Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Διοικητή


Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 


astra


Σε παρερμηνεία των δηλώσεων του διοικητή της Κ.Τ. στην εφημερίδα "Wall Street Journal" αναφέρθηκε στον ΑΣΤΡΑ η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής Αλίκη Στυλιανού.

Η κυρία Στυλιανού είπε ότι ο διοικητής δεν εισηγήθηκε νέο φόρο αλλά έκτακτη εισφορά ως αντίβαρο σε όσα ακούγονται περί κουρέματος καταθέσεων.

Εξήγησε ότι η πρόταση αφορά έκτακτη εισφορά επί των τόκων των καταθέσεων η οποία να διαρκέσει όσο και το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.

Η κυρία Στυλιανού είπε ότι δεν θα πρέπει να προκαλείται αναστάτωση καθώς πρόκειται απλά για μια εισήγηση που αν δεν εισακουστεί δεν θα υλοποιηθεί.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, διευκρίνισε ότι ο διοικητής της Κ.Τ. αναφερόταν απλώς στην πρόνοια που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο σύμφωνα με την οποία, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος κριθεί μη βιώσιμο.

Πρόσθεσε ότι ο διοικητής δεν έκανε αναφορά σε καμία συγκεκριμένη περίπτωση ιδιωτικοποίησης.

Η Αλίκη Στυλιανού κάλεσε τους καταθέτες να συνεχίσουν να έχουν εμπιστοσύνη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα επαναλαμβάνοντας την αντίθεση της κεντρικής τράπεζας στο ενδεχόμενο κουρέματος.
Νωρίτερα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την διαφωνία του κόμματος με τις προτάσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για ιδιωτικοποιήσεις και έκτακτο φόρο επί των τόκων καταθέσεων.

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι οι θέσεις του ΑΚΕΛ για τα θέματα ιδιωτικοποιήσεων είναι καλά γνωστές προσθέτοντας ότι για έκτακτη εισφορά εξέφρασε διαφωνία και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη χθεσινή συνάντηση τους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι ο καθένας δικαιούται να εκφράζει την άποψη του αλλά είναι καλό να είναι όλοι προσεκτικοί για να μην δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα και ανησυχίες.

Την ίδια στιγμή επέκρινε την κυβέρνηση ότι παρουσίασε την απόφαση του Γιούρογκρουπ για το ξέπλυμα χρήματος ως άθλο, τη στιγμή που προεκλογικά απέρριπτε κατηγορηματικά την ανάθεση του ελέγχου σε ιδιωτικό Οίκο.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, δεν προτίθεται να συναινέσει σε τέτοιες πολιτικές.
Η ΕΔΕΚ εκφράζει την έντονη αντίθεση του σε όσα φέρεται να έχει δηλώσει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης τόσο για επιβολή πρόσθετου φόρου επί των τόκων των καταθέσεων όσο και για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Σε σχετική ανακοίνωσή αναφέρετε πως δεδομένου ότι η μέχρι τώρα διατυπωμένη θέση τόσο της Κυβέρνησης όσο και των πολιτικών κομμάτων είναι αντίθετη με οποιασδήποτε μορφής κουρέματος η πρόσθετη επιβάρυνση επί των καταθέσεων και με ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, προκαλεί τουλάχιστον απορία η διατύπωση τέτοιων θέσεων από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου