Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Τελικά δεν προσλήφθηκαν οι ωρομίσθιοι για την επαναπρόσληψη των οποίων έγιναν έξτρα αποκοπές στους δημοσίους υπαλλήλους

Ωρομίσθιοι στην ανεργίαΛευκωσία: Εντείνονται οι αντιδράσεις ωρομισθίων οι οποίοι διαπιστώνουν ότι δεν προσελήφθησαν σε καμιά από τις έντεκα υπηρεσίες του δημοσίου, οι οποίες είχαν ανάγκες έκτακτου προσωπικού και στη θέση τους προσελήφθησαν ημέτεροι, όπως καταγγέλλουν. Σύμφωνα με καταγγελίες, προσελήφθησαν ακόμη και άτομα τα οποία έχουν δικές τους επιχειρήσεις και αποκλείστηκαν άνθρωποι οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν και από τη Βουλή  όταν αποφασίστηκε να γίνουν περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για να προσληφθούν όσοι ωρομίσθιοι εργάζονταν το 2012 και απολύθηκαν στο τέλος του χρόνου.

Ωρομίσθιοι οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι έχασαν τη δουλειά τους, διερωτήθηκαν τι συμβαίνει σε άλλα επίπεδα, όταν εδώ η κυβέρνηση που δεσμεύτηκε ενώπιον της Βουλής δεν τηρεί όσα συμφωνήθηκαν. Πάντως, στο υπουργείο Εργασίας, όπου αποτάθηκαν κάποιοι από τους μη προσληφθέντες, έλαβαν διαβεβαιώσεις πως το σύστημα δεν κάνει διακρίσεις. Από την πλευρά τους οι μη προσληφθέντες υπέδειξαν πως δεν πείθονται ότι είναι θέμα «συστήματος» από τη στιγμή που η δέσμευση ήταν να προσληφθούν όσοι είχαν εργαστεί και το 2012, έτσι έκαναν ήδη καταγγελίες σε βουλευτές αλλά και στην Επίτροπο Διοικήσεως.
 
Το θέμα των ωρομισθίων, που τον περασμένο χρόνο είχαν συγκλονίσει τους πάντες με τις διαδηλώσεις έξω από το υπουργείο Οικονομικών, προωθήθηκε νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο παρείχετο δυνατότητα εργοδότησης 1.806 ατόμων τα οποία απασχολήθηκαν σε υπηρεσίες του δημοσίου κατά το 2012.

Για να εργοδοτηθούν αυτοί εγκρίθηκε κονδύλι €9,6 εκατ. που προήλθε από αποκοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Στο βαθμό που ισχύουν οι καταγγελίες για ρουσφετολογικές προσλήψεις, τότε εγείρεται και θέμα για τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι απεδέχθησαν να αποκοπεί μέρος του μισθού τους για να διατηρήσουν τις δουλειές τους συνάδελφοι τους, οι οποίοι ωστόσο βρέθηκαν στο δρόμο και στη θέση τους προσελήφθησαν άλλοι.
 
Στην εισηγητική έκθεση που συνόδευε τα νομοσχέδια αναφέρονταν και τα εξής: «Η διαδικασία συζήτησης του Μνημονίου Συναντίληψης έχει ολοκληρωθεί και έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας ως προς την τελική του διαμόρφωση. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του μνημονίου, επιτρέπεται η απασχόληση ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού, που απασχολήθηκε το 2012, για κάλυψη εποχικών αναγκών».
Γράφει: Βάσος Βασιλείου


1 σχόλιο:

  1. Ανακοίνωση Υπ. Οικονομικών για εποχικούς ωρομίσθιους
    Published on Monday, 15 July 2013 16:59
    Written by Ανδρέας Παπαευτυχίου
    24.com.cy
    Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στις 15.7.2013 σχετικά με τις προσλήψεις του εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού για το έτος 2013, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση. 
    Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
    1. Υπάρχει συμφωνημένη διαδικασία με την Εργατική Πλευρά που ακολουθείται για  την πρόσληψη του εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού. 
    2. Συγκεκριμένα, η εν λόγω διαδικασία προβλέπει ότι προσλαμβάνονται πρώτα οι εποχικοί ωρομίσθιοι αορίστου χρόνου, δηλαδή που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες συνολική υπηρεσία. Όταν και εφόσον εξαντληθεί ο σχετικός κατάλογος  των ωρομισθίων αορίστου χρόνου, και δεδομένου ότι υφίστανται ανάγκες που δεν καλύφθηκαν, στα πλαίσια του εγκεκριμένου κατά Υπουργείο/Τμήμα/Υπηρεσία αριθμού, ακολουθείται η διαδικασία που προνοεί την αποστολή από τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας υποψηφίων για εποχική απασχόληση, οι οποίοι μαζί με το εποχικό ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό που εργάστηκε κατά τα τελευταία δύο έτη (2011 και 2012), είναι υποψήφιοι για πρόσληψη σε εποχικές θέσεις. 
    3. Η συμφωνημένη διαδικασία Κυβέρνησης και Εργατικής Πλευράς έγινε για να διασφαλίζεται η αξιοκρατία και η χρηστή διοίκηση. Η διαδικασία αυτή εφαρμόστηκε για τις φετινές προσλήψεις του εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θα έθετε σε δυσμενέστερη θέση ωρομίσθιους με μεγαλύτερη διάρκεια εποχικής απασχόλησης ή θα παραβίαζε τον κατάλογο των ωρομίσθιων των Επαρχιακών Γραφείων  Εργασίας.
    4. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών θα έχει αύριο, 16/7/2013, συνάντηση με τις συντεχνίες του ωρομίσθιου προσωπικού στα πλαίσια της Μικτής Εργατικής Επιτροπής για συζήτηση του θέματος, παρόλο που μέχρι τώρα δεν δέχτηκε κανένα παράπονο από τις συντεχνίες. 
    5. Η δέσμευση της Κυβέρνησης για πρόσληψη του αριθμού των 1806 ατόμων εντός του 2013, θα υλοποιηθεί. 
     
    15 Ιουλίου 2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή