Κυριακή 7 Απριλίου 2013

«Κούρεμα» 50% στην Τράπεζα Κύπρου

Λευκωσία: Άκρως καθοριστικό για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της κυπριακής οικονομίας είναι το επόμενο 24ωρο καθώς σε αυτό τον ζωτικό χρόνο αναμένεται να «κλειδώσει» το ακριβές ύψος του «κουρέματος» των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και να οριστικοποιηθεί το ζητούμενο ποσό. Εντατικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει οριστικά το ύψος του «κουρέματος» στις καταθέσεις, πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ.

Συγκεκριμένα, πέραν της απομείωσης κατά 37,5%, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η τύχη του υπόλοιπου 22,5% των καταθέσεων, το οποίο έχει δεσμευτεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανα-κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.
 
Σύμφωνα με πηγές από την Κεντρική Τράπεζα, που επικαλείται το ΡΙΚ, θα απαιτηθεί πέραν του 50% αυτού του ποσοστού των καταθέσεων, ώστε να κλείσει το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών.

Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσοστό «κουρέματος» των καταθέσεων πέραν των 100 χιλιάδων, αναμένεται να ξεπεράσει το 50%. 

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, μιλώντας το Σάββατο το βράδυ στην κρατική τηλεόραση, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί, εάν είναι δυνατόν, στο τέλος του Σαββατοκυρίακου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι εξαιρέσεις που έχουν αποφασιστεί, επηρεάζουν το ύψος της απομείωσης των καταθέσεων που θα επιβληθεί.

Όσο ανεβαίνουν οι εξαιρέσεις κεφαλαίων, υπέδειξε ο κύριος Δημητρίου, τόσο ανεβαίνει και το «κούρεμα». 

Οικονομικοί όπως και πολιτικοί παράγοντες εξέφραζαν έντονη δυσφορία γιατί καμιά αρμόδια αρχή δεν δίνει στοιχεία επακριβή ως προς το ζητούμενο ποσό της ανακεφαλαιοποίησης με αποτέλεσμα να γίνονται διάφορα παιγνίδια που συντηρούν την αβεβαιότητα και πλήττουν την κυπριακή οικονομία.

Η κριτική αγγίζει την Κεντρική Τράπεζα και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, αλλά και την ομάδα του οίκου Alvarez & Marsal που κινούν τα νήματα σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Το «κούρεμα»-έκπληξη προς συγκέντρωση του άγνωστου ζητούμενου ποσού δεν υποβοηθά τις προσπάθειες προς αποκατάσταση της ηρεμίας στην κυπριακή οικονομία. 

Η νέα ψυχρολουσία που αναμένεται να υποστούν οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, θα σηματοδοτήσει νέες δονήσεις στο οικονομικό τοπίο επιτείνοντας τη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και γενικά της αγοράς αλλά και διόγκωση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.


πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου