Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Διαλύθηκαν 500 Ταμεία Προνοίας και επαναλειτουργούν μόνο 35

Λευκωσία: Μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνει η διάλυση των ταμείων προνοίας από την αρχή του χρόνου και συνεχίζει να τρέχει με αμείωτο ρυθμό. 

Συνολικά 500 ταμεία προνοίας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, μεγάλα και μικρά, διαλύθηκαν κατόπιν απόφασης των μελών τους, υπό το βάρος της ανησυχίας ενός δεύτερου κουρέματος των καταθέσεών τους. 

Η αξία των αποθεματικών των διαλυθέντων ταμείων υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, μολονότι σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολη η αποτίμηση, δεδομένου ότι πολλά ταμεία πέραν του ρευστού διαθέτουν και μετοχές, η αξία των οποίων δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς.    

Στην πλειονότητα τους τα ταμεία προνοίας είναι ολιγομελή, τα λεγόμενα επιχειρησιακά, από 5-20 μέλη. Από τα μεγαλύτερα είναι αυτά των τραπεζοϋπαλλήλων και ξεχωρίζει αυτό της Τράπεζας Κύπρου, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, της Ελληνικής κ.λπ. 

Και αν η διάλυση των ταμείων προνοίας είναι ανησυχητική εξέλιξη, κατά το συνδικαλιστικό κίνημα, το πιο ανησυχητικό είναι ότι μέχρι τώρα μόνο 30-35 Διαχειριστικές Επιτροπές υπέβαλαν αίτηση στον Έφορο Ταμείων Προνοίας, Φάνη Τρύφωνος, για επανασύσταση του ταμείου των εργαζομένων. Γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι πλέον θα στερούνται του ωφελήματος του ταμείου προνοίας. 

Ως γνωστόν, η σύσταση και λειτουργία του ταμείου προνοίας δεν είναι υποχρεωτική από την εργατική νομοθεσία, αλλά αποτελεί μέρος των πλείστων συλλογικών συμβάσεων ή ατομικής συμφωνίας με τον εργοδότη. 

Όπως επίσης, άγνωστο είναι, σε αυτό το στάδιο, και το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν εργαζόμενοι και εργοδοσία στα νεοϊδρυθέντα ασφαλιστικά ταμεία, υπό το βάρος και των νέων οικονομικών δεδομένων. 

 Σε ένα συναφές επίπεδο, περίπου 280 αιτήσεις αποζημίωσης υποβλήθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο, από Διαχειριστικές Επιτροπές Ταμείων Προνοίας των οποίων οι αποταμιεύσεις ήταν κατατεθειμένες στη Λαϊκή Τράπεζα. 

Το Γενικό Λογιστήριο έχει ήδη καταβάλει σε Ταμεία Προνοίας ποσό που ανέρχεται στα €135 εκατ. και μέχρι τον Οκτώβρη. Η Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, διαβεβαιώνει ότι η εξέταση των αιτήσεων συνεχίζεται απρόσκοπτα. 

Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται πρόνοια σύμφωνα με την οποία η συνολική αποζημίωση των ταμείων προνοίας είναι €299 εκατ. και μέχρι τον Οκτώβρη θα δοθεί ποσό €154 εκατ. 

Με την επικείμενη κάθοδο της Τρόικας το Γενικό Λογιστήριο θα ενημερώσει τους δανειστές μας για την πορεία της αποζημίωσης. 

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη 

Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου