Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Η συνεισφορά σε ταμείο αλληλεγγύης διχάζει ΕΤΥΚ και Τράπεζες

Για ανανέωση της σύμβασης τους
Η συνεισφορά σε ταμείο αλληλεγγύης διχάζει ΕΤΥΚ και Τράπεζες

www.nomisma.com.cy

/Templates/00001/data/ΘΕΜΑΤΑ/bank.jpg18 Ιανουαρίου 2014, ώρα : 12.30
ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ της ΕΤΥΚ και των Τραπεζών  για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον τραπεζικό τομέα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.Η κύρια διαφωνία φαίνεται να επικεντρώνεται στην αξίωση της συντεχνιακής πλευράς να καταβάλλει ο εργοδότης ποσό ίσο με το 4% του μισθολογίου σε ταμείο αλληλεγγύης για τα μέλη της συντεχνίας.Οι τράπεζες συνεισφέρουν ήδη 14% στο ταμείο προνοίας του προσωπικού και υποστηρίζουν ότι τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος της ΕΤΥΚ θα αυξήσει το εργατικό κόστος.
Ο σύνδεσμος τραπεζών είχε παραπέμψει τον περασμένο Δεκέμβρη εργατική διαφορά, για πρώτη φορά στα χρονικά, στη μεσολαβητική υπηρεσία του υπουργείου εργασίας.
Μετά από εισήγηση του διευθυντή της μεσολαβητικής υπηρεσίας Ανδρέα Μυλωνά, οι δύο πλευρές επέστρεψαν στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων με στόχο να εξευρεθεί λύση της διαφοράς και να αποφευχθεί νέα κρίση στον τραπεζικό τομέα, σε μία ευαίσθητη περίοδο για την οικονομία.
Εντός των αμέσως επόμενων ημερών αναμένεται να καταβληθεί ακόμη μία ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, ένα ενδεχόμενο το οποίο και για τις δύο πλευρές φαίνεται απόμακρο.
Ο σύνδεσμός τραπεζών προτίθεται να καλέσει την υπουργό εργασίας Ζέτα Αμιλιανίδου να παρέμβει, εάν και εφόσον κηρυχθεί επίσημα αδιέξοδο και από τις δύο πλευρές.Στα αιτήματα που υπέβαλε η ΕΤΥΚ στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, είναι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης μέχρι το 65ο έτος, αίτημα το οποίο η εργοδοτική πλευρά επίσης απορρίπτει.
Η ΕΤΥΚ επικαλείται σχετική συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο με το μεταβατικό ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.
Από την πλευρά του ο ΚΕΣΤ θέτει θέμα μείωσης των μισθών όπως έγινε και στην Τράπεζα Κύπρου (15%), αίτημα με το οποίο η ΕΤΥΚ συμφωνεί.
Σε ότι αφορά την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, παραπέμπει στις πρόνοιες του μνημονίου σύμφωνα με τις οποίες η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στον τραπεζικό τομέα μπορεί να γίνει μετά το 2016.
Σημειώνεται ότι με τη λήξη της συλλογικής σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου, έχει αρθεί και η παγοποίηση παροχής ΑΤΑ, όπως επίσης και η παροχή προσαυξήσεων στις μισθολογικές κλίμακες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου