Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Δέσμιοι της Τρόικας για 22 χρόνια


Διαγράφηκε πρόνοια από το Μνημόνιο για απεγκλωβισμό
Δέσμιοι της Τρόικας για 22 χρόνια, είτε ξεπληρώσουμε νωρίτερα, είτε όχι

φιλελευθερος

Λευκωσία: Μία παράγραφος - κλειδί που βρισκόταν στα χέρια της κυβέρνησης και με την οποία δινόταν η δυνατότητα για απεγκλωβισμό από τα δεσμά της Τρόικας, διαγράφηκε από το τελικό κείμενο του Μνημονίου, με αποτέλεσμα η Κύπρος να παραμένει δέσμια της Τρόικας για τα επόμενα 22 χρόνια.

Με λίγα λόγια, ακόμη και αν ξεπληρώσουμε νωρίτερα τους δανειστές μας, αυτοί παραμένουν και μας ελέγχουν για τα 22 χρόνια, περίοδος η οποία συμφωνήθηκε για αποπληρωμή.

Ακρωτηριάζουμε την εθνική μας κυριαρχία ήταν το σχόλιο του Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δυσμενή εξέλιξη.

Τι προηγήθηκε

Υπό καθεστώς απειλών της Τρόικας, η κυβέρνηση ενέδωσε λίγο πριν την υπογραφή του Μνημονίου, σε μία νέα πρόνοια, η οποία ουσιαστικά δένει τα χέρια της Δημοκρατίας, αφού, ακόμη και εάν εξοφληθούν τα 10 δις που θα λάβει από τον Μηχανισμό Στήριξης, θα παραμένει υπό τον έλεγχο των δανειστών της.

Στο αρχικό κείμενο το οποίο είχε γίνει γνωστό και στους αρχηγούς των κομμάτων, αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι:

«Συμφωνείται ότι σε περίπτωση εξόφλησης του δανείου, πριν από τη συμφωνημένη ημερομηνία, που έχει καθοριστεί, οι αρχές, απαλλάσσονται από οποιαδήποτε υποχρέωση, οι όρους που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο συναντίληψης».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου, η περίοδος αναπροσαρμογής τερματίζεται το 2018, ενώ η εξόφληση θα γίνει σε διάστημα 22 χρόνων.

Κρούει τον κώδωνα ο Γιαννάκης Ομήρου

Ιδιαίτερα επικριτικός κατά της κυβέρνησης, ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη.

Ο κ. Ομήρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενέδωσε στον ωμό εκβιασμό της Τρόικας, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο και καταστροφικό να είναι δέσμια η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεχή επιβολή μέτρων που θα βαθαίνουν την ύφεση, θα αυξάνουν την ανεργία και θα βυθίζουν το λαό μας στην κοινωνική δυστυχία.

Περαιτέρω ζήτησε, όπως υπάρξει ειδική ρύθμιση, έστω στην τελική δανειακή σύμβαση, ώστε εάν κι' εφόσον καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του δανείου κι' επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι νωρίτερα, να μπορέσει η χώρα να απεμπλακεί από τα ασφυκτικά δεσμά του μνημονίου.

Τόνισε τέλος ότι είναι χρέος την Κύπρου, ενώπιον της εκβιαστικής επιμονής των εταίρων της να διαλύσουν ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό τομέα της και να οδηγήσουν την Κύπρο σε μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση, να εξετάσει  όλα τα ενδεχόμενα εναλλακτικών επιλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου