Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

ελληνική γλώσσα ως απαιτούμενο προσόν για κάποια επαγγέλματα στην τουριστική βιομηχανία

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 fileleftheros

Απαιτούμενο προσόν για κάποια επαγγέλματα η ελληνική γλώσσα

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/174192/apaitoumeno-proson-gia-kapoia-epangelmata-i-elliniki-glossa#sthash.HXUqU9Ea.dpuf

Λευκωσία: Την εισαγωγή και θεσμοθέτηση της ελληνικής γλώσσας ως απαιτούμενο προσόν για κάποια επαγγέλματα στην τουριστική βιομηχανία, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι η θέση του Υπουργείου είναι ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς υπηρεσιών στην τουριστική βιομηχανία όπου θα πρέπει να εισαχθεί η ελληνική γλώσσα, όχι μόνο για λόγους καλύτερης αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος, αλλά και για λόγους ασφάλειας.

Η υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν προκρίνεται η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα θέματα που αφορούν την τουριστική βιομηχανία, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι μέσα στα πλαίσια της ανεργίας που υπάρχει σήμερα πρέπει σε κάποια επαγγέλματα η ελληνική γλώσσα να θεωρείται απαραίτητη.

Σε παρατήρηση ότι κάποια στοιχεία δείχνουν ότι οι Κύπριοι εργοδοτούνται σε μεγαλύτερους αριθμούς στην τουριστική βιομηχανία, η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι πράγματι έχουν ξεπεράσει το 48% οι Κύπριοι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία σε αντίθεση με το 2012 οπόταν και το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλό.

Ερωτηθείσα σε ποιους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας θα εισαχθεί η ελληνική γλώσσα, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι θα πρέπει να μελετήσουν τους τομείς έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία και να μπορούν αφενός να εργάζονται ορθά οι βιομηχανίες του τουρισμού, αλλά και να υπάρχει η ελληνική γλώσσα σε κάποια επαγγέλματα και σε κάποιους τομείς υπηρεσιών στην τουριστική βιομηχανία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Φακοντής είπε ότι «μπήκε το νερό στο αυλάκι» για την εισαγωγή και θεσμοθέτηση της ελληνικής γλώσσας ως απαραίτητο προσόν για απασχόληση σε κάποια επαγγέλματα στη ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο αποτελεί επιτακτική ανάγκη και τόνισε ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα και στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία συνεχώς αυξάνεται.

Σχετικό νομοσχέδιο θα ετοιμαστεί από την κυβέρνηση, αφού προηγηθεί κοινωνικός διάλογος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιμόρφωση και η κατάρτιση στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία, όπως επίσης και των ανέργων του κλάδου αυτού, θα γίνεται στην ελληνική γλώσσα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης, ανέφερε ότι ο ΚΟΤ επαναβεβαίωσε κατά τη σημερινή συνεδρία τη θέση του για τη θεσμοθέτηση της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα που αφορούν τη ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, ούτως ώστε να λειτουργήσει και να καταπολεμήσει την ανεργία.

«Για τον κυπριακό τουρισμό εργάζονται ορισμένες χιλιάδες κοινοτικοί εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι παραμένουν άνεργοι και θα μπορούσαν να εργοδοτηθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία», ανέφερε ο κ. Χαννίδης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει σε κάποια επαγγέλματα πρώτης γραμμής να υπάρχει απαραίτητη γνώση της ελληνικής γλώσσας.


www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου