Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Νέες περικοπές μισθών συζητά η βουλή



Σκέψεις για περικοπές στο 13ο μισθό, για να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες, γίνονται στη Βουλή. Συγκεκριμένα, στη χθεσινή σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου υπέβαλε εισήγηση για κλιμακωτές περικοπές από το 13ο μισθό των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων, για να στηριχθούν οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, οι επί μακρόν άνεργοι και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Η εισήγηση, που μελετάται από τα άλλα κόμματα, έγινε μετά που ο κ. Ομήρου έγινε δέκτης αιτημάτων βουλευτών. Τονίζοντας την ανάγκη της αλληλεγγύης στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι οι τρόποι που θα υιοθετηθούν για στήριξη των ευάλωτων ομάδων ακόμα τυγχάνουν εξέτασης.
Alitheia.com


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ
Σχετικά με την πρόθεση για αποκοπή μισθών από τους εργαζόμενους
Αναφορικά με την δημόσια συζήτηση που άνοιξε μετά την έκφραση πρόθεσης πολιτικών κομμάτων να αποφασίσει η βουλή αποκοπή μέρους του 13ου μισθού από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η ΠΕΟ αναφέρει τα εξής:
- Η διαδικασία μέσα από την οποία άνοιξε αυτή η συζήτηση, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Δεν είναι δυνατό να συζητούνται με τόση ελαφρότητα ζητήματα που αφορούν μισθούς και όρους εργοδότησης των εργαζομένων. Τέτοια ζητήματα, αν υπάρχουν, συζητούνται σοβαρά και υπεύθυνα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων.
- Η διαδικασία αναδιανομής των εισοδημάτων για σκοπούς δικαιότερης κατανομής των βαρών καθώς και η κοινωνική στήριξη αδύνατων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, είναι αντικείμενο της φορολογικής και της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Η φιλοσοφία που πρέπει να διέπει αυτές τις πολιτικές είναι ότι αυτοί που έχουν περισσότερα να συνεισφέρουν περισσότερο. Η αναφορά στους μισθούς και μάλιστα με ένα ισοπεδωτικό τρόπο, είναι το λιγότερο ατυχής. Οι μισθοί, συμπεριλαμβανομένου και του 13ου, κερδίζονται με την εργασία των ανθρώπων και προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις και νομοθεσίες.
- Αν η Βουλή και τα κόμματα επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλία για συζήτηση τρόπων ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, η ΠΕΟ όχι μόνο είναι έτοιμη να συμμετέχει αλλά έχει και απόψεις και εισηγήσεις να καταθέσει. Άλλωστε εδώ και καιρό η ΠΕΟ αναπτύσσει δικά της προγράμματα στήριξης ανέργων σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και φορείς. Ένας τέτοιος διάλογος όμως πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, οργανωμένα και μακριά από λαϊκισμούς.
15 Νοεμβρίου 2013

και η ΣΕΚ αντέδρασε έντονα μιλώντας για έλλειψη σοβαρότητας, ενώ η ΠΑΣΥΔΥ μίλησε για αντισυνταγματικότητα και εξήγγειλε 2ωρη προειδοποιητική απεργία για την τετάρτη 20/11/2013
όλες οι συντεχνίες ζητούν κοινωνικό διάλογο

1 σχόλιο:

  1. Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013
    Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωϋσέως, δήλωσε πως η Συνομοσπονδία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πείσει ότι οι ημικρατικοί Οργανισμοί θα πρέπει να παραμείνουν για πολλούς λόγους, στα χέρια του κράτους.

    Από το βήμα του 25ου παγκύπριου συνεδρίου της ΕΠΟΕΤ – ΟΗΟ – ΣΕΚ και με αφορμή τις σκέψεις που αναπτύσσονται στη Βουλή για μείωση του 13ους μισθού κατά 3%, ο κ. Μωϋσέως είπε ότι το Σώμα δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει και να τροποποιεί τις συλλογικές συμβάσεις.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της ΣΕΚ να συμπαρασταθεί στους δυσπραγούντες συμπολίτες μας, μέσα από συγκεκριμένη  πολιτική που θα εκπονήσει η Κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του ο γγ της ΟΗΟ – ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία
    Επεσήμανε πως η υπευθυνότητα που επέδειξε το συνδικαλιστικό  κίνημα δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία και ως εκχώρηση ρόλου.

    Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είπε πως η ΣΕΚ είναι πανέτοιμη για διάλογο, ωστόσο είπε πως από την τελευταία συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι το κράτος δεν είναι ακόμα έτοιμο να καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις.

    Ο πρόεδρος της Cyta, Χρίστος Πατσαλίδης, είπε στόχος είναι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου να διατηρηθεί σε πορεία ανάπτυξης για το καλό των πελατών της και της κυπριακής κοινωνίας.

    Ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου εθελούσιας εξόδου ώστε οι αλλαγές που θα προκύψουν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες και να επηρεάσουν μικρότερο αριθμό εργαζομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή