Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Νέες μειώσεις στο "κόστος απασχόλησης" ζητούν οι εργολάβοι


Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013 8:20 πμ

Στενεύουν τα περιθώρια




Νέα εμπλοκή στην οικοδομική βιομηχανία

Το ημερήσιο κόστος από την απεργία εκτιμάται μεταξύ €7-8 εκατ (φωτ. αρχείου).
Το ημερήσιο κόστος από την απεργία εκτιμάται μεταξύ €7-8 εκατ (φωτ. αρχείου).
Λευκωσία: Παραμένει το αδιέξοδο στην οικοδομική βιομηχανία, με το Υπουργείο Εργασίας και την ΟΕΒ να αναζητούν τρόπους εξομάλυνσης της διαφοράς, πλην όμως, τα περιθώρια διαφαίνονται εξαιρετικά στενά, αν όχι ανύπαρκτα. Η σημερινή ημέρα εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις επόμενες εξελίξεις, με τις συντεχνίες να μελετούν κορύφωση των κινητοποιήσεών τους και το ενδεχόμενο της γενικής παναπεργίας, ενώ η αρμόδια υπουργός και η ηγεσία της ΟΕΒ συνεχίζουν τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει χαραμάδα φωτός και θα δοθεί η δυνατότητα να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Τη Δευτέρα, η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στο πλαίσιο των παρασκηνιακών προσπαθειών της είχε νέα, πολύωρη συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΟΣΕΟΚ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός της, Κώστας Ρουσιάς.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η εργοδοτική πλευρά εστίασε την προσοχή της στην περαιτέρω μείωση του κόστους απασχόλησης κατά 15%, καταθέτοντας προτάσεις για περικοπές στις εισφορές στα ταμεία προνοίας, αργιών, τις φίσιες, που σύμφωνα με την κοστολόγηση της ΟΕΒ υπερβαίνουν το 40% επί του μισθολογίου της βιομηχανίας, όπως δήλωνε εργοδοτικό στέλεχος.

Η υπουργός Εργασίας είχε διαβουλεύσεις και με τις συντεχνίες οι οποίες απέρριψαν τις προτάσεις.

Το ημερήσιο κόστος από την απεργία εκτιμάται μεταξύ €7-8 εκατ., αλλά το πιο πιεστικό ζήτημα που ανακύπτει αφορά τις ανακαινίσεις και τις επεκτάσεις σε πολλά ξενοδοχεία, όπου οι εργασίες μένουν μετέωρες, με τουριστικούς πράκτορες να πιέζουν τους ξενοδόχους προτάσσοντας τα συμβόλαια που έχουν συμφωνήσει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου