Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Οι τράπεζες κόβουν μισθούς, ΑΤΑ και επιδόματα

Λευκωσία: Δραστικές περικοπές στο εργατικό αλλά και στο λειτουργικό κόστος των τραπεζών και νέες ρυθμίσεις επιδιώκει ο Κυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών-ΚΕΣΤ στον χώρο των τραπεζών. Μείωση μισθών και επιδομάτων, πάγωμα της ΑΤΑ και διεύρυνση του ωραρίου εργασίας θα επιδιώξουν οι διοικήσεις των τραπεζών από τους τραπεζοϋπαλλήλους, κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, που εκπνέει τέλος Δεκεμβρίου 2013.   

Ο Κυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών με επιστολή στην ηγεσία της ΕΤΥΚ ξεδιπλώνει τις προτάσεις του «με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και της διασφάλισης θέσεων εργασίας». Συγκεκριμένα, οι προτάσεις συνοψίζονται στις ακόλουθες:

•μείωση απολαβών και παγοποίηση των προσαυξήσεων
αναθεώρηση προς τα κάτω όλων των κλιμάκων μισθοδοσίας
μείωση της εισφοράς στο ταμείο προνοίας
διαφοροποίηση και επέκταση του ωραρίου εργασίας και εξυπηρέτησης του κοινού
κατάργηση του τιμαρίθμου από το 2014
κατάργηση όλων των επιδομάτων και των προσαυξήσεων λόγω καθηκόντων ή προσόντων
επέκταση του θεσμού της προσωρινής και της εποχικής απασχόλησης καθ' όλο τον χρόνο, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των εργοδοτουμένων που δυνατό να εργοδοτεί μία τράπεζα
κατάργηση όλων των όρων που αφορούν την προνομιακή μεταχείριση του προσωπικού έναντι των πελατών για σκοπούς δανείων.

Επίσης, ο σύνδεσμος επιδιώκει νέα δεδομένα στο θέμα της οργανικής διάρθρωσης των τραπεζών και εγείρει θέμα τερματισμού του υποχρεωτικού ποσοστού οργανικών θέσεων που αφορούν προσλήψεις, προαγωγές και πλέον η οργανική διάρθρωση να είναι διαπραγματεύσιμη.

Νέες ρυθμίσεις επιδιώκονται και στο ζήτημα της απόσπασης τραπεζοϋπαλλήλων στην ΕΤΥΚ ως συνδικαλιστές.

Ο σύνδεσμος προτείνει κατάργηση της κάλυψης από τις τράπεζες του κόστους των αποσπασθέντων τραπεζικών υπαλλήλων με παράλληλη μείωση του αριθμού τους.

Ακόμη ο εργοδοτικός σύνδεσμος προτείνει μειώσεις στη μισθοδοσία των καθαριστριών.

Ο σύνδεσμος διευκρινίζει στην επιστολή του ότι μέχρι την κατάληξη της διαπραγμάτευσης «και με δεδομένη τη δυσχερή κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, από την 1/1/2014 δεν θα καταβάλλει τις προσαυξήσεις, την ΑΤΑ και άλλες παροχές που συνεπάγονται αύξηση του κόστους μισθοδοσίας».

Από την πλευρά της ΕΤΥΚ τηρείται σιγή και αναμένεται ότι σήμερα θα αποστείλει επιστολή στον εργοδοτικό σύνδεσμο με την οποία θα υποβάλλει τα αιτήματά της για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/169210/oi-trapezes-kovoun-misthous-ata-kai-epidomata#sthash.K6iJHXrm.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου