Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αναβλήθηκε για αύριο η Ολομέλεια της Βουλής - Θα καταψηφίσουν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ


http://leninreloaded.blogspot.com/2013/03/blog-post_1133.html

Η ΕΚΤ ζητά απόφαση για το κούρεμα σήμερα
Αναβλήθηκε για αύριο η Ολομέλεια της Βουλής - Θα καταψηφίσουν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ
Newsroom K

Απόψε τελικά θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενόσω διαρκούσε η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ζήτησε από τον Πρόεδρο όπως ληφθεί απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες σήμερα και όπως την Τρίτη ανοίξουν οι τράπεζες. Mετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ το διάγγελμα του Προέδρου.

Εκ νέου συγκαλείται το Υπουργικό αύριο στις 08.30 το πρωί, ενώ η ενημέρωση της Βουλής που ήταν προγραμματισμένη για τις 11.30 σήμερα έχει αναβληθεί. Παράλληλα, αναβλήθηκε για αύριο η Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/σ του κουρέματος καταθέσεων.

Η ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών ολοκληρώθηκε και μέχρι στιγμής έχουν εξέλθει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, ωστόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος παραμένει στο Προεδρικό. Στη συνάντηση συζητήθηκε ένα μόνο νομοσχέδιο, ενώ οι αρχικές πληροφορίες αναφέρονταν σε δύο νομοσχέδια.


Πριν από λίγο μετέβησαν στο Προεδρικό τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο Προεδρικό βρίσκονται, επίσης, οι Υπουργοί Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης, Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, παρόλο ότι δεν συμμετείχαν στην ενημερωτική συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Επιτροπή.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και Υποδιοικητής της Κεντρικής Σπύρος Σταυρινάκης που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξακολουθούν να βρίσκονται στο Προεδρικό.

Αύριο στις 9.00 αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να συζητήσει το νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, το Προεδρικό ανακοίνωσε αλλαγή της ώρα της αυριανής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 8.30 που ήταν προγραμματισμένη για τις 9.30.

Η άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο κτήριο της Βουλής παραμένει για τις 11.00 αύριο.

Mετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων το διάγγελμα Αναστασιάδη
Μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων θα απευθύνει διάγγελμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο "Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει απόψε διάγγελμα στον κυπριακό λαό. Το διάγγελμα, το οποίο θα είναι οπτικογραφημένο θα μεταδοθεί εξ ολοκλήρου από το ΡΙΚ1 μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων".

Το ΑΚΕΛ καταψηφίζει ετοιμάζοντας εναλλακτική
Το ΑΚΕΛ αποφάσισε σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής καταψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων και εντός της ημέρας ετοιμάζει εναλλακτική πρόταση την οποία θα καταθέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κάλεσε μάλιστα δια του Γενικού του Γραμματέα το λαό σε ψύχραιμη και αποφασιστική δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ απέρριψε τη συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, υιοθετώντας εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής ότι απορρίφθηκε η συμφωνία για το κούρεμα επειδή έκρινε ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η άποψη του κυπριακού λαού και επειδή θεωρεί ότι το κούρεμα θα είναι καταστροφικό για την κυπριακή οικονομία.

«Όχι μόνο δεν θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως θα τη βυθίσει σε περισσότερα προβλήματα με μεγαλύτερη ύφεση και δυσκολίες, οι οποίες θα προκληθούν στη συνέχεια», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε όπως το γραφείο οικονομικών μελετών συνεχίσει και ολοκληρώσει μελέτες τις οποίες ετοιμάζει σε συνεργασία με οικονομολόγους και να ετοιμασθεί πρόταση, η οποία θα στοχεύει σε αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην κοινωνία.

Πρόσθεσε ότι αν η πρόταση ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, η προσπάθεια και η επιδίωξη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ είναι να τη συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα άλλα πολιτικά κόμματα για να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πρόταση θα εδράζεται στη λογική ότι εάν η στήριξη της οικονομίας θα γίνει με κούρεμα μπορεί το πρόβλημα να λυθεί εσωτερικά και χωρίς την παρέμβαση της Τρόικας, ο κ. Κυπριανού επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει οτιδήποτε πριν αυτή συζητηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα κόμματα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό είπε ότι οι στιγμές που διέρχεται ο τόπος είναι πάρα πολύ δύσκολες, κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον μας και επεσήμανε ότι έχει τεράστια σημασία να υπερασπιστούμε με ψυχραιμία τα δικαιώματα μας ως κυπριακός λαός και ότι έχουμε πετύχει με σκληρή δουλειά δεκαετιών και τα οποία δεν μπορεί να γκρεμίζει με τη μεγαλύτερη ευκολία με τη μεγαλύτερη ευκολία μέσα από αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι το ΑΚΕΛ θα πρωτοστατήσει προς αυτή την κατεύθυνση και θα αγωνιστεί με σθένος για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού.

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ καλεί τον κόσμο σε κινητοποίηση αύριο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να κινητοποιηθεί και αύριο θα μαζευτεί αυθόρμητα έξω από τη Βουλή.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει αυτές τις κινητοποιήσεις καλώντας τον κόσμο να λειτουργήσει με μεγάλη ψυχραιμία, με πολιτικό και οργανωμένο τρόπο και να δείξει πως είμαστε ένας λαός που διακατέχεται από υψηλό επίπεδο πολιτισμού και συμπεριφέρεται κατά πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που κάποιοι συμπεριφέρθηκαν στο παρελθόν.

Ο κ. Κυπριανού συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρέπει να δείξουμε ότι όντως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Κύπρου και του λαού μας και τίποτε άλλο.

Κληθείς να σχολιάσει εισήγηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ για σύνδεση των εσόδων από το φυσικό αέριο μέσα από ενδεχόμενη έκδοση ομολόγων προς τους καταθέτες που θα υποστούν κούρεμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή η εισήγηση σίγουρα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική και ανέφερε ότι η προσπάθεια του ΑΚΕΛ είναι να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Ερωτηθείς τι θα γίνει την Τρίτη, είπε πως πρέπει να αναμένουμε τι θα γίνει αύριο και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα κάνει την πρόταση του.

Προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προκαθορίσει τον τρόπο με τον οποίο το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε και τις τοποθετήσεις των κομμάτων και στη συνέχεια να δούμε τι γίνεται.

Νεοφύτου: Οι ηγεσίες κρίνονται από τις δύσκολες αποφάσεις
Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, αλλά οι ηγεσίες κρίνονται στις αποφάσεις στις δύσκολες θέσεις, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχε συμμετάσχει σε ενημερωτική σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, καταβάλλεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η διασύνδεση των ενδεχόμενων εσόδων από το φυσικό αέριο με το κούρεμα καταθέσεων.

«Η απόφαση πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή, τα είπαμε και χθες, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε». Θα πρέπει, πρόσθεσε, «σήμερα, αύριο να πάρουμε τις αποφάσεις μας, επαναλαμβάνω, βάζοντας στη ζυγαριά τις επιπτώσεις και τις συνέπειες από την ψήφιση και τα οφέλη, όπως και στην ίδια ζυγαριά τις πιθανές συνέπειες ή τα πιθανά οφέλη – αν υπάρχουν – της καταψήφισης αυτής της απόφασης».

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα ανατροπή στο πρόγραμμα της Βουλής λόγω πιέσεων που ασκούνται από κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «επαναλαμβάνω: σήμερα ή αύριο». Στις 17.00, ανέφερε, «έχουμε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Βουλής – σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων – και θα γίνει κι εκεί μια ενημέρωση».

Έστειλε το μήνυμα ότι «είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση, χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση για να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις για τον τόπο μας». Νομίζω, ανέφερε «το να προσθέτουμε στον πανικό δεν βοηθά κανένας τον τόπο του με το να επιτείνουμε αυτό το κλίμα».

«Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, αλλά οι ηγεσίες κρίνονται στις αποφάσεις στις δύσκολες θέσεις», είπε.

Ως προς το γιατί υπάρχουν αυτές οι πιέσεις από την ΕΚΤ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «εγώ δεν εκπροσωπώ καμιά ECB (ΕΚΤ), καμιά τρόικα, εκπροσωπώ αυτούς που στηρίζουν αυτή τη μεγάλη παράταξη, δεν μιλώ εκ μέρους οποιουδήποτε».

Ερωτηθείς κατά πόσο αληθεύει ότι σε συνάντηση που είχε με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον τέθηκε το θέμα του κουρέματος της τάξης του 17%, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ο κ. Λίπτον δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο κ. Λίπτον – για να μην αναθεματίζουμε το ΔΝΤ – είχε ως πρώτη προτεραιότητα την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, πρόταση την οποία απορρίπτει το ευρωσύστημα, απορρίπτουν οι Ευρωπαίοι εταίροι». Ήταν ξεκάθαρος, ανέφερε, ότι πρώτη επιλογή για το ΔΝΤ είναι η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση, θέση την οποία ασπάζεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεύτερη επιλογή ήταν το κούρεμα.

«Δεν υπήρχε για το ΔΝΤ ο τρίτος δρόμος», πρόσθεσε.

«Ενώπιον μας σήμερα έχουμε ψήφιση ή καταψήφιση», είπε, «δυστυχώς, σήμερα δεν έχουμε τρίτο δρόμο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «η απόρριψη της απόφασης του Eurogroup σημαίνει άτακτη χρεοκοπία της χώρας».

«Θέλω να είμαι έντιμος και ειλικρινής έναντι των πολιτών», είπε, «η ψήφιση της απόφασης του Eurogroup δεν διασφαλίζει κατά απόλυτο τρόπο την αποφυγή οικονομικών περιπετειών και είναι αυτά που ο κάθε ένας, πολίτης και πολιτικός πρέπει να κρίνει».

Ερωτηθείς αν ένα αυτοκούρεμα θα ήταν προτιμότερο, ανέφερε ότι «και το αυτοξύρισμα μπορεί να τραυματίσει περισσότερο το πρόσωπό σου, πρέπει να τα συνυπολογίσεις όλα».

Απαντώντας σε ερώτηση για διασύνδεση του κουρέματος με μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφέστατος και απόλυτος: πρέπει να συμπεριληφθεί με κάποιο τρόπο – τον τεχνικό θα τον δουν οι τεχνοκράτες – η διασύνδεση των πιθανών εισοδημάτων του φυσικού αερίου, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης των καταθετών σε τραπεζικούς οργανισμούς».

Κληθείς να πει αν αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο είπε ότι «θα γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθεί από τώρα».

Την ώρα που προέβαινε σε δηλώσεις ο κ. Νεοφύτου, αναχώρησαν από το Προεδρικό και οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών μαζί με δύο στελέχη της ΕΚΤ.

Χωρίς να προβούν σε δηλώσεις αναχώρησαν από το Προεδρικό ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Σπύρος Σταυρινάκης, καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Επίσης, χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση αναχώρησε νωρίτερα και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαίδης.

Πισσαρίδης: Θα καταρρεύσει η οικονομία
Πολύ χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις αν δεν ψηφιστεί το τέλος επί των καταθέσεων και η οικονομία θα καταρρεύσει, δηλώνει ο Νομπελίστας και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι το μνημόνιο όσο οδυνηρό και να είναι, είναι η μόνη ελπίδα να σωθεί η κυπριακή οικονομία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό που μας αναγκάζει το Eurogroup να κάνουμε είναι πρωτοφανές» και παραδέχεται ότι θα υπάρξει εκροή ξένων καταθέσεων.

«Κανένας μας δεν το περίμενε. Οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού και των πολιτικών μας αντιπροσώπων είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Είναι άδικο να μας ζητούν να πληρώσουμε για τα λάθη μερικών με τέτοιο τρόπο»,ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης. «Αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι εναλλακτική λύση υπάρχει», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Νομπελίστας δήλωσε στο ΚΥΠΕ: «Κακά τα ψέματα. Αν δεν ψηφιστεί ο νόμος τα επακόλουθα θα είναι πολύ χειρότερα. Οι χρεοκοπήσεις θα είναι πολλές και οι πιο πολλοί Κύπριοι καταθέτες θα τα χάσουν όλα, γιατί οι τράπεζες τους δεν θα ξανανοίξουν».

Αυτό, θεωρεί, «θα γίνει τώρα, σε 2-3 μέρες, όχι κάποια αόριστη μέρα στο μέλλον. Η οικονομία μας θα καταρρεύσει».

Ερωτηθείς αν δεν θα είναι εξίσου καταστροφικό το κούρεμα για τους μικροκαταθέτες, αλλά και το ενδεχόμενο μεγάλης εκροής ξένων καταθέσεων από την Κύπρο, ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει εκροή καταθέσεων, καθώς πολλοί θα φοβηθούν. «Οι ξένες καταθέσεις πρόσφεραν πολλά, αλλά δεν εξαρτόμαστε από αυτές», είπε, προσθέτοντας ότι αν τις χάσουμε οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο δραματικές όσο η πτώχευση των τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων των Κυπρίων, των μικροεπιχειρήσεων.

«Πιστεύω πως όσο οδυνηρό και να είναι το μνημόνιο», συνέχισε, «είναι η μόνη μας ελπίδα να σώσουμε την οικονομία μας από την άμεση καταστροφήΘα τα ξεπεράσουμε όλα και θα ξαναδούμε καλές μέρες, πιο καλές από αυτές που ξέραμε ως τώρα, γιατί ο Κύπριος είναι δουλευτής και ξέρει πώς να αντεπεξέρχεται στις δύσκολες μέρες. Αλλά, πρώτα πρέπει να δεχτούμε αυτό που οι πολιτικοί μας ηγέτες κατάφεραν να πάρουν στις Βρυξέλλες για να αποφύγουμε την καταστροφή και να γίνει το νέο ξεκίνημα».

Αφού γίνει αυτό, είπε τέλος, ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε πίσω στο τραπεζικό μας σύστημα τις καταθέσεις που θα έχουν μεταφερθεί.

Kατά της συμφωνίας για το κούρεμα καταθέσεων η ΕΔΕΚ
Αρνητική ψήφο στη συμφωνία για το κούρεμα καταθέσεων αποφάσισε το πολιτικό γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου να δηλώνει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να απαιτήσει χρόνο διαβούλευσης, αρνούμενος να αποδεχθεί την εξωφρενική και παράλογη απαίτηση μιας άμεσης και χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης συμφωνίας».

Σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρία του πολιτικού γραφείου της ΕΔΕΚ, την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «η απάντησή μας είναι η επιβαλλόμενη. Αρνούμαστε να υποκύψουμε σε αυτό το εκβιαστικό δίλημμα».

Ζητούμε, πρόσθεσε «από την Κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της επαχθούς, καταστροφικής και χωρίς προηγούμενο απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων».

Πρόσθεσε ακόμα ότι, είναι αδιανόητο να υπάρχει η εκβιαστική απαίτηση από τους εταίρους μας να υποκύψουμε χωρίς την παραμικρή διαβούλευση σε μια εξόφθαλμα παράνομη ρύθμιση, η οποία όχι μόνο δεν διασώζει την κυπριακή οικονομία αλλά οδηγεί σε ταπείνωση και ευτελισμό και τον κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε, επίσης, ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση, «εάν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει νέα εναλλακτική πρόταση, το ΚΣ ΕΔΕΚ θα είναι έτοιμο να την μελετήσει και να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης».

Κάλεσε ακόμα τον κυπριακό λαό «σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε μαζί μου σήμερα και εισηγήθηκε αναβολή της σημερινής έκτακτης συνεδρίας της Βουλής προκειμένου μέχρι αύριο να μελετηθούν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις. Συνεπώς η συνεδρία της Βουλής έχει οριστεί για αύριο στις 4 το απόγευμα και στο μεταξύ υπάρχει πρόσκληση προς τους βουλευτές στις 11 η ώρα σε αίθουσα επιτροπών της βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις της κυβέρνησης».

Ερωτηθείς να διευκρινίσει με τον όρο «εναλλακτικές προτάσεις», ο κ. Ομήρου είπε «αυτό θα σας το απαντήσει καλύτερα η κυβέρνηση».

Διερωτήθηκε ακόμα γιατί η συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε Παρασκευή βράδυ, ενώ ακολουθούσε Σάββατο και Κυριακή που είναι αργίες και δεν λειτουργούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, είπε ότι αυτή είναι «πρωτοφανής και ενταφιάζει οριστικά και αμετάκλητα την θεμελιώδη αρχή της ΕΕ που είναι η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης. Η απόφαση αυτή υπονομεύει ευθέως την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο».

Το Eurogroup, πρόσθεσε, «δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει την σημερινή δραματική οικονομική κρίση εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Αν αυτή η απόφαση δεν λαμβανόταν ή αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελάμβανε πρόνοια για προστασία των κυπριακών τραπεζών, δεν θα αντιμετωπίζαμε τη σημερινή δραματική κρίση. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η αλληλεγγύη της ΕΕ επιβαλλόταν πολύ περισσότερο γιατί, χωρίς εν πολλοίς να ευθύνεται, η Κύπρος καταβάλλει το βαρύ τίμημα μιας απόφασης Ευρωπαϊκού Συλλογικού θεσμικού Οργάνου».

Θεωρούμε, είπε «ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τον εκβιασμό που υπήρξε, όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου. Απορρίπτοντας ένα ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης. Πολύ περισσότερο επειδή το πολιτειακό σύστημα της προεδρικής δημοκρατίας που ισχύει στην Κύπρο, δεν συνάδει με ότι ισχύει σε κοινοβουλευτικά συστήματα όπου οι πρωθυπουργοί διαθέτουν το τεκμήριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Συνεπώς στη δική μας περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις για να εξασφαλιστούν συναινέσει εντός Κύπρου για την όποια απόφαση θα ελαμβάνοντο τελικά.

«Ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας όφειλε να ζητήσει χρόνο διαβούλευσης», είπε.

Καταλήγοντας, είπε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται αύριο να νομιμοποιήσει μια απόφαση, η οποία συνιστά στην πραγματικότητα μια ληστρική υπεξαίρεση ιδιωτικών καταθέσεων. Κατά σαφή και ευθεία παραβίαση κάθε γραπτής και άγραφης αρχής δικαίου και ηθικής. Με προβολή εκβιαστικών διλημμάτων».

ΕΥΡΩΚΟ: Η προσπάθεια μπορεί να φέρει αποτελέσματα
Διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων Περιβαλλοντιστών όσον αφορά τις εισηγήσεις που τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ χωρίς να προβεί σε δηλώσεις αναχώρησε από το Προεδρικό ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Γόνιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος παρόλο που δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες των εισηγήσεων που τέθηκαν επί τάπητος, εξέφρασε την άποψη ότι η προσπάθεια μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Για ανάγκη ανάληψης ευθύνης «στο πλήρες μέγεθός της» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας ότι για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη αγορών και πολιτών θα έπρεπε να παρθεί απόφαση εθνικής ανεξαρτησίας εντός πάντοτε του ευρωσυστήματος. Όσον αφορά τις εισηγήσεις, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν αλλάζει τίποτε ουσιαστικά».

«Η συνεδρίαση ήταν πάρα πολύ γόνιμη γιατί συζητήθηκαν και συγκεκριμένες εισηγήσεις που έπεσαν στο τραπέζι, ούτως ώστε να φύγουμε από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού κουρέματος με τον πιο παράνομο τρόπο, με τον τρόπο που καμία σχέση δεν έχει με τις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ούτε με τις οδηγίες της ΕΕ», είπε ο κ. Συλλούρης εξερχόμενος από το Προεδρικό.

Εξέφρασε την άποψη ότι «αυτή η προσπάθεια που έγινε σήμερα, είμαι σίγουρος ότι θα φέρει αποτελέσματα ώστε αυτοί οι άνθρωποι που θα υποστούν αυτή την πίεση – να μην πω ζημιά – να μην είναι ζημιά στο τέλος».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα εγκρίνει η Βουλή τελικά το νομοσχέδιο ο κ. Συλλούρης είπε ότι «οι τοποθετήσεις είναι αύριο».

Επειδή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη επεξεργασία που πρέπει να γίνει δεν θα πω τίποτα άλλο, ανέφερε κληθείς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Οικολόγοι: Ό, τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός
O Βουλευτής Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε από την πλευρά του ότι «δεν αλλάζει τίποτε ουσιαστικά, εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία κατά την άποψη κάποιων θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά από το κούρεμα των καταθέσεων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόταση για διασύνδεση του κουρέματος με την προοπτική του φυσικού αερίου στο μέλλον, είπε ότι «φαίνεται ότι είναι μια από τις εισηγήσεις που μελετάται». Σας είπα, πρόσθεσε, «για να οικοδομηθεί μια αίσθηση εμπιστοσύνης στην αγορά, για να μην έχουμε ακόμη και με το κούρεμα δραματικές εκροές καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες».

Ανέφερε πως «ό,τι και να γίνει θα υπάρξει μια τεράστια εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες, με ή χωρίς κούρεμα και έπρεπε με βάση αυτή την πραγματικότητα και άλλες πραγματικότητες να έχουμε την τόλμη να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης και από το κοινό, η οποία κλονίστηκε δραματικά».

Δεν μπορεί, πρόσθεσε, μια Κυβέρνηση να μην την απασχολεί το θέμα της εμπιστοσύνης όταν στέλνει μηνύματα στην αγορά, στους καταθέτες, στην κοινωνία, στους πολίτες που εκπροσωπεί ότι δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων την Παρασκευή το πρωί και το Σάββατο το πρωί να έρχεται πίσω από το Eurogroup με κούρεμα καταθέσεων.

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα πολιτικής ευθιξίας και αν έλεγαν αξιωματούχοι της Κυβέρνησης ψέματα, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «δεν ξέρω αν έλεγαν ψέματα, σίγουρα υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης».

Για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κατά την άποψή μου παίρνεις τέτοιου είδους μέτρα που να εξασφαλίζει ότι η περαιτέρω πορεία σου θα ρυθμίζεται πλέον από τη δική σου βούληση. Δηλαδή, παίρνεις μια πορεία πλέον εθνικής ανεξαρτησίας με το οποιοδήποτε κόστος και έτσι κερδίζεις από φίλους και εχθρούς την εκτίμηση και το σεβασμό και κυρίως την εμπιστοσύνης ότι, ο, τι τους υποσχεθείς έχεις τη δύναμη να το κάνεις. Και αυτό διευκρίνισε «πάντοτε μέσα στα πλαίσια του ευρώ και του ευρωσυστήματος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Βουλευτής των Οικολόγων αναφέρθηκε και σε πληροφορίες για ύποπτη μετακίνηση κεφαλαίων τις τελευταίες ημέρες είπε ότι «μια Κυβέρνηση που θέλει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη και του λαού της και της αγοράς και των καταθέσεων, πρέπει οπωσδήποτε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα το συντομότερο, και να ασχοληθεί, όχι ‘να ασχοληθεί για το φόβο των Ιουδαίων’».

«Η άποψή μου είναι ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός», είπε σχολιάζοντας τις υπαλλακτικές λύσεις, προσθέτοντας ότι «το χρύσωμα στο χάπι μπορεί να μην είναι ικανοποιητικό, να είναι τενεκές τελικά και να αποδειχθεί ότι απλά κυνηγάμε ακόμα μια χίμαιρα που θα αποδειχθεί καταστροφική».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η ανεξαρτησία εντός του ευρώ σημαίνει «να αναλάβουμε την ευθύνη στο πλήρες της μέγεθος». Πρόσθεσε ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία όλων των κομμάτων.

Κληθείς να πει αν τέθηκε θέμα να κλείσουν οι τράπεζες την Τρίτη, είπε ότι «μπήκε θέμα να κλείσουν οι τράπεζες ακόμη και περισσότερες μέρες αλλά δεν νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο».

Σε αναμονή των πολιτικών αποφάσεων η ΚΤ
Σε αναμονή των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο σε σχέση με την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων που λήφθηκε στην έκτακτη συνεδρία του Eurogroup βρίσκεται η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤ), σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΚΤ είναι πανέτοιμη τόσο για το ενδεχόμενο έγκρισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων όσο και για το ενδεχόμενο απόρριψης του.

Συνεδριάζει ο Σύνδεσμος Τραπεζών
Σε συνεχή διαβούλευση βρίσκονται οι τράπεζες και ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου σε σχέση με τα τεχνικά θέματα που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup.

Σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, βρίσκεται συνεδρία του Συνδέσμου Τραπεζών.

Πέρα τούτου, απανωτές εσωτερικές συσκέψεις πραγματοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην Κεντρική Τράπεζα στις οποίες μελετούνται τα τεχνικής φύσεως θέματα που αφορούν τις αποφάσεις του Eurogroup.

Σε συσκέψεις της ΚΤ συμμετέχουν από το πρωί στελέχη των κυπριακών τραπεζών σε μια προσπάθεια συντονισμού των όλων ενεργειών που απορρέουν από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, συνεδρία για τεχνικής φύσεως θέματα πραγματοποιεί και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Αναστάτωση, αγωνία και προβληματισμός
Αναστάτωση, αγωνία και προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των κομμάτων και των πολιτών για τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις του Eurogroup, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα κατά πόσον η Βουλή, θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων, που θα τεθεί ενώπιόν της σήμερα.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» προνοεί τέλος 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και τέλος 9,99% για καταθέσεις πάνω από τις 100.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ημέρας συνεδριάζουν τα ηγετικά σώματα των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Στις 09:00 συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ και στις 10:30, η Κεντρική Επιτροπή.

Εξάλλου στις 10:30 συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, το μεσημέρι η Κεντρική Επιτροπή των Οικολόγων και στις 12:30, το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ.

Η ΠΕΟ καλεί τη Βουλή να απορρίψει τη συμφωνία με το Eurogroup
Η συμφωνία της κυπριακής Κυβέρνησης με το Eurogroup είναι απαράδεκτη και πλήττει καίρια το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ ενόψει της αυριανής Ολομέλειας της Βουλής, η οποία συγκαλείται για να επικυρώσει τη συμφωνία της κυπριακής Κυβέρνησης με το Eurogroup.

Η ΠΕΟ θεωρεί τη «συμφωνία ως προσπάθεια επιβολής πάνω στον κυπριακό λαό επιλογών που καταστρέφουν και συρρικνώνουν βίαια την κυπριακή οικονομία και ταυτόχρονα επιχειρούν να επιβάλουν στην Κύπρο καθεστώς εξαρτημένης αποικίας» και καλεί τη Βουλή, η οποία είναι έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, να απορρίψει αυτή τη συμφωνία.

Αναφέρει παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να κινητοποιηθούν και να δώσουν το παρών τους μαζικά και μαχητικά, αύριο στις 3 το απόγευμα έξω από τη Βουλή, την ώρα που αυτή θα συνεδριάζει, διαδηλώνοντας έτσι την απαίτηση για υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου και των κοινωνικών κατακτήσεων του κυπριακού λαού, καθώς και της αξιοπρέπειας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου