Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Εν αναμονή νέων απολύσεων Τριήμερη εργασία και μειωμένοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα



fileleftheros

Λευκωσία: Αναστάτωση και αβεβαιότητα επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς η πλειονότητα των κυπριακών επιχειρήσεων έχει πληγεί καίρια μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ και δεν είναι μικρός ο αριθμός αυτών που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης.

Μολονότι ΟΕΒ και ΚΕΒΕ θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, και μάλιστα στο σύντομο μέλλον, εντούτοις ο επιχειρηματικός κόσμος φαίνεται να είναι σε στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων, σχετικά με το τελικό ύψος του κουρέματος των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου.

Ακόμη και εκείνοι οι επιχειρηματίες των οποίων τα κεφάλαιά τους ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή φαίνεται να αναμένουν να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και μετά να κοσκινίσουν τα νέα δεδομένα και ανάλογα να επανασχεδιάσουν τις επιχειρηματικές τους κινήσεις, μη αποκλειομένου και του κλεισίματος.

Στελέχη των εργοδοτικών Οργανώσεων δήλωναν ότι οι απολύσεις προσωπικού δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση για πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρές οικογενειακές, διότι σε κάποιες είχε προηγηθεί μείωση του προσωπικού και εργάζονται με τον ελάχιστο αριθμό που είναι δυνατό, και ως εκ τούτου, απόφαση για νέες απολύσεις ενδεχομένως να συνεπάγεται με οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης.

Οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν οδηγήσει σε νέα δεδομένα στην αγορά απασχόλησης. Δραστικές περικοπές σε μισθούς και ωφελήματα καταγράφονται σε ευρύ πεδίο, σε κάποιες περιπτώσεις κατόπιν συνεννόησης με το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους και σε άλλες, ανάμεσα στους ανοργάνωτους εργαζόμενους, μονομερώς, με τον εργοδότη να αποφασίζει και να ανακοινώνει το ύψος των μειώσεων. Ένα άλλο νέο στοιχείο που παρατηρείται στην αγορά τo τελευταίο διάστημα, είναι η μείωση του χρόνου εργασίας παράλληλα με τις μισθολογικές περικοπές.

Τώρα το μέτρο εφαρμόζουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι επιχειρήσεις μείωσαν ως και στις τρεις ημέρες τον χρόνο εργασίας των εργοδοτουμένων τους, μαζί με ανάλογη συρρίκνωση του μισθού, ως ένα προσωρινό μέτρο διάρκειας ενός μήνα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου