Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Άλλοι τα έφαγαν, άλλοι πληρώνουν!

Των Μιχάλη Περσιάνη - Γιάννη Σεϊτανίδη (Λευκωσία) και Νίκου Χρυσολωρά (Βρυξέλλες)
ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 06.17 
16.03.2013 |kathimerini

Μία πρωτοφανής απόφαση ελήφθη από τους Ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών, στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Σε αντάλλαγμα για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους του νησιού, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (κούρεμα) στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%. Στις δε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με συντελεστή 9.9%. Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή αφορά το κεφάλαιο των καταθέσεων, όχι τους τόκους, γεγονός ανήκουστο για ανεπτυγμένη χώρα της ευρωζώνης.
Επιπλέον, επιβάλλεται και φόρος στους τόκους των καταθέσεων, αυξάνεται ο εταιρικός φόρος και προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στο 10 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διατεθειμένη να παράσχει η Τρόικα στην Κύπρο και τα 17 δισεκατομμύρια, όπου υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του νησιού.

Η εφάπαξ επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις, η οποία έχει άμεση ισχύ, αποτελεί το κυριότερο σημείο της συμφωνίας της Κύπρου με την Τρόικα. Η σχετική νομοθεσία πρέπει να περάσει από τη Βουλή εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ το δημοσιονομικό κέρδος υπολογίζεται σε 5,8 δις. ευρώ. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν διευκρίνησε ότι υπάρχει πρόνοια να παγώσει το ποσό της εισφοράς στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, διευκρίνησε ότι οι καταθέτες σε αντιστάθμισμα των απωλειών τους θα λάβουν τραπεζικές μετοχές ίσης αξίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, ιδιωτικοποίησεις, αύξηση φορολογίας κεφαλαίου και εισοδήματος και μείωση του τραπεζικού τομέα στο μέσο όρο της ΕΕ ως το 2018.

Το χρέος θα διαμορφωθεί στο 100% ως το 2020. O εταιρικός φόρος αυξάνεται στο 12,5%.

Η εισφορά δεν θα επιβληθεί στις καταθέσεις που βρίσκονται στο ελληνικό δίκτυο, αλλά έγινε γνωστό ότι ελληνική τράπεζα θα αγοράσει άμεσα τη Λαϊκή-Marfin και την Κύπρου στην Ελλάδα.

Η συμφωνία για τη φορολόγηση του κεφαλαίου των καταθέσεων, που συνιστά κούρεμα, επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις δέκα ωρών.

O πρόεδρος του Eurogroup, Γούρεν Ντέισιμπλουμ, αλλά και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, προσπάθησαν να αιτιολογήσουν τη λήψη του μέτρου ως αναγκαίου εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, το οποίο έχει ένα μέγεθος πέραν του 700% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο κ. Ρεν μίλησε για ένα δίκαιο μέτρο που διευρύνει τη φορολογική βάση και ανέφερε ότι η εναλλακτική, ένα bail in, με ζημιές σε όλους τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες, θα ήταν καταστροφική και θα είχε δυσμενέστερες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.

«Πιστεύουμε ότι η πρόταση είναι βιώσιμη για την Κύπρο και η οικονομία της πλήρως χρηματοδοτείται", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Με βάση τη δήλωση του Eurogroup, τα κύρια σημεία της πολιτικής συμφωνίας, που θα μετατραπούν σε μνημόνιο τις επόμενες ημέρες για να τεθεί σε ισχύ η χρηματοδοτική στήριξη τον Απρίλιο, έχει ως εξής:

-Η πολιτική συμφωνία αφορά τους ακρογωνιαίους λίθους πολιτικής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

-Το πρόγραμμα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αποφασιστική δράση για την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, καθώς και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας τη χαλάρωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

-Ενταση προσπαθειών στον τομέα της ιδιωτικοποίησης.

-Μέτρα κινητοποίησης των εσωτερικών πόρων, προκειμένου να περιοριστεί το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την καθιέρωση ενός εκ των προτέρων εφάπαξ εισφορά σταθερότητας στους καταθέτες.

-Περαιτέρω μέτρα αφορούν την αύξηση του παρακράτηση φόρου επί του εισοδήματος κεφαλαίου, την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αύξηση της συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

-Το Eurogroup αναμένει μια συμφωνία μεταξύ Κύπρος και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή της τελευταίας.

-Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα θα να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη συρρίκνωση, με το εγχώριο τραπεζικό τομέα φθάνει στην ΕΕ μέσο όρο έως το 2018, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της και τη διαφύλαξη των καταθέσεων.

-Επιπλέον, μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, αλλά όχι σε βάρος του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές για γρήγορη οριστικοποίηση του μνημονίου, ενώ το Eurogroup θα εξετάσει την τεκμηρίωση του προγράμματος που έχει εκπονηθεί από το Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς και το ESM μόλις αυτό γίνει διαθέσιμο.

Το Eurogroup αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει επισήμως την πρόταση για μια οικονομική συμφωνία στήριξης από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Το πρόγραμμα τελεί υπό την έγκριση εθνικών κοινοβουλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου