Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

κοινωνική κινητοποίηση στις 27 Φεβρουαρίου,Πέμπτη,ώρα 17:00 στην Βουλή

Διακήρυξη Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων
ενόψει της νέας κοινωνικής κινητοποίησης στις 27 Φεβρουαρίου,Πέμπτη,ώρα 17:00,στην Βουλή για αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων
Οι οργανώσεις οι οποίες έχουν συνδιοργανώσει τις δυο πρόσφατες μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις κάτω από το σύνθημα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» έχουν αποφασίσει την συνδιοργάνωση ακόμα μιας μεγάλης κινητοποίησης με αντικείμενο αυτή την φορά, τον αγώνα για την αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στους τρεις κερδοφόρους στρατηγικής σημασίας Οργανισμούς κοινής ωφέλειας – τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρισμός και λιμάνια – επιβάλλονται μονομερώς και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα.
Με ένα ακραίο και εξοργιστικό αυταρχισμό από πλευράς Τρόικας, κυβέρνησης και δανειστών της ΚΔ, μπαίνει και πάλι η Βουλή και η κοινωνία μπροστά στον εκβιασμό, ή δέχεστε το ξεπούλημα ή δεν εκταμιεύεται η επόμενη δόση.
Απορρίπτουμε την εκποίηση δημόσιου πλούτου μέσα από διαδικασίες που όχι μόνο δεν υπηρετούν το κοινωνικό αίτημα για πραγματικό εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών Οργανισμών, αλλά οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση που θυμίζει ξεπούλημα, με τραγικές συνέπειες για την Κύπρο και τον κύπριο καταναλωτή.
Η παράδοση αυτών των οργανισμών στο ιδιωτικό κεφάλαιο – κατά πάσα πιθανότητα ξένο – όχι μόνο δεν θα εξασφαλίσει φτηνότερες τιμές ή καλύτερες υπηρεσίες, αλλά το αντίθετο. Θα μετατρέψει τα αγαθά δημόσιας ωφέλειας σε πεδίο κερδοσκοπίας και μονοπωλιακής εκμετάλλευσης με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και τους πολίτες. Ταυτόχρονα θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και θέματα που αφορούν την κρατική ασφάλεια.
Ως Οργανώσεις και φορείς που εκφράζουμε ευρύτερα την κοινωνία, καλούμε τους πολίτες να λάβουν μαζικά μέρος σε αυτή τη νέα κοινωνική κινητοποίηση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου ώρα 5 μ.μ. έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
- Για να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στο νομοσχέδιο και να απαιτήσουμε την απόρριψη του.
- Για να επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά ότι ο Κύπριος έχει αξιοπρέπεια και δικαιούται σεβασμού
- Για να διεκδικήσουμε αλλαγή πορείας που να οδηγεί σε πρόοδο και ανάκαμψη, έξω από τις λογικές της σκληρής λιτότητα, της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους και της αναπαραγωγής των αδιεξόδων.
Οι οργανώσεις:
ΠΕΟ – ΔΕΟΚ – ΠΟΕΔ – ΠΟΑΣ – ΠΟΦΕΝ – ΠΟΒΕΚ – ΕΚΥΣΥ – ΠΟΠΟ – Κίνημα κατά των Ιδιωτικοποιήσεων – Κίνηση Πολιτισμού – Κίνημα κατά Εκποιήσεων – ΕΚΑ – Νέα Αγροτική Κίνηση – Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης – ΠΣΕΜ – ΣΥΤΕΠΑΚ – Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων και η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και ποιότητας Ζωής.
—————–
Σε 24ώρη απεργία κατεβαίνουν αύριο οι εργαζόμενοι στα λιμάνια εναντίων της ιδιωτικοποίησης της αρχής λιμένων.
Η απόφαση για 24ωρη απεργία λήφθηκε το πρωί σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε όπως όλοι οι εργαζόμενοι με τις συντεχνίες τους, συμμετάσχουν αύριο στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ, έξω από τη Βουλή.
Ολοήμερη αποχή: Και οι μαθητές έξω από τη Βουλή
/Templates/00001/data/Press-Room/20140226_mathiteskomistraa.jpg26 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 16:00
www.nomisma.com.cy


Με ανακοίνωση της η Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών καλεί τους μαθητές μέσης εκπαίδευσης να εκφράσουν, στο πλαίσιο ολοήμερης αποχής από τα μαθήματα τους,  την διαμαρτυρία τους για την επιβολή των κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία αύριο στις 17:00 έξω από τη Βουλή.
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (ΠΣΟΣΓΚΔΣΜΕ ) και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Συνδέσμων Γονέων Τεχνικών Σχολών (ΠΣΕΣΓΤΣ) στηρίζουν και ενώνουν της φωνή τους με τους οργανωμένους μαθητές της ΠΣΕΜ και συμμετέχουν στην αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Καλούν, επίσης, τους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών να μην παρουσιαστούν καθόλου αύριο στα σχολεία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα της επιβολής κομίστρων στους μαθητές.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ:
Το θέμα των κομίστρων ταλανίζει τον μαθητόκοσμο από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς. Μετά από διαβουλεύσεις, συναντήσεις, μαζικές κινητοποιήσεις, μονόωρη αποχή, κινητοποίηση των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων, καταφέραμε να ανασταλεί το μέτρο δύο φορές και τελικά να εφαρμοστεί τον περασμένο μήνα με εξαιρέσεις κάποιων μαθητών από το κόμιστρο, ενώ αρχικά μας λέγανε πως δεν ήταν εφικτό να εξαιρεθεί κανένας. Όλους αυτούς τους μήνες, όσες φορές κι αν το ζητήσαμε, δεν έγινε κοινωνικός διάλογος και ούτε ζητήθηκε επίσημα η άποψη του μαθητικού κινήματος για τη λύση του προβλήματος.
Στη συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής στις 16 του Γενάρη 2014, ένα ολόκληρο μήνα πριν, ο Υπουργός Συγκοινωνιών δεσμεύτηκε προς όλους, Βουλευτές, μαθητές, γονείς κλπ. πως θα ετοιμάσει νέα πρόταση με την οποία θα εξαιρούνταν κι άλλοι μαθητές από το κόμιστρο. Εμείς, σε μια προσπάθεια να δείξουμε συναίνεση, κάναμε βήμα πίσω από τη θέση μας και είπαμε αντί να μείνουν δωρεάν όλα τα λεωφορεία, να μείνουν δωρεάν οι σχολικές διαδρομές, αφού το δικαίωμα μας στη μόρφωση δεν παζαρεύεται. Ενώ είχε οριστεί συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών στις 30 του Γενάρη αναβλήθηκε με το πρόσχημα ότι δεν ήταν έτοιμη η νέα πρόταση της κυβέρνησης. Τελικά, καλεστήκαμε επίσημα να πάμε σε συνεδρία της Επιτροπής της Βουλής, την Πέμπτη 13 του Φλεβάρη που τελικά ακυρώθηκε! Ακυρώθηκε και πάρθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της μηνιαίας κάρτας σε 10 ευρώ το μήνα! Χωρίς κανένα διάλογο, αγνοώντας Βουλευτές, γονείς, μαθητές κλπ. μας ανακοίνωσαν αυταρχικά τη νέα τους απόφαση. Οι μαθητές δεν είναι κορόιδα κύριοι αρμόδιοι!
Η νέα μονομερής – αυθαίρετη απόφαση της Κυβέρνησης δεν μας βρίσκει ικανοποιημένους, αφού δεν συμπεριλαμβάνει στόχευση, κάτι που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο. Τα 10 ευρώ το μήνα, έρχονται να προστεθούν στα εκατοντάδες ευρώ που δίνουμε για απολυτήριο, παγκύπριες εξετάσεις, τετράδια, βοηθήματα, γραφική ύλη, ομίλους, σχολικούς διαγωνισμούς, αθλητικούς αγώνες, στολές και άλλα πολλά.
Γι αυτό, ως Οργανωμένοι Μαθητές θεωρούμε ότι υπάρχουν κατηγορίες μαθητών που θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε υποχρέωση καταβολής κομίστρων (π.χ. Άποροι, παιδιά ανέργων, μαθητές Τεχνικών Σχολών και περιφερειακών λυκείων).
Δεν μας αφήνετε άλλο περιθώριο, από το να αντιδράσουμε ακόμα πιο δυναμικά! Καλούμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών της Κύπρου, να μην πάνε καθόλου σχολείο αύριο Πέμπτη 27 του Φλεβάρη! Να κάνουμε ολοήμερη αποχή από τα μαθήματα, με την ελπίδα ότι επιτέλους θα εισακουστούμε! Εσείς μας αναγκάζετε να κλείσουμε τα σχολεία μας! Εσείς μας στερείτε τη μόρφωση μας! Το δικαίωμα μας στη μόρφωση δεν παζαρεύεται! Καλούμε τους Γονείς και τους Καθηγητές μας, να στηρίξουν τον αγώνα μας.
ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Υπενθυμίζουμε ότι: Όλοι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ εκεί και όπου διοργανώνονται. Αυτό διασφαλίζεται από τον κανονισμό 13, παράγραφος 11: «δεν σημειώνονται απουσίες σε μαθητή που συμμετέχει σε εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ». Η ολοήμερη αποχή είναι εκδήλωση της ΠΣΕΜ και ως τέτοια πρέπει να αντικριστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου