Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΠΕΟ: Η Συμφωνία Στο Γιούρογκρουπ Αποτελεί Κλιμάκωση Της Επίθεσης Ενάντια Στο Βιοτικό Επίπεδο Των Εργαζομένων


Onlycy.com


Το Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ θεωρεί ότι  η  συμφωνία στο Γιούρογκρουπ “με την συναίνεση και του κ. Αναστασιάδη αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που η Τρόικα επιβάλλει εκβιαστικά και αυταρχικά στον κυπριακό λαό”.
Ανακοίνωση του ΕΓ της ΠΕΟ αναφέρει πως η συμφωνία οδηγεί σε άμεση συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ, σε νέα απότομη αύξηση της ανεργίας και σοβαρή υπόσκαψη της δυνατότητας της Κύπρου για αναστροφή της ύφεσης και επάνοδο σε  ανάπτυξη και  πρόοδο. Η συμφωνία αυτή είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να είναι το τέλος αυτής της καταστροφικής πορεία αλλά πρόκειται να συνεχίσει με νέους εκβιασμούς και επιβολή νέων σκληρών μέτρων για τους εργαζόμενους.
Επίσης η ΠΕΟ προειδοποιεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τους εργοδοτικούς Συνδέσμους ότι “δεν πρόκειται να δεχτούμε αυθαίρετες και αυταρχικές συμπεριφορές, ούτε μονομερείς αποφάσεις για θέματα που αφορούν συλλογικές συμβάσεις και συμφωνίες, καθώς και άλλα εργασιακά θέματα και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων”.
Η ΠΕΟ απορρίπτει αυτή την φιλοσοφία και δηλώνει την πλήρη αντίθεση της στην συμφωνία και τα όσα αυτή περιλαμβάνει, προστίθεται.
Πέραν από την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα στήριξης του ΑΕΠ,  έντονη ανησυχία υπάρχει στους εργαζόμενους και για άλλα ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για το Συνδικαλιστικό κίνημα, τα οποία είτε περιλαμβάνονται στη συμφωνία είτε προκύπτουν από αυτή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ΠΕΟ απαιτεί την κατοχύρωση και την προστασία των Ταμείων Προνοίας, συντάξεων και άλλων κοινωνικών ταμείων των εργαζομένων και θεωρούμε την όποια απώλεια από αυτά, απαράδεκτη και εγκληματική.
Επίσης απορρίπτει  κατηγορηματικά τη δέσμευση που περιλαμβάνεται στη συμφωνία, για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις στους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας.  Ιδιαίτερα σήμερα, θεωρούμε ότι  απαιτείται η προστασία και η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου αυτών των Οργανισμών, οι οποίοι διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών δημόσιας ωφέλειας σε όλους τους πολίτες, έχοντας ως προτεραιότητα όχι την κερδοσκοπία αλλά το κοινωνικό όφελος, αναφέρει το Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ.
Οι ιδιωτικοποιήσεις που προγραμματίζονται, έχοντας μάλιστα υπ’όψιν ότι αφορούν κυρίως εύρωστους και κερδοφόρους οργανισμούς, θα είναι στην πραγματικότητα ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά μονοπώλια, προστίθεται.
Επίσης η ΠΕΟ απαιτεί μέτρα αποτελεσματικής προστασίας της κοινωνίας από την αναμενόμενη ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας, καθώς και μέτρα κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στη βάση της αλληλεγγύης και του κράτους πρόνοιας.  Ζητούμε την άμεση σύγκλιση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης για να ασχοληθεί σε βάθος με το τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε.
 
Είμαστε έτοιμοι για διαβούλευση και ειλικρινή και έντιμο κοινωνικό διάλογο, με στόχο την εξεύρεση συναινετικών λύσεων και συλλογική διαχείριση της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που διέρχεται ο τόπος. Έχουμε ως συνδικαλιστικό κίνημα αποδείξει έμπρακτα αυτή την ετοιμότητα όχι μόνο σήμερα αλλά και πολλές φορές στο παρελθόν”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Εκφράζουμε την απαρέσκεια και την διαμαρτυρία μας γιατί σε αυτή την διαδικασία όπου έχουν συμφωνηθεί και δρομολογούνται αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους, όπως αυτά  προκύπτουν από συμβάσεις και συμφωνίες, το Συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει ούτε  ουσιαστική ενημέρωση αλλά ούτε και έγινε οποιαδήποτε ουσιαστική διαβούλευση μαζί του”, προστίθεται.
Έχοντας αυτά υπόψη το Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ θεωρεί την αντίσταση και την κινητοποίηση των εργαζομένων απαραίτητη προϋπόθεση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και για απαγκίστρωση και αποδέσμευση από αυτή την  καταστροφική πορεία που μας οδηγεί η Τρόικα και οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστίθεται.
 
Σημειώνεται πως “για τον σκοπό αυτό η ΠΕΟ θα εργαστεί για μια ευρύτερη συσπείρωση συνδικαλιστικών και άλλων κοινωνικών δυνάμεων για συντονισμό και κοινή δράση για προώθηση αυτών των στόχων”.
 
Η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν ενεργά στην παλλαϊκή κινητοποίηση την οποία οργανώνει η «κίνηση πολιτών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις αντιλαϊκές πολιτικές της Τρόικας» η οποία θα γίνει την Τετάρτη 27/03/2013 και περιλαμβάνει συγκέντρωση έξω από τα Γραφεία της ΕΕ στις 5.30 μ.μ. και μετά πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο”, καταλήγει η ανακοίνωση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου