Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για τη πρώτη κατοικία στο ενοίκιο

Σε Νομοθετική Ρύθμιση Για Προστασία Της Κατοικίας Και Της Επαγγελματικής Στέγης Στοχεύει Η Κυβέρνηση

Onlycy.com
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προστασία είτε της πρώτης είτε γενικά της κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης
Ερωτηθείς, στο περιθώριο της τελετής αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Σταύρου Στυλιανίδη, στο Επισκοπειό, για το θέμα που αφορά τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «επειδή ακούγονται πολλά, ότι κινδυνεύουν είτε η πρώτη κατοικία είτε οι κατοικίες γενικότερα, θέλω να πω ότι έχουμε επιτύχει μέσα από τη δανειακή σύμβαση όπως η σχετική νομοθεσία που θα προνοεί την εκποίηση ακινήτων, αντί του τέλους του 2013 να ψηφιστεί το τέλος του 2014″.
Συν άλλα δύο χρόνια που προβλέπονται μέσα από τις διαδικασίες, παρατείνεται για τρία χρόνια η μη εκποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την πρώτη κατοικία”, ανέφερε.
Πέραν, όμως, τούτου έχουμε προχωρήσει και πιστεύω ότι θα υλοποιηθεί σε νομοθετική ρύθμιση, και την περαιτέρω προστασία είτε της πρώτης είτε γενικά της κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, δίδοντας το δικαίωμα είτε στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, είτε ακόμα και στην ίδια την τράπεζα, σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων να αγοράζουν στην τιμή του δανείου, με ενοικιαγορά, την οικία και εν συνεχεία, σε κάποιο χρονικό διάστημα που θα συμφωνείται το δικαίωμα ενάσκησης επανάκτησης της κατοικίας από τον ιδιοκτήτη”, πρόσθεσε.
Οπως είπε, στο μεσοδιάστημα θα καταβάλλεται ένα μικρό ενοίκιο “χωρίς να σημαίνει ότι αυτό το μικρό ενοίκιο, που θα είναι και προς εξυπηρέτηση του χρέους, θα δημιουργεί νέα κατάσταση πραγμάτων, αφού θα έχει το δικαίωμα ο ιδιοκτήτης να επαναγοράσει την κατοικία στην τιμή του δανείου που όφειλε κατά το χρόνο που δεν εξυπηρετείτο το δάνειο ή που προχώρησε κάποιος Οργανισμός στην αγορά της”.

«Αναμένουμε την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης»

Κόκκινη γραμμή η διασφάλιση της πρώτης κατοικίας, λέει το ΑΚΕΛ


  • Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013 5:33 μμ
    Λευκωσία: «Κόκκινη γραμμή» αποτελεί για το ΑΚΕΛ η προστασία και διασφάλιση της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με το μέλος της Κ.Ε. του κόμματος Χρίστο Χριστοφίδη. Σε δήλωσή του με αφορμή τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την πρώτη κατοικία, ο Χρ. Χρστοφίδης σημειώνει ότι «από τoν περασμένο Μάρτη έχουμε καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία δυστυχώς δεν έχει ακόμη συζητηθεί» τονίζοντας ότι η συζήτησή της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα.   «Εμείς θα αναμένουμε, επιτέλους, την κατάθεση συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης νομοθετικής πρότασης από την κυβέρνηση, γιατί δεν σηκώνει άλλο πλέον μόνο εξαγγελίες προθέσεων και αόριστες προτάσεις» αναφέρει. «Όταν επιτέλους θα έχουμε την πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούμε να τοποθετηθούμε συνολικά».   Σύμφωνα με τον Χρίστο Χριστοφίδη, από τις σημερινές εξαγγελίες Αναστασιάδη προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα «που ενισχύουν την ανησυχία μας κατά πόσο ξεκάθαρα και αποτελεσματικά θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία για όλους τους πολίτες».   Τα ερωτήματα αυτά είναι:   - Θα γίνει ή όχι ουσιαστική αναδιάρθρωση των δανείων με στόχο την εξυπηρέτησή τους;   -  Εάν τελικά οι ιδιοκτήτες θα μετατραπούν σε ενοικιαστές για αριθμό χρόνων, γιατί να μην γίνει σημαντική αναδιάρθρωση και αντί ενοίκιο να δίνεται δόση διατηρώντας οι ιδιοκτήτες την περιουσία τους;   -  Θα υπάρχει παγοποίηση ή κούρεμα τόκων, ή θα εισέρχεται ο κάθε ιδιοκτήτης σε μια διαδικασία τόσο δύσκολη που τελικά κατά πάσα πιθανότητα θα χάνει το σπίτι του; Τελικά μήπως ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης ή άλλως υγιής Οργανισμός, θα μετατραπεί  σε τράπεζα συσσώρευσης κακών δανείων με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία αυτών των Οργανισμών;   Ο Χρ. Χριστοφίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτοί οι προβληματισμοί θα ληφθούν υπόψη κατά την προετοιμασία της κυβερνητικής πρότασης. «Το ΑΚΕΛ θα επιμείνει στην πρότασή του για ξεκάθαρη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας και ελπίζουμε η πλειοψηφία της Βουλής να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου» καταλήγει.
    See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/162017/kokkini-grammi-i-diasfalisi-tis-protis-katoikias-leei-to-akel#sthash.y4LktVkI.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου