήματα".
"Όλο και περισσότεροι εργοδότες επιλέγουν να περιφρονούν τις συλλογικές συμβάσεις και μέσω αυτής της περιφρόνησης να εργοδοτούν φθηνότερο εργατικό δυναμικό το οποίο ολοένα και εκτοπίζει Κύπριους εργαζόμενους και ντόπιο εργατικό δυναμικό", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει περιθώριο να διορθωθεί η κατάσταση με απλή καλή θέληση από τις δύο πλευρές γιατί ξεκάθαρα δεν υπάρχει πια η καλή θέληση από εργοδοτικής πλευράς".
(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου