Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Οι 32 μεγάλοι Developers που δεν πλήρωσαν το φόρο ακινήτων

Αγωγές και memo εναντίον 32 επιχειρηματιών ανάπτυξης γης ετοιμάζει το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για οφειλές προς τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ύψους 10,6 εκ Ευρώ.


Ποσό πέραν των 10,6 εκατ. ευρώ χρωστούν στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων 32 επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι δεν πλήρωσαν, όπως οι υπόλοιποι πολίτες, το φόρο ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», στοιχεία και ονόματα κατέθεσε χθες στη Βουλή το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, ενημερώνοντας ότι όλα τα οφειλόμενα ποσά προωθούνται στο δικαστήριο με αγωγές και σε συνέχεια τοποθετούνται MEMO με βάση την απόφαση του δικαστηρίου.
Τα συγκεκριμένα ποσά, θα περιληφθούν στον κατάλογο των αγωγών ημερομηνίας 15 Ιανουαρίου 2014, εάν δεν εξοφληθούν πριν την ημερομηνία της αγωγής.
Επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα ποσά, θα περιληφθούν στον κατάλογο των αγωγών αν δεν εξοφληθούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ως επί το πλείστον εταιρείες ανάπτυξης γης, οι οποίες είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για την εν λόγω φορολογία, εξ αιτίας της μη μεταβίβασης τίτλων ιδιοκτησίας πουλημένων ακινήτων στους αγοραστές.
Name

Αίσθηση προκαλεί η συμπερίληψη στον κατάλογο, δύο εταιρειών συμφερόντων  του βουλευτή του ΑΚΕΛ  Χριστάκη Τζιοβάννη . Οι εταιρείες του βουλευτή οφείλουν στο ΤΕΠ συνολικά 540.923 ευρώ. Παράλληλα, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν και  οι οφειλές δύο ημικρατικών οργανισμών, του ΚΟΑ ο οποίος φαίνεται να χρωστά 178.366 ευρώ και το Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, ο οποίος με βάση τα στοιχεία οφείλει 446.166 ευρώ.

Επίσης, στα αξιοσημείωτα του καταλόγου, οι οφειλές ύψους 355.460 ευρώ της υπό εκκαθάριση εταιρείας Ορφανίδης.

Πέραν του ενός εκατομμυρίου ξεχωριστά, οι οφειλές των “PAFILIA PROPERTY DEVELOPERS LIMITED” και “ARISTO DEVELOPERS LIMITED”,  οι οποίες καλούνται να πληρώσουν η μεν πρώτη 1,24 εκ και η δεύτερη 2,37 εκ.
Σε ότι αφορά την “LANITIS DEVELOPMENT LTD”, με σύνολο φόρου 483.192, το ΤΕΠ αναφέρει ότι έχει επιτευχθεί διακανονισμός.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλα στοιχεία του ΤΕΠ 34.993 πρόσωπα χρωστούν στο ΤΕΠ 32.467.530 ευρώ.  Πρόκειται για στοιχεία καθυστερημένων φόρων  μέχρι τις 29/11/2013.

34.564 πρόσωπα οφείλουν  από €0,01 έως €10000
356 πρόσωπα οφείλουν  από €10.000 έως €50.000 
41 πρόσωπα οφείλουν  από €50.000 έως €100.000

«Το κράτος πρέπει να συμπεριφερθεί δίκαια. Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης όπως και κάθε πολίτης, οφείλουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να πληρώνουν τις οφειλές τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων. «Θα παρακολουθούμε την υπόθεση γιατί θεωρούμε ότι είναι άδικο ο φτωχός κόσμος να πιέζεται με δυσβάστακτους φόρους και κάποιοι να τυγχάνουν προνομίων», καταλήγει το Κίνημα.
 
πηγή: .sigmalive



Λευκωσία: Όχι μόνο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά και φόρο εισοδήματος και Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) φαίνεται να οφείλουν εταιρείες οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο που κατέθεσε στη Βουλή το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για οφειλές στον νέο φόρο ακινήτων, που φτάνουν τα €10 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μόνο δύο από τις εταιρείες οφείλουν στον ΦΠΑ σχεδόν €4 εκατ.  Πρόκειται για την εταιρεία LANITIS DEVELOPMENT LTD η οποία φέρεται να οφείλει στον ΦΠΑ €1.493.000. Το ποσόν είναι τριπλάσιο από το ποσόν που όφειλε ως φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Στον κατάλογο που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Πολίτης», η εταιρεία όφειλε φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας €483.192 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Επίσης, η εταιρεία PAFILIA DEVELOPMENT LTD η οποία όφειλε (μέχρι τέλους Νοεμβρίου 2011) €1.243.288 ως φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», να οφείλει άλλα €2.381.000 στον ΦΠΑ. Τα χρήματα αυτά εισπράχθηκαν από την εταιρεία αλλά δεν καταβλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία.

Σημειώνεται, ότι με βάση τη νομοθεσία, η μη καταβολή του ΦΠΑ αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η εταιρεία που οφείλει τα περισσότερα (με βάση τον κατάλογο) ως φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, δηλαδή η ARISTO DEVELOPERS LIMITED (€2.376.356) δεν εμφανίζεται να οφείλει στον ΦΠΑ. Άγνωστο παραμένει το ποσό που οφείλουν τόσο οι τρεις πιο πάνω εταιρείες, όσο και οι υπόλοιπες 27 του καταλόγου, στον Φόρο Εισοδήματος.

Σημειώνεται, ότι την ώρα που το κράτος παλεύει για να επιπλεύσει και να αποφύγει τη χρεοκοπία, μικρός αριθμός επιχειρηματιών εμφανίζονται σχεδόν σε όλους τους καταλόγους μεγαλοοφειλετών, είτε στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας είτε σε τράπεζες είτε στον Φόρο Εισοδήματος είτε στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Ειδικά στον τελευταίο φόρο, στον κατάλογο του Φόρου περιλαμβάνονται τα ονόματα 30 επιχειρήσεων και δύο ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι οφείλουν συνολικά €10,6 εκατ.

Ο κατάλογος τον οποίο είχε ζητήσει η Βουλή, περιλαμβάνει εταιρείες οι οποίες οφείλουν φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας πέραν των €100.000.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κάποιες από τις εταιρείες του καταλόγου, υπήρχαν και στον κατάλογο των εταιρειών, που δημοσίευσε ο «Φ» και οι οποίες όφειλαν μεγάλα χρηματικά ποσά στην Τράπεζα Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι 22 εταιρείες οφείλουν στην Τράπεζα Κύπρου €6 δις. Τα δάνεια κάποιων εκ των μεγάλων οφειλετών της Τράπεζας Κύπρου εκτοξεύτηκαν την περίοδο μεταξύ 2006-2011.

Συγκεκριμένα τα δάνεια της ARISTO GROUP, από €24.544.643 που ήταν την 1/1/2006 εκτινάχτηκε στα €198.581.410 στις 31/12/2011 σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου €174 εκατ.
Στους οφειλέτες της Τράπεζας Κύπρου, περιλαμβάνονται ωστόσο, και εταιρείες πέραν του καταλόγου των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, οι οποίοι αντιδρούν όταν τα δημοσιεύματα εστιάζονται σε αυτούς.



Εταιρείες βουλευτή οφείλουν €1,54 εκατ.
 

Οι εταιρείες του βουλευτή του ΑΚΕΛ κ. Χριστάκη Τζιοβάννη όφειλαν μέχρι τον Νοέμβριο περίπου €540.000 ως φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ενώ μέχρι πρόσφατα οι οφειλές των εταιρειών στον ΦΠΑ άγγιζαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το €1 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εταιρεία του κ. Τζιοβάννη ενοικιάζει στο δημόσιο κτήριο στο οποίο στεγάζεται το επαρχιακό δικαστήριο Αμμοχώστου, έναντι €40.000 ετησίως και ύστερα από διακανονισμό, το ενοίκιο διοχετεύεται για εξόφληση οφειλών της εταιρείας προς το κράτος.


ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ στις αποκαλύψεις ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών υποστηρίζει ότι στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις ανάπτυξης γης πλήρωσαν τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Χωρίς να παραθέτει στοιχεία, σχετικά με τον αριθμό των μελών του που κατέβαλαν τον φόρο, ο Σύνδεσμος υποδεικνύει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και τα εξής:

➤ΠΟΣΕΣ εταιρείες του κλάδου έχουν, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, πληρώσει εμπρόθεσμα έναν δυσβάστακτο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ο οποίος αφορά ακόμη και περιουσίες που έχουν προ πολλού αποξενωθεί.

➤ ΠΟΣΑ, από τα €100 εκατ. που εισέπραξε το ΤΕΠ, προέρχονται από τις επιχειρήσεις ανάπτυξης γης και οικοδομών.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου
πηγή: .philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου