Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Κινητοποίηση εργαζομένων ΑΤΗΚ και κυβέρνηση ενάντια στις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών

Πορεία των εργαζομένων στη CYTA προς το Προεδρικό
/Templates/00001/data/Press-Room/img1.jpg
26 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 14:15
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στη Cyta διαδήλωσαν το πρωί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ζητώντας κατοχύρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους, μέσα από το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από τα κεντρικά γραφεία του ημικρατικού οργανισμού στη Λευκωσία και έφτασαν στην πύλη εξόδου του Προεδρικού γύρω στις 10, φωνάζοντας «κάτω τα χέρια από τη Cyta» και «η Cyta ανήκει στο λαό».
Νωρίτερα στα κεντρικά γραφεία της Cyta συνέλεξαν τρόφιμα, τα οποία θα δοθούν στον Ερυθρό Σταυρό για να βοηθηθούν οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Σε φυλλάδιο που διένειμαν στον κόσμο οι εργαζόμενοι, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι πρώτιστος στόχος του αγώνα τους είναι η διαφύλαξη του ιερού δικαιώματος της εργασίας και η προστασία των συμφερόντων του λαού, στον οποίο ανήκει η Cyta.
Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πλακάτ και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ψήφισε Αλί Μπαμπά, έχει σαράντα κλέφτες» και «Απαιτούμε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των συντάξεων μας».
Στην εσωτερική πλευρά του περιφραγμένου χώρου του Προεδρικού είχαν παραταχθεί δυνάμεις της ΜΜΑΔ και του ΕΑΟ.
Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές εκ μέρους της ΕΠΟΕΤ ΑΤΗΚ ο Ιωάννης Ευαγόρου ανέφερε ότι ο αγώνας των εργαζομένων δεν θα σταματήσει εάν δεν διαφυλαχθούν τα δικαιώματά τους.
«Θέλουμε να εγγυηθούν τα δικαιώματά μας, τίποτε περισσότερο», τόνισε.
«Οι νομικοί μας σύμβουλοι μέχρι αυτή τη στιγμή μας λένε ότι δεν διασφαλιζόμαστε με όσα μας έχουν δώσει» πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμα ότι τις τελευταίες ώρες, μετά και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, υπάρχει κινητικότητα από πλευράς του ΔΗΚΟ κι άλλων κομμάτων, αλλά κάλεσε τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μέχρι αύριο θετική κατάληξη.
Κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά και ειρηνικά το παρών τους έξω από τη Βουλή την Πέμπτη, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
Εργαζόμενος στην ΑΗΚ, ο οποίος παρευρέθηκε στη διαμαρτυρία, λαμβάνοντας το λόγο μίλησε για αθέτηση υποσχέσεων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και για προσπάθειες «ξεπουλήματος» - όπως είπε - των ημικρατικών οργανισμών.
Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε γύρω στις 10.45.

οι απεργίες στα λιμάνια πλήττουν τους εμπόρους και τις εξαγωγές
/Templates/00001/data/Press-Room/limani-proionta.jpg26 Φεβρουαρίου 2014, ώρα : 17.30
www.nomisma.com.cy


Την αξιοπιστία της Κύπρου ως διακομιστικό αλλά και εξαγωγικό κέντρο πλήττουν με τα απεργιακά μέτρα τους οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, η προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί διακομιστικός σταθμός, κυρίως σε μια περίοδο αναταραχών στη γύρω περιοχή, πλήττεται όταν τα λιμάνια της Κύπρου δεν λειτουργούν επαρκώς.
Παράλληλα, αρνητικό αντίκτυπο έχουν τα απεργιακά μέτρα και όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Οι κυπριακές εξαγωγές που ήδη είναι περιορισμένες επηρεάζονται αφού οι έμποροι χάνουν την αξιοπιστία τους έναντι των πελατών τους.
Την ίδια ώρα υποφέρουν από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και όσοι επιχειρηματίες προσπαθούν να εισαγάγουν προϊόντα. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι τα απεργιακά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής γενικότερα και από το προσωπικό ΑΗΚ και Cyta έχουν κοστίσει εκατομμύρια στην κυπριακή οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου