Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικας για την εφαρμογή του


Αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου από την Τρόικα τόσο σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά και μακροοικονομικά όσο και με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αξιολόγηση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Νοεμβρίου.
 
Η εναρκτήρια συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΣΤΡΑ, θα πραγματοποιηθεί από τις 8.30 μέχρι τις 9.15 το πρωί της Τρίτης στο Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα παρευρίσκονται ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Πανίκος Δημητριάδης και οι επικεφαλείς του κλιμακίου της Τρόικας.
 
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συναντήσεις τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ με τεχνοκράτες της Τρόικας, ενώ δεύτερο κλιμάκιο της Τρόικας που αξιολογεί το κομμάτι των χρηματοοικονομικών θα έχει συνάντηση στις 10.00 στην ΚΤ με τεχνοκράτες της τράπεζας.
 
Η ΚΤ θα ενημερώσει την Τρόικα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον τραπεζικό τομέα σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, τα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την κερδοφορία και κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και των συνεργατικών.
 
Επίσης, η Τρόικα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ενημερωθεί από την ΚΤ για την παρακολούθηση στην οποία προβαίνει η ΚΤ για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, ενώ θα υπάρξει συζήτηση σε σχέση με την πρόοδο εφαρμογής του μνημονίου σε ό,τι αφορά το χρηματοοικονομικό κομμάτι.
 
Θα γίνει επίσης συζήτηση για τα θέματα του δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και το πώς χειρίζονται οι τράπεζες τα θέματα αυτά.
 
Πάντως, πηγές από την ΚΤ ανέφεραν ότι σε όλα θέματα που αφορούν το χρηματοοικονομικό κομμάτι του μνημονίου "υπάρχει η πρόοδος που έπρεπε να υπάρχει" και χαρακτήρισαν "απίθανο" να υπάρξει αρνητική αξιολόγηση από μέρους της Τρόικας, καθώς, όπως εξήγησαν, υπάρχει συνεχής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους πιστωτές σε σχέση με την υλοποίηση θεμάτων που αφορούν το χρηματοοικονομικό κομμάτι του μνημονίου.

πηγή: Άστρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου