Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ξέσπασε Ο Ομήρου: “Η Συμπεριφορά Της Τρόικας Υπήρξε Προμελετημένη,Αδίστακτη Και Καταστροφική”


Onlycy.com


Η συμπεριφορά της Τρόικας και των ισχυρών ταγών της ΕΕ υπήρξε προμελετημένη, αδίστακτη και καταστροφική, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και πρόσθεσε ότι ο επιχειρούμενος στραγγαλισμός της κυπριακής οικονομίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε την οριστική λύση των σημερινών προβλημάτων εκτός Μηχανισμού και εκτός Τρόικας.
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Ομήρου είπε ότι επιθυμεί εκ μέρους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ να απευθυνθεί προς το λαό για να εκθέσει τις απόψεις και θέσεις τους για «τη σημερινή σκληρή δοκιμασία που υφίσταται η χώρα μας».
«Ως αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων των τελευταίων χρόνων που οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για απομείωση του ελληνικού χρέους, χωρίς καμιά πρόνοια προστασίας των κυπριακών τραπεζών, η Κύπρος υποχρεώθηκε να απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αφού προηγήθηκε η αλόγιστη και ασυλλόγιστη επένδυση των δύο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου σε ελληνικά ομόλογα», είπε, προσθέτοντας ότι αναμέναμε από τους εταίρους κατανόηση και αλληλέγγυα συμπεριφορά.
«Αντί τούτου βρεθήκαμε ενώπιον ενός ωμού και κλιμακούμενου εκβιασμού», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος κλήθηκε να διαλύσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να υπαχθεί σε δεσμά νεοαποικιακής μορφής από εκείνους, που ως μη όφειλαν, αντί ως εταίροι συμπεριφέρονται ως εκβιαστές.
«Είναι προφανές ότι στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της σημερινής κρίσης υπήρξε μεθόδευση για τη διατύπωση του σημερινού ωμού εκβιασμού. Όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2008 κατόπιν των απαραίτητων ελέγχων, εκρίθη ότι ούτε φορολογικός παράδεισος ήταν, ούτε χώρα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», συμπλήρωσε.
Αιφνίδια, αλλά όχι ανεξήγητα, τους τελευταίους μήνες, η Κύπρος έγινε στόχος κακόβουλων και συκοφαντικών επιθέσεων που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το φορολογικό καθεστώς με «ορατούς δια γυμνού οφθαλμού» στόχους, ανέφερε ο κ. Ομήρου.
«Την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, τη διάλυση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία και την περιαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς κράτους ήσσονος ή και ανύπαρκτης κρατικής κυριαρχίας. Η συμφωνία της 25ης Μαρτίου, είναι εξοντωτική, αφού επέβαλε την ουσιαστική εξουθένωση των δύο «πνευμόνων» με τους οποίους ανέπνεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα και αποδέχθηκε η Κυβέρνηση, «που διαπραγματεύθηκε ανέτοιμα και αμήχανα, η κυπριακή οικονομία θα οδηγηθεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων, μαζική φτώχεια και κοινωνική δυστυχία».
«Η συμπεριφορά της Τρόικας και των ισχυρών ταγών της Ε.Ε. υπήρξε προμελετημένη, αδίστακτη και καταστροφική. Δεν μπορούμε παρά να συνδέσουμε αυτή τη συμπεριφορά με τη  μελλοντική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου και τη λύση του Κυπριακού», είπε, διευκρινίζοντας ότι «αυτές οι πικρές διαπιστώσεις δεν είναι επινοήσεις συνωμοσιολογικού χαρακτήρα αλλά το αβίαστο συμπέρασμα από όλες τις μεθοδεύσεις  των τελευταίων μηνών» και ότι η θέση μας υπήρξε και παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι μεταξύ αποδοχής της ταπεινωτικής και εξουθενωτικής μεταχείρισης που θα οδηγεί σε συνεχή υποδούλωση το λαό και την Κύπρο και της εξέτασης μιας άλλης στάσης και θέσης της Κύπρου με όλες τις συνέπειες, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αμφιταλάντευση, αναφερόμενος σε μεγάλο χρέος να επιλέξουμε  αντί της ευτελούς και αναξιοπρεπούς επαιτείας την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ηθικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.
«Ο επιχειρούμενος στραγγαλισμός της κυπριακής οικονομίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε την οριστική λύση των σημερινών προβλημάτων εκτός Μηχανισμού και εκτός Τρόικας», ανέφερε.
Προτεραιότητα τώρα, συνέχισε, είναι η προετοιμασία για ταχύτατη απαλλαγή από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.
Η ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Ομήρου, απαιτεί άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης, τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των ονομάτων εκείνων, που φυγάδευσαν χρηματικά ποσά κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες, σε τράπεζες του εξωτερικού το τελευταίο χρονικό διάστημα και κάλεσε το λαό να διατηρήσει την αυτοπεποίθηση και το αγωνιστικό του πνεύμα.
Κινητοποιήσεις μαθητών
—————————-
Στις δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου χαιρέτισε τις σημερινές κινητοποιήσεις της νεολαίας, που, όπως είπε, «δίνουν το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους αδίστακτους ηγεμονικούς κύκλους με επικεφαλής την Τρόικα ότι αυτός ο λαός δεν θα γονατίσει».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε πως η πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα είναι να αποδεσμευτούμε από τα δεσμά της Τρόικας, των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.
«Συνεπώς, χρειάζεται η επεξεργασία ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα μας οδηγήσει μακριά από τα νεοαποικϊακά δεσμά της Τρόικας και του μηχανισμού», με αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, όλων των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Κύπρου, της κρατικής περιουσίας, κατά τρόπο που να μπορέσουμε να αποδεσμευτούμε το συντομότερο δυνατό από την δανειακή σύμβαση, από το μνημόνιο, «γιατί αυτό που θα συμβαίνει είναι ότι συνεχώς θα εγείρονται νέες αξιώσεις».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι γίνονταν αναλήψεις κεφαλαίων, ενώ ήταν κλειστές οι τράπεζες, ο κ. Ομήρου είπε ότι αν αυτό συμβαίνει είναι εγκληματικό και κάλεσε το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας «να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να μην είναι δυνατή η φυγάδευση κεφαλαίων που αποτελεί προδοσία εις βάρος των συμφερόντων της κυπριακής οικονομίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή την ώρα».
Σε παρατήρηση ότι το μέλος του κρατικού Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας Μ. Χατζηγιαννάκης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι παραχωρήθηκε από τη Λαϊκή δάνειο ύψους 600 εκατ. σε «φυσικό πρόσωπο με νομικές υπηρεσίες» και ότι διαγράφηκαν δάνεια, ο κ. Ομήρου είπε ότι όλα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ποινικής έρευνας και ποινικών διώξεων.
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε όλα αυτά τα ζητήματα να παρασιωπηθούν. Δεν υπάρχει πλέον ανοχή αυτού του λαού. Ο λαός απαιτεί άμεσα να αρχίσουν οι έρευνες. Να ολοκληρωθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προσαχθούν οι ένοχοι ενώπιον των αρμοδίων ποινικών δικαστηρίων», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς ως Βουλή τι προτίθενται να κάνουν , ο κ. Ομήρου είπε ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι εάν ο Γενικός Εισαγγελέας κρίνει ότι χρειάζονται πρόσθετες νομοθεσίες να τις ψηφίσουν.
«Αλλά, υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο. Τώρα ποινικούς ανακριτές μπορεί να διορίζει και ο Γενικός Εισαγγελέας και το Υπουργικό Συμβούλιο. Εάν, όμως, για τα χρηματοπιστωτικά εγκλήματα, τα χρηματοπιστωτικής φύσης εγκλήματα, είναι αναγκαία, κατά τη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, η ψήφιση επιπρόσθετων νομοθεσιών για να λυθούν τα χέρια της Γενικής Εισαγγελίας, πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι να τα ψηφίσουμε άμεσα», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι την απαιτούν τη δημοσιοποίηση του καταλόγου.
«Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα νομικής φύσης, αλλά δεν θέλω να δώσω οριστικές νομικές απαντήσεις. Αν κριθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε νομική δυσκολία το νομοθετικό σώμα θα πρέπει να είναι έτοιμο να ψηφίσει νομοθεσία η οποία να επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων. Φτάνει να κρυβόμαστε πίσω από νομικές δυσχέρειες για να αποτρέπουμε την έκθεση αυτών που ενεργούν εις βάρος των συμφερόντων της πατρίδας μας», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου