Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τα μνημονιακά μέτρα και οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης


Για την υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και άλλων που θα ακολουθήσουν, καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι απαραίτητη η συνδρομή και η συνεργασία όλων, αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ.

Στην ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ καλεί όλους,  πολιτικές δυνάμεις και οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους "να συνδράμουμε ενωμένοι και ομόθυμοι στον κοινό στόχο".

Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ , η οικονομική κρίση στην οποία έχει οδηγηθεί η κυπριακή κοινωνία προκαλεί τεράστια προβλήματα, ακόμα και επιβίωσης για μεγάλες ομάδες του λαού μας, προβλήματα ανεργίας, οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής ανισότητας και προσθέτει ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες "έρχονται να δώσουν μια πρώτη απάντηση σε αυτές τις τεράστιες και πιεστικές προκλήσεις".

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί ότι τα μέτρα απαμβλύνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας με απώτερο στόχο την επίτευξη ανάπτυξης, της μόνης απάντησης στην οικονομική ύφεση και ότι οδηγούν στο δικαιότερο επιμερισμό των βαρών της κρίσης με στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι τα μέτρα εξορθολογίζουν τις κοινωνικές παροχές οι οποίες κατανέμονται με δικαιότερο για τους πολίτες τρόπο, απαμβλύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, προσφέρουν κίνητρα και ενθαρρύνουν επενδύσεις, δημιουργούν συνθήκες για δραστηριοποίηση σε νέους τομείς καθώς και προϋποθέσεις για πιο δημιουργική αντιμετώπιση της κρίσης και από νέους ανθρώπους και ανοίγουν το δρόμο καθορισμού μιας εθνικής στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας και της ανάπτυξης του φυσικού πλούτου της Κύπρου.


Προηγούμενη ενημέρωση: 13:24

Σημαντικό πακέτο μέτρων, με καινοτόμες ιδέες, είναι αυτό που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Πρώτος στόχος της κυβέρνησης, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων των πολιτών. Μεγάλη σημασία δόθηκε στην προσπάθεια να μη χάσει κανείς το σπίτι του το οποίο έχει υποθηκευμένο, με μια σειρά από μέτρα που μειώνει την πίεση σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις τους. Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση πλέον, είναι η άμεση υλοποίηση του πακέτου για να επιτευχθεί αυτό που ο κ. Αναστασιάδης υποσχέθηκε: Επανεκκίνηση – Ανάπτυξη.

Δέσμη μέτρων για επανεκκίνιση

Πέντε βασικούς στόχους εξυπηρετούν τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης: Την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, την κατάρτιση ανέργων και πτυχιούχων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ενθάρρυνση της πράσινης ανάπτυξης.

Μέτρα για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού
  • Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταπόκρισης σε δανειακές υποχρεώσεις, έχει επιτευχθεί μέσα από τη Δανειακή Σύμβαση, η δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των οφειλετών.
  • Κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης και μέχρι της οριστικής αναδιάρθρωσης, κανένα χρέος δεν θα θεωρείται μη εξυπηρετούμενο.
  • Στο θεσμικό βαθμό που της επιτρέπεται, η κυβέρνηση καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων.
  • Μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που παρεμποδίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Για το σκοπό αυτό θα διοριστεί Τραπεζικός Διαμεσολαβητής.
  • Για όσους ιδιοκτήτες οικιστικής ή επαγγελματικής στέγης αδυνατούν να ανταποκριθούν στο χρέος τους, θα γίνουν ρυθμίσεις ώστε ο οφειλέτης/ιδιοκτήτης να μετατραπεί σε ενοικιαστή, χωρίς να μένει άστεγος και θα έχει τον πρώτο λόγο για επαναγορά του ακινήτου στο τέλος της περιόδου, στην τότε αξία του δανείου.
  • Για ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες θα μειωθεί περεταίρω η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Επιχορήγηση μέχρι και του 50% του κόστους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικιστικές μονάδες με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
*Με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας, της αποσυμφόρησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, και ιδιαίτερα της βελτίωσης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, η Κυβέρνηση αποφάσισε την επιπλέον αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, με δαπάνη ύψους 6 εκ. ευρώ.
Θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια
  • Το Πανεπιστήμιο Κύπρο αυξάνει για φέτος τις θέσεις νεοεισερχόμενων κατά 100, ενώ θα προσφέρει άλλες 200 θέσεις για μετεγγραφές Κυπρίων σπουδαστών που φοιτούν στο εξωτερικό.
  • Το ΤΕΠΑΚ θα προσφέρει 35 θέσεις νεοεισερχομένων φοιτητών και 30 θέσεις για μετεγγραφές σπουδαστών του εξωτερικού.
Θέσεις εργασίας
Μέσα από έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης που υιοθετήσαμε και αναμένουμε ότι θα ψηφιστούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, διασφαλίζεται:
  • Η επαναπρόσληψη 800 ωρομισθίων εργατών.
  • Ο επαναδιορισμός των συμβασιούχων εκπαιδευτικών
  • Η εργοδότηση των 300 αποφοίτων στρατιωτικών σχολών.
  • Εργοδότη 6.000 ανέργων στην τουριστική βιομηχανία. Προς το σκοπό αυτό η κυβέρνηση θα διαθέσει 21 εκ ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι και το 40% του μισθολογικού κόστους εργοδότησης, για νόμιμους και μόνιμους κατοίκους Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια.
  • Με νέο Σχέδιο, το κράτος θα επιχορηγεί το μισθό ανέργων πολιτών, κατά 65% για απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις. Όπως απασχόληση με ελαστικό ωάριο και εργασία από το σπίτι. Με το μέτρο αυτό θα δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης 1000 ανέργων.
  • Πρόσθετη φορολογική έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα εταιρείας ύψους μέχρι και 25%, για κάθε επιπρόσθετο εργαζόμενο που θα εργοδοτηθεί τον επόμενο ένα χρόνο.
  • Παραχώρησης καλλιεργήσιμης γης που ανήκει στην κυβέρνηση, την Εκκλησία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε νέους. Η παραχώρηση της γης θα γίνεται με επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, έναντι συμβολικού ενοικίου. Το Υπουργείο Γεωργίας, θα παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και άλλη στήριξη στους δικαιούχους.
  • Άμεση υλοποίηση του εκκρεμούντος Σχεδίου Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης. Με το σχέδιο θα δημιουργηθούν 1000 νέες θέσεις εργασίας.
  • Ευκαιρία σε πέραν των 1000 άνεργων πτυχιούχων να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, προκειμένου να αποκτήσουν πιστοποιητικό εργασιακής εμπειρίας. Σε όσους θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα προσφέρεται μηνιαίο επίδομα ύψους 500 ευρώ.
Κοινωνική Πολιτική
Διορθώνεται ριζικά η επιδοματική πολιτική.
  • Τροποποίηση του συστήματος επιδότησης για την κάλυψη των αναγκών των αιτητών πολιτικού ασύλου ή άλλων αλλοδαπών. Τα χρηματικά επιδόματα αναθεωρούνται με σημαντική μείωση, ενώ τα χρηματικά ποσά που διατίθενται για διατροφή και ένδυση, αντικαθίστανται με παραχώρηση κουπονιών.
  • Η στέγαση αλλοδαπών θα γίνεται σε χώρους που θα διαθέσει το κράτος, ιδιόκτητους είτε με ενοικίαση, ενώ το επίδομα ενοικίασης θα καταβάλλεται απευθείας στον ιδιοκτήτη.
Μέτρα Ανάπτυξης
  • Μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικής Άδειας από την ημερομηνία υποβολής πλήρους αίτησης, η οποία δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα για μικρά έργα και τρεις μήνες για μεγάλα έργα.
  • 2.Σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων που αφορά την πολεοδομική ανάπτυξη της γης που εμπίπτει στα όρια των Βρετανικών Βάσεων.
  • 3. Αύξηση των συντελεστών δόμησης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ως ακολούθως:
  • Κατά 30% στα αστικά κέντρα των πόλεων για μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις
  • Κατά 25% στην περίμετρο των αστικών κέντρων για μεγάλες εμπορικές ή ενιαίες αναπτύξεις γραφειακού χώρου
  • Κατά 20% σε καθορισμένες τουριστικές ζώνες για μεγάλης κλίμακας ιδιοκτησίες, οι οποίες καθορίζονται ως ειδικές περιοχές
  • Αύξηση του συντελεστή δόμησης για γήπεδα γκολφ από 10% σε 15%.
    • Αδειοδότηση της λειτουργιάς καζίνο.
    • Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά δύο μήνες.
    • Παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις, όπως τα condo hotels.
    • Ενθάρρυνση επενδύσεων από αιτητές μακράς παραμονής που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών αποφασίστηκε όπως:
    • Δημιουργία Αρχής Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας με σκοπό την αναπτυξιακή αξιοποίηση της.
    • Δημιουργία το ταχύτερο Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, για δανειοδότηση των βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους.
Πράσινη Ανάπτυξη
Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αποφάσισε πέραν των όσων έχουν εξαγγελθεί για τις ευάλωτες ομάδες:
  • Εισαγωγή σχεδίου μείωσης του κόστους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων και δημοσίων κτηρίων.
  • Άμεση υλοποίηση των έργων εγκατάσταση φωτοβολταïκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 50 MW επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης των απαιτουμένων αδειών ώστε οι 24 εταιρείες που έχουν επιλεγεί μέσα από μειοδοτική διαδικασία να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του έργου.
Με την πλήρη εφαρμογή των σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια θα υπάρξει:
  • Εξοικονόμηση καυσίμων της τάξης των 51 εκ ευρώ ετησίως
  • Εξοικονόμηση 2 εκ ευρώ ετησίως από τη μείωση στην εκπομπή ρύπων
  • Με την εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας
  • Συμβολή στην επίτευξη της υποχρέωσης της Κύπρου για αύξηση του ποσοστού

Άμεση αντίδραση ΑΚΕΛ στα μέτρα

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε σχέση με την εισαγωγική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είπε ότι η Ερευνητική Επιτροπή θα διαπιστώσει το ποιος και πόση ευθύνη φέρει για την σημερινή κατάσταση της οικονομίας, όπως επίσης και τα ποινικά ή αστικά δικαστήρια αν διαπιστωθεί πως κάποιοι προκάλεσαν την καταστροφή από δόλιες ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις.

«Αν η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι η οδός που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, τότε αυτή η οδός είναι επικίνδυνη», είπε ο κ. Κυπριανού. Η μεγαλύτερη καταστροφή, επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, ήταν η απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαρτίου.

O ΓΓ του ΑΚΕΛ, παρέθεσε το ερώτημα γιατί η ερευνητική επιτροπή θα ερευνήσει μέχρι τις 23 Μαρτίου; «Θα κριθεί ένας πολιτικός για τις θέσεις που διατυπώνει; είναι με αυτό τον τρόπο που υπάρχει η ελευθερία;», διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού. Θα κρίνουμε, τόνισε εκ του αποτελέσματος την διαδικασία της ερευνητικής Επιτροπής.

Είναι δύσκολη η ανάκαμψη της οικονομίας
Σε σχέση με τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας που εξήγγειλε ο Πρόεδρος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι θα μελετηθούν και θα γίνουν οι απαραίτητες τοποθετήσεις. Σε σχέση με την εξαγγελία για εξεύρεση θέσεων εργασίας για 8 χιλιάδες ανέργους, επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, ήταν κάτι το οποίο πρότεινε και η Κυβέρνηση Χριστόφια αν και κατηγορήθηκε για απάθεια.

«Πρέπει να δούμε σε ποιους στοχεύουν αυτά που εξαγγέλθηκαν και κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν».

Αναφέρθηκε και στην μείωση των επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι όταν η Κυβέρνηση Χριστόφια το έθεσε στη Βουλή, κρίθηκε αντισυνταγματικό.

Ο Άντρος Κυπριανού, είπε ότι το ΑΚΕΛ θα επικροτήσει κάθε μέτρο της Κυβέρνησης που στοχεύει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Έτοιμα τα μέτρα του ΑΚΕΛ
Εξάλλου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του κόμματος σε σχέση με τα μέτρα που θα προτείνει προκειμένου να εξέλθουμε της δεινής οικονομικής κατάστασης. Την ερχόμενη Παρασκευή είπε θα συνέλθει το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ και την Δευτέρα 29 Απριλίου η ολομέλεια της κεντρικής Επιτροπής θα συζητήσει την έκθεση, όπως διαμορφώθηκε από ομάδα επιστημόνων.

Καρογιάν :Τα μέτρα της Κυβέρνησης, βάση για τις καλύτερες μέρες

Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση του σχεδίου δράσης που θα φέρει τις καλύτερες μέρες που όλοι προσδοκούμε, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, απευθύνοντας την ίδια ώρα έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και αποφυγή λαϊκίστικων  και μικροπολιτικών προσεγγίσεων.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΚΟ ο κ. Καρογιάν αφού κάκισε τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας , κάνοντας λόγο για σκαιότατη, στυγνή και κυνική αντιμετώπιση αντί αλληλεγγύης, τόνισε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για να εξυγιάνουμε, να εξορθολογήσουμε, να ορθοδρομήσουμε και να ανορθώσουμε την οικονομία μας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν , τα μέτρα της Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων επιμερίζουν κατά δίκαιο τρόπο τα βάρη της κρίσης, διαφυλάσσουν την κοινωνική συνοχή και στηρίζουν τις ευάλωτες και οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, εξορθολογίζουν τις κοινωνικές παροχές, προσδιορίζοντας με αυστηρότητα τους πραγματικούς δικαιούχους, αποτρέποντας παράλληλα το σφετερισμό τους από αλλοδαπούς, Τ/κ κ.α , στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης, δημιουργούν κλίμα για μια δημιουργική αντιμετώπιση της κρίσης και από νέους ανθρώπους και ανοίγουν το δρόμο για καθορισμό μιας εθνικής στρατηγικής στο τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε ικανοποίηση γιατί στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται και εισηγήσεις που κατά καιρούς είχε καταθέσει το κόμμα του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ παράλληλα εξέφρασε και ευαρέσκεια γιατί η Κυβέρνηση σκοπεύει να εξαγγείλει και νέα δέσμη μέτρων σε τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία.

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλα μέτρα κυρίως προς την κατεύθυνση της στήριξης όσων οι νέες οικονομικές συνθήκες έχουν περιορίσει τις δυνατότητες τους να ανταποκριθούν σε ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις είτε έναντι των τραπεζών, είτε προς εκπλήρωση καθημερινών αναγκών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε την ανάγκη τα μέτρα να αρχίσουν να υλοποιούνται με αποφασιστικότητα και γοργούς ρυθμούς, σημειώνοντας παράλληλα με ικανοποίηση το μήνυμα του Προέδρου ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Σε σχόλιο δημοσιογράφου για τις χρονοβόρες διαδικασίες και την γραφειοκρατία , ο κ. Καρογιάν είπε ότι τα μέτρα πρέπει άμεσα να επισπευστούν, δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση και πρέπει να σπάζουν τα γραφειοκρατικά γρανάζια, κατά την έκφρασή του.
Ανέφερε ότι δόθηκαν οδηγίες για επίβλεψη και έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων και ότι το κόμμα του θα ασκεί έλεγχο και θα σπρώχνει ώστε όλα αυτά που για τα τόσα χρόνια δεν εγίνοντο, τώρα να πάρουν σάρκα και οστά.

Στις δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η σταθεροποίηση το ταχύτερο δυνατό του τραπεζικού συστήματος και η ομαλοποίηση της λειτουργίας του, ώστε να αρχίσει να αιμοδοτείται η οικονομία από την αναγκαία ρευστότητα.

Είπε ότι το ΔΗΚΟ αναμένει ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Κεντρική Τράπεζα και το αρμόδιο Υπουργείο θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, «έγκαιρα, μελετημένα και αποφασιστικά».

Είπε παράλληλα ότι χωρίς καθυστέρηση πρέπει να διοριστεί το προσωρινό ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, να προχωρήσει η έκδοση μετοχών στους νέους δικαιούχους και σε εύλογο χρόνο θα γίνει και η εκλογή του νέου ΔΣ από τους μετόχους. Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει διεκδικήσει πιο αποφασιστικά την αναγκαίο ρευστότητα προς το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση, συναίνεση και συστράτευση στην υπερπροσπάθεια για διάσωση και ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας. «Φαινόμενα λαϊκισμού, δημαγωγίας, εμμονής σε ιδεοληψίες, καθώς και σε συμπεριφορές μικροπρεπούς και μικροπολιτικής νοοτροπίας πρέπει να αποφευχθούν», σημείωσε , λέγοντας ότι τα παθήματα πρέπει να γίνουν μαθήματα και το στοίχημα θα πρέπει να κερδηθεί.

Το ΕΥΡΩΚΟ στηρίζει τα μέτρα για την οικονομία

Την στήριξη του προς «την προσπάθεια του Προέδρου για αναστροφή του κύκλου ύφεσης σε κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης» εξέφρασε σήμερα το ΕΥΡΩΚΟ δια του Εκπροσώπου Τύπου του Μιχάλη Γιωργάλλα.

Σχολιάζοντας τα πρώτα μέτρα που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας ο Μιχάλης Γιωργάλλας εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι «αυτά αποτελούν μια πρώτη ανάσα για την οικονομία και γεννούν την ελπίδα ότι βγαίνουμε οριστικά από μια πολύμηνη περίοδο απραξίας, ατολμίας και αναβλητικότητας».

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μέτρα που υπηρετούν το όραμα μας να κτίσουμε ένα ισχυρό κράτος που να δημιουργεί έσοδα, να γεννά υπεραξίες, να έχει ανταγωνιστικότητα, να είναι ελκυστικό σε επενδύσεις, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να μας κάνει περήφανους» είπε ο Μιχάλης Γιωργάλλας για να προσθέσει ωστόσο ότι «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι όμως αρκετά για να εξαλείψουν τα προβλήματα που δημιούργησαν στον τόπο μας η κακοδιαχείριση, τα λάθη και οι αμαρτίες δεκαετιών».

«Θα χρειαστούμε και άλλα μέτρα. Για αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε τις προτάσεις και τις εισηγήσεις μας στην Κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Εξήγησε ακόμη ότι το ΕΥΡΩΚΟ θα στηρίξει την προσπάθεια του Προέδρου και της Κυβέρνησης του για αναστροφή του κύκλου της ύφεσης σε κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την ύφεση και τα προβλήματα δεν υπάρχει μαγικός τρόπος».

«Θα γίνει αυτό μόνο με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και τόλμη» κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.

Απογοήτευση Οικολόγων για μη συμμετοχή τους στα μέτρα

Την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν συζητήθηκαν σε επίπεδό σύσκεψης κομμάτων εξέφρασε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης, είπε ότι η χθεσινή παρουσίαση των μέτρων στους αρχηγούς των κομμάτων ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα και όπως είπε δημιούργησε απογοήτευση στις τάξεις του κόμματός. «Τι νόημα είχε να πάμε για την ανακοίνωση των μέτρων, ενώ δεν συμμετείχαμε σε αυτά;».

Ο κ. Περδικης μίλησε για σειρά επικεφαλίδων, προσθέτοντας ότι πολλά από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι ότι επιζητά η οικονομία και η κοινωνία. Θα περιμένουμε, τόνισε να δούμε στην πράξη τα μέτρα ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι μετά από επτά χρόνια υλοποιείται η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τα φωτοβολταϊκά.

Λουκαϊδης: H Κυβέρνηση μας έγραψε στα παλαιότερα των υποδυμάτων της

Μας έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της η Κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαίδης, αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για επανεκκινηση της οικονομίας.

Πρέπει να δούμε τις εξαγγελίες στην πράξη, επεσήμανε, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση επιλέγει τον μοναχικό δρόμο λήψεως αποφάσεως καθώς είπε δεν επεδίωξε την συλλογικότητα για την οποία κατηγορείτο, η προηγούμενη Κυβέρνηση,

Ο κ. Λουκαίδης, επέκρινε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προσκάλεσε τα κόμματα λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση των μέτρων ως χειροκροτητές. Επεσήμανε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αναίρεσε σε καταστροφικό χρόνο τα τις δεσμεύσεις της προσθέτωντας ότι κάνει ακόμη αντιπολίτευση στην προηγούμενη Κυβέρνηση.

«Η Κυβέρνηση επιτίυθεται καθημερινά στην προηγούμενη Κυβέρνηση, αντί να ενώσει τη φωνή της μαζί μας για το έγκλημα που σχεδιάσαν οι «εταίροι» μας για την καταστροφή της Κύπρου», είπε.

Ο κ. Λουκαϊδης, επέκρινε την Κυβέρνηση για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με τις εργασίες της Ερευνητικής Επιτροπής και διερωτήθηκε αν θα δικαστεί η προηγούμενη Κυβέρνηση γιατί έδινε επιδόματα. Αναφερόμενος στα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, είπε ότι θα μελετηθούν και το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί υπεύθυνα.

Ν. Παπαδόπουλος: Σημαντικά τα μέτρα για την ανεργία

Την ελπίδα ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση θα εφαρμοστούν, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ως σημαντικά τα μέτρα που αφορούν την ανεργία.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήρε τη δέσμευση του Προέδρου για δημιουργία Καζίνο και εξέφρασε την ελπίδα όπως εφαρμοστεί η υλοποίησή της δημιουργίας καζίνο γιατί θα είναι καθοριστικά για την οικονομία του τόπου.

Αναφερόμενος στην οικοδομική βιομηχανία, είπε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και τρία χρόνια.

«Ήταν το πρώτο θύμα της παρατεταμένης ύφεσης της κυπριακής οικονομίας. Τα μεγάλα έργα είναι αυτά που πλήττονται πρώτα. Επομένως θα πρέπει να είναι ένα από τα κεφάλαια που θα δώσουμε προτεραιότητα, όπως επίσης και να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές στην Κύπρο», επεσήμανε.

Δ. Συλλούρης: Θα πρέπει να κριθούν στην πράξη τα μέτρα

Τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, θα κριθούν στην πράξη, δήλωσε σήμερα, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης.

«Αυτό είναι μια πρώτη εκκίνηση, μια πρώτη ανάσα μέσα από τον κυκεώνα και τη βίαιη συμπεριφορά των εταίρων μας,  να σταθούμε στα πόδια μας. Τα μέτρα θα κριθούν στην πράξη κατά πόσο είναι λυτρωτικά και κατά πόσο να υποβοηθούν αντί να εμποδίζουν την εξέλιξη τους γιατί θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σε επίπεδο κυβερνητικών μηχανών», υποστήριξε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι θα πρέπει να διαχωριστούν τα θέματα της πολιτικής σύγκρουσης και της ανάπτυξης.

«Πρέπει να βάλουμε όλοι τις δυνατότητες μας κάτω και να δώσουμε εισηγήσεις και προτάσεις για να εφαρμοστούν
τα όσα εξαγγέλθηκαν», επεσήμανε.

Θα πρέπει, είπε,  στα θέματα κοινωνικής παροχής να συμπεριφερθούμε με αλληλεγγύη προς  τους αδύνατους, να στηρίξουμε τους νέους και τον άξονα της δικαιοσύνης απόδοσης ευθυνών εκεί και όπου ανήκει, επεσήμανε ο κ. Συλλούρης προσθέτοντας ότι οι άξονες θα πρέπει να είναι τρείς. Δικαιοσύνη - αλληλεγγύη - ανάπτυξη.

Τέλος ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ελπίδα όπως τα μέτρα να μην αντιμετώπισουν πρόβλημα υλοποίησης τους λόγω γραφειοκρατίας.

Δ. Παπαδάκης: Διακυβεύεται η επιτυχία του κράτους

Την εξαγγελία των μέτρων από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, χαιρέτισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης.

Εξέφρασε παράλληλα ερωτηματικά για τον τρόπο της εφαρμογής τους. Διερωτήθηκε αν έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες συνέργιες για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα μέτρα.

Οι πολιτικές δυνάμεις, είπε, οφείλουν να συνδράμουν στην υλοποίηση των μέτρων, γιατί όπως είπε δεν διακυβεύεται η επιτυχία μιας Κυβέρνησης αλλά ενός κράτους. Εξέφρασε το παράπονό του ότι το κόμμα του δεν κλήθηκε να καταθέσει τις προτάσεις του για τα μέτρα, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αρθούν τάχιστα οι περιορισμοί στο τραπεζικό σύστημα.

Γ. Λιλλήκας: Χρίζουν νομοθετικής ρύθμισης κάποια από τα μέτρα

Μερικά από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χρίζουν νομοθετικής ρύθμισης, δήλωσε ο πρώην ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας.

«Υπάρχουν θετικά μέτρα τα οποία μπορούν να απαμβλύνουν τις δυσκολίες του τόπου όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη. Κάποια από αυτά, χρίζουν νομοθετικής ρύθμισης και εύχομαι τα νομοσχέδια ήδη να έχουν κατατεθεί στην Βουλή», είπε.

Αναφέρθηκε ωστόσο στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος, είπε, δεν ανέπτυξε την ουσία που είναι η παράλυση του τραπεζικού τομέα και η έλλειψη της ρευστότητας. «Μια επιχείρηση που φυτοζωεί πως θα μπορέσει να προσλάβει εργαζόμενο έστω κι αν καλύψει η Κυβέρνηση το μισθό του;», διερωτήθηκε. Είναι ζητήματα, είπε, που πρέπει ο πρόεδρος να καλύψει για να έχουν αποδοτικότητα τα μέτρα που εξήγγειλε. Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και σε μέτρα τα οποία χρίζουν ερωτημάτων όπως η επαναπρόσληψη υπαλλήλων.

Σε σχέση με τη δημιουργία τερματικού, ο κ. Λιλλήκας, είπε ότι καθυστέρησαν πάρα πολύ οι διαδικασίες και αυτό βαραίνει την προηγούμενη Κυβέρνηση είπε ενώ η νύν, πρόσθεσε πρέπει να υλοποιείσει την κατασκευή τερματικού.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πράξει η Κυβέρνηση είναι η σύναψη συμφωνίας με το Ισραήλ και να ανοίξει το πακέτο σε χώρες όπως η Αίγυπτος για να μην χαρακτηριστεί η όποια συμφωνία αντιαραβικη.

πηγή: Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου