Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Έχουν ασκηθεί 400 ποινικές διώξεις εργοδοτών για μη καταβολή του 13ου μισθού

23 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 09:00
www.nomisma.com.cy


Σωρεία παραπόνων από εργαζομένους για καθυστέρηση στην καταβολή μισθών ή μη καταβολή του 13ου, δέχεται τις τελευταίες μέρες το Υπουργείο Εργασίας.
Όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο, ο διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπ. Εργασίας, Ανδρέας Μυλωνάς, η υπηρεσία του δέχεται περίπου 50 παράπονα την ημέρα.
Είπε ακόμη ότι το Υπ. Εργασίας εξετάζει όλα τα παράπονα και έρχεται σε επαφή με τους εργοδότες από τους οποίους ζητεί εξηγήσεις και τους υπενθυμίζει ότι η μη καταβολή των μισθών συνιστά ποινικό αδίκημα.
Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργοδότες συμμορφώνονται και καταβάλλουν τους μισθούς είτε αμέσως είτε τμηματικά.
Πρόσθεσε ότι στις περιπτώσεις που αδικαιολόγητα δεν υπάρχει ανταπόκριση, η υπηρεσία προχωρεί σε ποινικές διώξεις.
Αποκάλυψε ότι φέτος έχουν ασκηθεί περίπου 400 ποινικές διώξεις εργοδοτών ενώ τώρα εξετάζονται τα παράπονα για μη καταβολή του 13ου.
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων καταβάλλει στους εργαζόμενους τον 13ο μισθό, δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου.
Είπε επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και ύστερα από συνεννόηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, γίνονται διευθετήσεις για σταδιακή καταβολή του 13ου.
Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πραγματικές δυσκολίες γίνονται διευθετήσεις για καταβολή μέρους του 13ου μισθού.
Ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε ότι ποσοστό περίπου 10% των εργαζομένων δεν δικαιούται 13ο αφού κατά την πρόσληψή τους δεν είχαν προβεί σε σχετική συμφωνία.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως επιβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία των εργοδοτών έχουν σεβαστεί την συμφωνία και έχουν καταβάλλει τον 13ο.
Είπε ακόμη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και ύστερα από διαπραγμάτευση, ο μισθός καταβάλλεται σταδιακά.

1 σχόλιο:

  1. Σωρεία παραπόνων για καθυστέρηση στην καταβολή μισθών ή μή καταβολή του 13ου δέχεται τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Εργασίας
    http://www.newzup.net/articles/2013/12/23/%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-13%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CF%8D

    Οπως δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Μυλωνάς, η υπηρεσία του δέχεται περίπου πενήντα παράπονα την ημέρα. Είπε επίσης ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει όλα τα παράπονα και έρχεται σε επαφή με τους εργοδότες, από τους οποίους ζητεί εξηγήσεις, και τους υπενθυμίζει ότι η μή καταβολή των μισθών συνιστά ποινικό αδίκημα.

    Ο κύριος Μυλωνάς ανέφερε στο Πρωινό Δρομολόγιο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργοδότες συμμορφώνονται και καταβάλλουν τους μισθούς, έστω και σταδιακά.

    Πρόσθεσε ότι στις περιπτώσεις που αδικαιολογήτως δεν υπάρχει ανταπόκριση, η υπηρεσία προχωρεί στην άσκηση ποινικών διώξεων.

    Αποκάλυψε ότι φέτος έχουν ασκηθεί περίπου τετρακόσιες ποινικές διώξεις εργοδοτών, ενώ τώρα εξετάζονται τα παράπονα για μη καταβολή του δέκατου τρίτου.

    ΟΕΒ: ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Ο 13ος

    Παρά τις τεράστιες δυσκολίες η πλειονότητα των επιχειρήσεων καταβάλλει στους εργαζομένους τον δέκατο τρίτο μισθό, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. Είπε επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και ύστερα από συνεννόηση με εκπροσώπους των εργαζομένων γίνονται διευθετήσεις για σταδιακή καταβολή του δέκατου τρίτου.

    Πρόσθεσε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν πραγματικές δυσκολίες γίνονται διευθετήσεις για καταβολή έστω και μέρους του μισθού.

    Ο κύριος Αντωνίου διευκρίνισε ότι ποσοστό περίπου δέκα τοις εκατό των εργαζομένων δεν δικαιούνται δέκατο τρίτο, αφού κατά την πρόσληψή τους δεν είχαν προβεί σε σχετική συμφωνία.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως επιβεβαίωσε ότι οι πλείστοι εργοδότες έχουν σεβαστεί τη συμφωνία και καταβάλλουν τον δέκατο τρίτο στους συνδικαλιστικά προστατευόμενους υπαλλήλους τους. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα παράπονα για μη καταβολή του δέκατου τρίτου αλλά και για καθυστέρηση στην καταβολή μισθών, είναι αυξημένα φέτος συγκριτικά με πέρσι.

    Υπάρχουν επιχειρήσεις, είπε, που χρωστούν στους υπαλλήλους δυό και τρείς μισθούς και προβαίνουμε σε παραστάσεις για καταβολή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή