Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τι ζητά το ΔΝΤ!-Επιπλέον μέτρα 800εκ. και παρέμβαση στο ασφαλιστικό


24h.com.cy


Με 1 δισ. ευρώ θα συνεσφέρει εντός τριετίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου, όπως δήλωσε σήμερα, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι τα κεφάλαια αναμένεται να εγκριθούν στις αρχές Μαΐου.
Την λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων, σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα, ύψους 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4% από το 2018, προαναγγέλλει με δήλωσή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι απαραίτητο για να τεθεί το χρέος σε σταθερά πτωτική τροχιά. 
Επίσης προαναγγέλλεται και νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό.
Όπως αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Επίτροπος Όλι Ρεν, πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο απαιτεί μεγάλες προσπάθειες από τον λαό της Κύπρου.
Κοινή ανακοίνωση για την Κύπρο των Olli Rehn-Christine Lagarde
Το πρόγραμμα της Κύπρου θέτει σημαντικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις. 
"Οι κυπριακές αρχές έχουν διαμορφώσει ένα πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο στόχος είναι να σταθεροποιηθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα και να επιτευχθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και των αναπτυξιακών προοπτικών τα οποία θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη ευημερία του πληθυσμού", αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση οι δύο αξιωματούχοι.
Σημειώνουν εξάλλου ότι "το πρόγραμμα βασίζεται στα σημαντικά μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των δύο μεγαλύτερων τραπεζών και περιλαμβάνει σειρά μέτρων που έχουν στόχο να διασφαλίσουν ένα σταθερό, βιώσιμο και διαφανή χρηματοοικονομικά τομέα". 
Σημειώνουν ταυτόχρονα ότι το πρόγραμμα "διατηρεί την ισορροπία μεταξύ των βραχυχρόνιων κυκλικών ανησυχιών και των μακροπρόθεσμων στόχων βιωσιμότητας", ενώ προσθέτουν ότι "προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες". 
"Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας θα αξιολογηθεί με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητας και η κοινωνική δικαιοσύνη", προσθέτουν. 
Όπως αναφέρουν "το πρόγραμμα θέτει σημαντικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας". 
"Η Κύπρος έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέκονται δίπλα σ την Κύπρο και τον κυπριακό λαό για να βοηθήσουν στην αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της χώρας και του λαού της".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου