Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Το Δεύτερο Μνημόνιο και τα αυστηρά μέτρα

Το ΔΝΤ συνέταξε ένα δεύτερο μνημόνιο, ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2013 και το οποίο στάλθηκε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία , μια βδομάδα πριν η Κύπρος κλείσει τις τράπεζες της. 


Θα το χαρακτήριζε κάνεις ως ένα δεύτερο μνημόνιο απο το ΔΝΤ, αφού σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα «Πολίτης», το μνημόνιο αυτό προβλέπει μειώσεις μισθών στο Δημόσιο από το 3% στο 5%. Αυτός ο τρόπος θα εξοικονομήσει 0,3% από το ΑΕΠ του κράτους. 
Να σημειωθεί ότι το δεύτερο μνημόνιο , υπογράφεται μόνο από το ΔΝΤ και όχι από τα άλλα μέλη της τρόικας. Προβλέπει επίσης κατάργηση του 13ου και αντικατάσταση του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ . Έτσι εξοικονομούνται δαπάνες που αναλογούν στο 0,9% του ΑΕΠ. 
Εκπαίδευση
Το ΔΝΤ αναφέρει στο Μνημόνιο Μαρτίου 2013, ότι οι ακριβότεροι εκπαιδευτική στην Ε.Ε εργάζονται στην Κύπρο. Το κόστος των απολαβών των Κύπριων εκπαιδευτικών αγγίζει το 5,3% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 3,7%  ευρωπαϊκό μέσο όρο. 
Η λύση σύμφωνα με το ΔΝΤ στον τομέα της εκπαίδευσης έρχεται με μείωση του προσωπικού και με αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.  Προτείνει επίσης την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων,( να λειτουργούν και απόγευμα), με σκοπό την απελευθέρωση των γονέων για μεγαλύτερη δέσμευση τους στην αγορά εργασίας αλλά και ενίσχυση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων της Κύπρου , τα οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Το πιο σοβαρό όμως μέτρο για την εκπαιδευτική κοινότητα, το οποίο και φαίνεται πως θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, είναι η «έξοδος» από το υπουργείο Παιδείας, 2 χιλιάδων εργαζομένων μέχρι το 2016. Αυτό το μέτρο δεν περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο εκπαίδευσης αλλά στο γενικότερο κεφάλαιο για το κόστος της δημόσιας υπηρεσίας και δεν συγκεκριμενοποιεί αν πρόκειται για «έξοδο» εκπαιδευτικών ή άλλου προσωπικού. 
Πανεπιστημιακοί
Το ΔΝΤ δεν αφήνει πίσω και τους πανεπιστημιακούς, αφού στο δεύτερο μνημόνιο αναφέρεται ότι οι πανεπιστημιακοί λαμβάνουν επίδομα για εξαιρετική επίδοση μεταξύ 7.000 και 12.000 ευρώ κάθε χρόνο, το οποίο όμως δίνεται χωρίς διακρίσεις σε όλους. Το 2011 το ποσό αυτό ανήλθε σε 2 εκατομμύρια ευρώ.  Έτσι το ΔΝΤ προτείνει να καταργηθεί το εν λόγω επίδομα και να εισαχθούν δίδακτρα στα δύο κρατικά πανεπιστήμια. Τα έσοδα από τα δίδακτρα υπολογίζονται στα 40-80 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο υπάρχει πρόνοια και για οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, προτείνοντας να ακολουθηθεί το αγγλικό σύστημα προνομιακών δανείων σε άπορους φοιτητές. 
Υγεία 
Αλλαγές και στο Υπουργείο Υγείας, προτείνει το ΔΝΤ μέσα από το μνημόνιο, αφού παρατηρεί ότι το Υπ.Υγείας δεν διαθέτει εργαλεία παρακολούθησης της απόδοσης των ιατρικών λειτουργών, ενώ ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς κανόνες. Για αυτό και προτείνει, μια σειρά μέτρων, όπως ο περιορισμός των κριτηρίων δωρεάν περίθαλψης, αύξηση των τελών κατά τις επισκέψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια, αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. 

Άνεργοι

Το ΔΝΤ , αναφέρει το σύστημα κοινωνικής προστασίας της Κύπρου , το οποίο εισήχθη σε μια εποχή χαμηλής ανεργίας, οφείλει να συμβαδίσει με την εποχή της κρίσης. Προτείνει να ψηφιστεί νέα νομοθεσία (κατεπείγουσα) για την κρατική βοήθεια, με εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ προτείνεται κατάργηση των διάφορων βοηθημάτων για τουρισμό, το επίδομα αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή για μαθητές.  Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι το ΔΝΤ προτείνει α) όλα τα δημόσια βοηθήματα να φορολογούνται και β) να γίνει επέκταση του ανεργιακού επιδόματος στον ένα χρόνο (μέτα τους έξι μήνες , ο άνεργος να δικαιούται ανεργιακού ωφελήματος ύψους 410 ευρώ μηνιαίως).  Ωστόσο θα πρέπει το τελευταίο μέτρο να συνδυαστεί με στοχευμένα μέτρα για την ένταξη των ανέργων στην αγορά. 
Περιληπτικά το δεύτερο μνημόνιο ζητά την «έξοδο» 2.000 εκπαιδευτικών ή υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας, την αφαίρεση του 13ου μισθού και αντικατάσταση του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρω για τους δημόσιους υπαλλήλους, να αυξηθεί η περίοδος καταβολής ανεργιακού επιδόματος και τέλος να γίνει εξορθολογισμός των δημόσιων δαπανών, με το βλέμμα στους πληγέντες από την κρίση του 2013. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου