Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Διάταγμα για μείωση των μισθών Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΕΤΥΚ - Σ. Κ. Τράπεζας

30 Ιανουαρίου 2014, ώρα 08:45
www.nomisma.com.cy

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις της ΕΤΥΚ με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ύστερα από την έκδοση διατάγματος από το Υπουργείο Οικονομικών για μείωση των μισθών των 300 μελών της συντεχνίας των τραπεζοϋπαλλήλων που εργοδοτούνται στο Συνεργατισμό.
Με βάση το διάταγμα μειώνονται κατά 3% οι ακαθάριστες αποδοχές των υπαλλήλων ενώ προνοούνται κλιμακωτές μειώσεις μισθών μέχρι 25% καθώς και μείωση των εισφορών του εργοδότη στο ταμείο προνοίας των υπαλλήλων κατά 7%.
Η ΕΤΥΚ χαρακτήρισε αντιδεοντολογική και άδικη την απόφαση.
Ο υπουργός οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, υπεραμύνθηκε της έκδοσης του διατάγματος για τη μείωση των μισθών των 300 μελών.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να το πράξει και τόνισε ότι η συγκράτηση και μείωση του μισθολογικού κόστους είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης στο Συνεργατισμό.
Είπε επίσης ότι η έκδοση διατάγματος προβλέπεται στη νομοθεσία ασχέτως μνημονίου και τρόικας.
Ταυτόχρονα ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν δημιουργείται προηγούμενο.
Άμεση υλοποίηση του προγράμματος πρόωρης εθελούσιας εξόδου
Ο πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης, χαρακτήρισε καθοριστική την παρέμβαση του υπ. οικονομικών προσθέτοντας ότι πρόκειται για διοικητική πράξη που βοηθά στην ολοκλήρωση του σχεδίου για εξορθολογισμό των δαπανών στο Συνεργατισμό.
Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι τώρα υπάρχει ομοιομορφία στη μισθοδοσία των υπαλλήλων και δεν τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία του Συνεργατισμού.
Πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι η άμεση υλοποίηση του προγράμματος πρόωρης εθελούσιας εξόδου.


24h.com.cy
Το διάταγμα ήταν έτοιμο εδώ και λίγες μέρες, τονίζει η ΕΤΥΚ.
Ο εκ μελών του προεδρείου της οργάνωσης Χρήστος Κονομής δήλωσε ότι η συντεχνία θα χειριστεί με ψυχραιμία την εξέλιξη αυτή
Σημείωσε ότι θα συνέλθει το προεδρείο της οργάνωσης για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και ανάλογα θα πράξει
Η έκδοση του διατάγματος, που χαρακτηρίζεται πρωτοφανής για τα εργασιακά θέσμια, προκάλεσε σοκ στις τάξεις της ΕΤΥΚ, με τον κ. Κονομή να χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή ως αντιδεοντολογική, άδικη και η οποία παραπέμπει, όπως σημειώνει, σε άλλες εποχές


Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, χθες και σήμερακαταβλήθηκαν ύστατες προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ κεντρικής συνεργατικής τράπεζας και ΕΤΥΚ, χωρίς όμως αποτέλεσμα
Το ΔΣ της ΣΚΤ απέρριψε εναλλακτική πρόταση που υπέβαλε τη συντεχνιακή πλευρά στέλλοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα ότι αν δεν γίνει αποδεχτή η μείωση των μισθών κατά 15%, τότε η εργοδοτική πλευρά θα ενεργήσει μονομερώς. 
Μετά την επισημοποίηση του αδιεξόδου από τη ΣΚΤ, ενημερώθηκε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος έδωσε αμέσως εντολή να εκδοθεί διάταγμα και να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της δημοκρατίας, όπως έγινε. 
Το διάταγμα ήταν έτοιμο εδώ και λίγες μέρες καθώς, είχε γίνει η επεξεργασία του από τη νομική υπηρεσία της δημοκρατίας σε συνεννόηση με το υπουργείο οικονομικών.

......................
Προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΕΤΥΚ.

Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ εκ μέρους της οργάνωσης ο Πρόδρομος Χαραλάμπους η κυβέρνηση στηρίζει με την ενέργεια της, τους εργοδοτικούς κύκλους που ζητούσαν εδώ και χρόνια την εφαρμογή της πολιτικής αυτής, βάζοντας δυναμίτη στα θεμέλια του συστήματος των εργασιακών σχέσεων.

Χαρακτήρισε αντιδεοντολογική την ενέργεια του υπουργού οικονομικών να υπογράψει διάταγμα για τη μείωση των μισθών των υπαλλήλων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Τόνισε ότι με ένα διάταγμα του ο υπουργός οικονομικών κατάργησε τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων που ισχύει από καταβολής της κυπριακής δημοκρατίας.

Ο κύριος Χαραλάμπους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να οδηγήθηκαν τα πράγματα σε αυτή την εξέλιξη με στόχο τη γενικότερη ποδηγέτηση των εργασιακών σχέσεων.

Όπως είπε τις τελευταίες μέρες οι δυο πλευρές συζητούσαν και ενώ γινόταν διάλογος η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση διατάγματος.

Οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η ΕΤΥΚ, ανέφερε, θα αποφασιστούν σε συνεδρία του διοικητικού της συμβουλίου.
Δεν ήταν τυχαία η ενέργεια της κυβέρνησης να εκδώσει διάταγμα για μείωση των μισθών των υπαλλήλων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους.
Χαρακτήρισε αλαζονεία της εξουσίας να προσπαθεί να καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις και τόνισε ότι δεν είχε εξαντληθεί ο διάλογος για να δικαιολογείται η έκδοση διατάγματος.

Ο κύριος Διομήδους υπογράμμισε ότι η ενέργεια του υπουργού οικονομικών στέλνει λανθασμένα μηνύματα για τον τρόπο διαχείρισης των εργασιακών διαφορών.

Πρόσθεσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα απασχοληθεί με την εξέλιξη αυτή καθώς θα πρέπει να αποτραπεί η προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. 

astra
….................
Τη θέση ότι το διάταγμα που εξέδωσε σε σχέση με τους μισθούς των υπαλλήλων στην Κεντρική Τράπεζα δεν δημιουργεί προηγούμενο, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Είναι μία δυνατότητα που προβλέπεται από το νόμο επειδή ο Συνεργατισμός θα δεχθεί κρατική βοήθεια, χρήματα από τον φορολογούμενο, ανέφερε ο υπουργός στο κρατικό ραδιόφωνο.
Σε περιπτώσεις state aid η συγκράτηση και η μείωση του μισθολογίου είναι προϋπόθεση ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.
Ο Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως το κράτος δεν έχει αντίστοιχο δικαίωμα σε άλλες περιπτώσεις.
«Ο Συνεργατισμός μετατρέπεται σε μία μεγάλη και αξιόπιστη τράπεζα».

alitheia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου