Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή 13ου μισθού

13ος μισθός: Πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας την κατάντια των τραπεζών και του δημοσίου

από  Alithia Online
Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη κινδυνεύουν να βρεθούν όσοι εργοδότες δεν καταβάλουν τον 13ο μισθό. Ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων στο Υπουργείο Εργασίας Ανδρέας Μυλωνάς, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ο 13ος μισθός καλύπτεται από τον περί προστασίας μισθών νόμο. Η μη συμμόρφωση αποτελεί παραβίαση του νόμου εκτός και αν ο εργοδότης έχει την γραπτή συγκατάθεση του εργαζόμενου.
Σύμφωνα πάντως με τις ενδείξεις, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας εστιάζεται στα δημοσιονομικά και τον τραπεζικό τομέα, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι αυτοί που στην πλειοψηφία θα στερηθούν τον 13ο μισθό, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση.



Ποινικό αδίκημα η μη καταβολή 13ου μισθού

Www.newzup.net
Η υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει νομοθεσία για το θέμα που αν παραβιαστεί θα υπάρξουν κυρώσει στους εργοδότες
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε σήμερα ότι με βάση τη νομοθεσία η μη καταβολή του 13ου μισθού, ο οποίος αποτελεί μέρος του μισθού των εργαζομένων, αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Σε δηλώσεις της στη Βουλή μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Εργασίας και ερωτηθείσα σε σχέση με το θέμα της μη καταβολής του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα η Υπουργός Εργασίας είπε ότι για το θέμα υπάρχει νομοθεσία και πρόσθεσε ότι ο 13ος μισθός είναι μέρος του μισθού του υπαλλήλου και με βάση τη νομοθεσία πρέπει να καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων.
«Αν δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία του εργαζόμενου και του εργοδότη, διότι εξαρτάται αν υπάρχει συμφωνία ή όχι ώστε να μην καταβληθεί ο 13ος με βάση τη νομοθεσία υπάρχει και αστική διεκδίκηση αυτού του δικαιώματος από τον εργαζόμενο, αλλά είναι και ποινικό αδίκημα με βάση τη νομοθεσία», πρόσθεσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο λόγος που έχουν προτείνει και έχει ληφθεί απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο για έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης διετούς διάρκειας, "ήταν ακριβώς για όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα να μπορέσουμε να τα συμφωνήσουμε μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο για να μην υπάρχουν προβλήματα".
«Η εισήγηση μας για κοινωνικό διάλογο μέσα στα πλαίσια του εργατικού συμβουλευτικού σώματος ήταν να καταρτίσουμε ένα έκτακτο σχέδιο διετούς διάρκειας για αντιμετώπιση όλων αυτών των εργασιακών θεμάτων που ταλανίζουν σήμερα τον τόπο μας. Πρέπει να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να ξέρουν τα δικαιώματα τους και να μπορούν να τα διεκδικούν», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί αυτός ο διάλογος, η Υπουργός Εργασίας απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι μέσα στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα έχουν τεθεί αυτά τα θέματα.
«Αρχίσαμε μετά από συμφωνία όλων για κάποια θέματα και αρχίσαμε το διάλογο, αλλά ναι θα πρέπει να συζητηθεί και έχουμε συμφωνήσει ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα τα οποία δεν διέπονται από συλλογικές συμβάσεις. Δεν μιλούμε για να μειώσουμε δικαιώματα των εργαζομένων. Η συζήτηση πρέπει να γίνει μέσα σε αυτά τα πλαίσια για όλα τα εργασιακά θέματα τα οποία δεν διέπονται από συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να δούμε πως τα διασφαλίζουμε», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής δήλωσε ότι υπάρχει νομοθεσία για την καταβολή του 13ου μισθού, και πως είναι παράνομη η μη καταβολή του και κάλεσε όλους τους εργοδότες να καταβάλουν τον 13ο μισθό στους εργαζομένους τους τηρώντας τη σχετική νομοθεσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου