Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Επιστολή Βγενόπουλου στην Ερευνητική Επιτροπή για οικονομία


Επιστολή του προς την Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία δημοσιοποιεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος, με την οποία ζητά, μεταξύ άλλων, να διεξαχθεί άμεσα ένας αντικειμενικός και εις βάθος έλεγχος του τι επακολούθησε της αποχώρησής του από τη Λαϊκή.

Στην επιστολή του, ο κ. Βγενόπουλος επισυνάπτει Ειδοποίηση Διαφοράς που επεδόθη από την MIG, δεύτερο μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο της Λαϊκής Τράπεζας, προς τη Δημοκρατία της Κύπρου.

Εκφράζει τη θέση ότι «εκ του περιεχομένου αυτής, η ορθότητα του οποίου θα κριθεί τελικώς από το αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, νομίζω ότι αναδεικνύονται μια σειρά παράνομων πράξεων ή/και παραλείψεων των εκπροσώπων της Δημοκρατίας της Κύπρου που αποστέρησαν από τη Λαϊκή Τράπεζα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα και οδήγησαν εν τέλει στην πλήρη κρατικοποίησή της και εν συνεχεία στη διάλυσή της».

Προσθέτει ότι για την περίοδο που ο ίδιος υπήρξε μη εκτελεστικός Πρόεδρος της Λαϊκής «υπάρχει πληθώρα επίσημων στοιχείων, αναφορών, αξιολογήσεων, ακόμη και δικαστικών αποφάσεων της Ελληνικής Ποινικής Δικαιοσύνης προς υποβοήθηση του έργου σας».

«Υπάρχουν όμως και «έρευνες» και «πορίσματα» που συνετάγησαν με την πρωτοβουλία των εχθρικών και προκατειλημμένων Διοικήσεων που μας διαδέχθηκαν με στόχο να αποπροσανατολίσουν από τις δικές τους ευθύνες αφού παρέλαβαν μια τράπεζα, που παρότι επλήττετο λόγω της κρίσης, ήταν ακόμη υγιής και με τις δικές τους ενέργειες και παραλείψεις κυριολεκτικά την διέλυσαν», γράφει.

Εφιστώ την προσοχή σας, προσθέτει ο κ. Βγενόπουλος, «ότι όλες αυτές οι «έρευνες» και τα «πορίσματα» χρήζουν αντίκρουσης αλλά και διαπίστωσης των πραγματικών γεγονότων μέσα από νέες αδιάβλητες διαδικασίες».

Υποστηρίζει παράλληλα πως «ένας πραγματικά ανεξάρτητος όμως έλεγχος θα δείξει ότι όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν, κατά τη στιγμή της χορήγησής τους, είχαν υπερεπαρκείς εξασφαλίσεις οι οποίες πολύ αργότερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, μειώθηκαν σε αξία, όπως συνέβη και συμβαίνει σε όλες τις Τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε αγορές που διέρχονται μια μεγάλη οικονομική κρίση».

Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, «δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κανένας επίσημος και αντικειμενικός έλεγχος των πεπραγμένων των Διοικήσεων που ανέλαβαν και είχαν την ευθύνη της Λαϊκής για 17 ολόκληρους μήνες μετά την αποχώρησή μας, γίνεται δε τεράστια επικοινωνιακή προσπάθεια στην Κύπρο να υποβαθμισθούν οι ευθύνες αυτών που στην πραγματικότητα οδήγησαν την Τράπεζα στη διάλυσή της».

Ζητά όπως διεξαχθεί «άμεσα ένας αντικειμενικός και εις βάθος έλεγχος του τι επακολούθησε της αποχώρησής μας όπου πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουμε και στοιχεία που διαθέτουμε αλλά και να θέσουμε προς διερεύνηση και συγκεκριμένα ερωτήματα που προκύπτουν από την παρακολούθηση της εξελίξεως των εργασιών της Τράπεζας».

Ειδική αναφορά κάνει στην υπόθεση «Μιλόσεβιτς», θέτοντας σειρά ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως ποιοι ήταν οι δικαιούχοι των χρημάτων που ήλθαν στην Κύπρο, ποια ήταν τα ποσά και ποια ήταν η νόμιμη αιτία κτήσεώς τους, σε ποιους λογαριασμούς κατέληξαν και ποιοι ήταν οι δικαιούχοι αυτών των λογαριασμών, που εστάλησαν τελικώς αυτά τα ποσά και για ποια νόμιμη αιτία και αν έγιναν παρανομίες και από ποιους.

πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου