Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

πίεση εργοδοτών προς το προσωπικό να εργαστεί και Κυριακή, δηλαδή εφταήμερο, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης

ΠΟΒΕΚ: Ζητά ανάκληση των διαταγμάτων ωραρίου
Πρώτα παράπονα εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας
Πρώτα παράπονα εργαζομένων στο Υπουργείο ΕργασίαςΛευκωσία: Τέσσερις  ημέρες μετά την επιμήκυνση του τουριστικού ωραρίου σε παγκύπρια κλίμακα, οι αντιδράσεις κατά του κυβερνητικού μέτρου εντείνονται, με την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να παραμένει στο στόχαστρο. Η πρώτη αποτίμηση από την εφαρμογή του τουριστικού ωραρίου βρίσκει την αγορά άνω-κάτω.

Η ΠΟΒΕΚ ζητά ανάκληση των υπουργικών διαταγμάτων και αναλαμβάνει πρωτοβουλία σύμπηξης μετώπου επιχειρηματιών κατά της επιμήκυνσής του, ενώ συνάμα μελετά τη δρομολόγηση νομικών κινήσεων. Ενώπιον του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται και τα πρώτα παράπονα εμποροϋπαλλήλων, κατά επιχειρηματιών, κάποια εκ των οποίων αφορούν αλυσίδα καταστημάτων.

Τα παράπονα αναφέρονται σε πίεση εργοδοτών προς το προσωπικό να εργαστεί και Κυριακή, δηλαδή εφταήμερο, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης ή σε άλλες περιπτώσεις έναντι ανταλλάγματος με την παραχώρηση ενός ρεπό. Συντεχνιακά στελέχη κατήγγειλαν ότι στόχος των επιχειρηματιών ήταν η λειτουργία των επιχειρήσεων με όσο το δυνατό χαμηλότερο εργατικό κόστος.

Ψες, με πρωτοβουλία της ΠΟΒΕΚ πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα του λιανικού εμπορίου (υπεραγορές, φούρνοι, περίπτερα, καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης κ.λπ.) κατά την οποία μελετήθηκαν τρόποι αντίδρασης στην κυβερνητική απόφαση.

Ο γ.γ. της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, αφού κατέθεσε για άλλη μια φορά, την αντίθεσή του ως προς «το λανθασμένο ωράριο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρηματιών και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», κάλεσε την Υπουργό Εργασίας να ανακαλέσει τα διατάγματα, υποστηρίζοντας «αυτά είναι παράτυπα και καθ’ υπέρβαση εξουσίας», μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο.

Η σύσκεψη των επιχειρηματιών αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος είχε δηλώσεις για ακύρωση των διαταγμάτων αν διαπιστωθεί προσπάθεια από τον επιχειρηματικό κόσμο για εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Σήμερα αντιπροσωπείες των συντεχνιών, ΠΕΟ και ΣΕΚ, θα έχουν συνάντηση με στελέχη του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων προκειμένου να ζητήσουν διευκρινήσεις επί σημείων των διαταγμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου