Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Προς κινητοποιήσεις εργαζομένων κατά των ιδιωτικοποιήσεων

Η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ καλεί τον ΥΠΟΙΚ σε διάλογο, προειδοποιώντας με απεργία

Η Γραμματεία της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ που εκπροσωπεί το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό και τις Σχολικές Εφορείες, καλεί και δημόσια για τελευταία φορά, όπως σημειώνει, την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Υπουργό Οικονομικών έστω και την υστάτη όπως συζητήσουν τις αποφάσεις που επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε μέτρα μη αποκλειομένου και της απεργίας. Οι αποφάσεις αφορούν την περαιτέρω μείωση επιδομάτων για εργασία αντικανονικού ωραρίου βάρδιας και Σαββατοκύριακου, τα οποία αποτελούν μέρος της μισθοδοσίας, την περαιτέρω μείωση και διαφοροποίηση του τρόπου καταβολής της υπερωριακής απασχόλησης και ειδικά για τις Δημόσιες Αργίες. Επίσης, τη μη καταβολή υπερωριακών αποζημιώσεων ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου οι ωρομίσθιοι εξαναγκάζονται να εργαστούν υπερωριακά λόγω αναγκών του τμήματος  ή λόγω έλλειψης προσωπικού όπως Νοσοκομεία, τμήμα Αλιείας κτλ και τη μη επαναπρόσληψη μεγάλου αριθμού εποχικού προσωπικού το 2014 για το οποίο έχει εξασφαλιστεί σχετική δαπάνη μέσω αποκοπών και μειώσεων μισθών από το ίδιο το ΩΚΠ. Η Γραμματεία της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ αναφέρει ότι “δεν μπορεί να γίνει πλέον αποδεχτό να παίρνονται αποφάσεις που αφορούν τους εργαζόμενους χωρίς καμιά διαβούλευση μαζί τους – αποφάσεις που επηρεάζουν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο και την οικογενειακή και κοινωνική ζωή των εργαζομένων”. Σε σημερινή ανακοίνωση της, η Γραμματεία της ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ αναφέρει ότι σε χθεσινή συνεδρία συζήτησε τις μονομερείς και ετσιθελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με θέματα τα οποία εκκρεμούν ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών και τα οποία παρά τις επανειλημμένες πιέσεις για συνάντηση μαζί του αρνείται τον διάλογο για εξεύρεση λύσεων. “Οι μονομερείς αποφάσεις και ενέργειες της κυβέρνησης χωρίς διαβούλευση και κοινωνικό διάλογο, προκαλεί αντιπαράθεση και εργασιακή σύγκρουση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο όπου οι συνθήκες απαιτούν ενότητα, υπευθυνότητα και σύνεση, απαραίτητα στοιχεία έτσι ώστε να βρει ο τόπος τη πορεία του”, προσθέτει. “Φτάνει πια να παίρνονται και να εφαρμόζονται αποφάσεις χωρίς εκ των προτέρων διαβούλευση. Είναι πρακτικές που πλέον δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές”, καταλήγει η ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ.


Ξεκάθαρη προειδοποίηση της ΠΕΟ
Προς κινητοποιήσεις εργαζομένων κατά των ιδιωτικοποιήσεων
www.nomisma.com.cy

/Templates/00001/data/ΘΕΜΑΤΑ/peo.png
20 Νοεμβρίου 2013, ώρα : 16.00
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις λέει η ΠΕΟ και προειδοποιεί με «μαζικές και μαχητικές» κινητοποιήσεις σε παγκύπριο επίπεδο σε συνεργασία και με άλλες συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις.Αντιπροσωπεία της ΠΕΟ, ενημερώθηκε την Τετάρτη από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αναφορικά με το επικαιροποιημένο μνημόνιο και τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, για την οποία η συντεχνία εξέφρασε την αντίθεσή της.
Στις δηλώσεις του, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο διαγράφεται τάση περαιτέρω συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, προσθέτοντας ότι «εντείνεται ο φόβος μας ότι με το πολυδιαφημισμένο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι τελικά χρυσωμένο χάπι για μια περαιτέρω συρρίκνωση του κράτους κοινωνικών παροχών που είχαμε δημιουργήσει στον τόπο μας εδώ και αρκετά χρόνια». Εξέφρασε απαρέσκεια για “τον αυταρχισμό”, με τον οποίο διατυπώνονται τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και των εκποιήσεων, υπό την έννοια ότι αυτά είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
«Μπροστά σε αυτή την εικόνα, η ΠΕΟ δεν θα μείνει απαθής, δεν πρόκειται να πάμε σπίτι μας, θα αντιδράσουμε, θα είναι μαζική και μαχητική η αντίδρασή μας και σε συνεργασία και σε συντονισμό και με άλλες συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις», είπε.
«Μιλούμε για παγκύπριας έκτασης κινητοποίηση, η οποία θα πάρει το χαρακτήρα μαζικής διαδήλωσης με αίτημα περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας, όχι στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους», πρόσθεσε.
Λέγοντας ότι της συνάντησης αυτής θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει πρόνοιες που είναι απαράδεκτες.
Υποστήριξε πως η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων, υπό τους όρους που φαίνεται να δρομολογείται, θα οδηγήσει σε «ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου», λέγοντας ότι «το €1 δις που αναμένουν να πάρουν από την πώληση αυτών των οργανισμών, νομίζω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται, ότι δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην αξία των οργανισμών αυτών ούτε στις δυνατότητες τους».
«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Κυβέρνηση όχι τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά τους τρόπους με τους οποίους θα αποφύγουμε τις ιδιωτικοποιήσεις», είπε, προσθέτοντας πως η συντεχνία έχει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κυρίτσης απέρριψε ότι στο μνημόνιο που συνομολογήθηκε επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια υπήρχε πρόνοια για ιδιωτικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι η πρόνοια αυτά ήταν συνυφασμένη με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Απαντώντας σε ερώτηση, υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ούτε προς το συμφέρον των εργαζομένων θα είναι ούτε προς το συμφέρον της ανάπτυξης και ούτε θα βοηθήσει στη δημιουργία συνθηκών επανεκκίνησης της οικονομίας. «Αντίθετα, θα οδηγηθούμε ακόμη ένα βήμα ώστε το κράτος να χάσει τις όποιες δυνατότητες έχει για να λειτουργήσει ως μοχλός επαναφοράς στην πορεία προς την ανάπτυξη», συμπλήρωσε και υπενθύμισε το παράδειγμα της Βουλγαρίας, όπου η ιδιωτικοποίηση της αντίστοιχης αρχής ηλεκτρισμού είχε ως αποτέλεσμα ψηλότερη τιμή του ρεύματος.
Επέκρινε και τον προϋπολογισμό του 2014 ως ένα προϋπολογισμό «που θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη ύφεση, σε ακόμα λιγότερη δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας και σε μεγαλύτερη ανεργία».
«Κατά συνέπεια, όλα αυτά τα πράγματα δημιουργούν συνθήκες, όπου οι εργαζόμενοι και οι μη προνομιούχοι πρέπει να εκδηλώσουν πιο μαχητικά και πιο ενεργητικά την αντίδρασή τους και την αντίστασή τους σε αυτή την πορεία, η οποία είναι μια πορεία φαύλου κύκλου, οδηγεί αντί στην ελπίδα σε περισσότερη ανεργία σε μεγαλύτερα προβλήματα και σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους», κατέληξε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου