Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Έντονο παρασκήνιο για τις τροπολογίες των αποκρατικοποιήσεων

Μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων, συντεχνιών
Έντονο παρασκήνιο για τις τροπολογίες των αποκρατικοποιήσεων
/Templates/00001/data/ΘΕΜΑΤΑ/vouli3.jpg26 Φεβρουαρίου 2014, ώρα : 17.00
www.nomisma.com.cy


Εντατικές διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες με στόχο να κατατεθούν νέες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, που να ικανοποιούν τα αιτήματα των συντεχνιών στους ημικρατικούς οργανισμούς για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Στην κρίση παρενέβη και ο ΓΓ της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, ζητώντας την παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των εργασζομένων.
Το πρωί ο κ. Μωυσέως με τους γενικούς γραμματείς της ΟΗΟ-ΣΕΚ και της συντεχνίας της CYTA-ΕΠΟΕΤ, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, στον οποίο και επεδωσαν γραπτές εισηγήσεις.
Ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη επιδώσει στη ΣΕΚ επιστολή με τροπολογίες, τις οποίες εισηγείται το ΔΗΚΟ, που φαίνεται να ικανοποιούν τη συντεχνία.
Την πρόθεση του ΔΗΚΟ να καταθέσει ειδική τροπολογία, που θα αφορά το καθεστώς των υποαλλήλων των ημικρατικών οργανισμών ανακοίνωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε συνάντηση.
Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντονίζουν τις ενέργειές τους με στόχο να αποτραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, κατά την αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.
Σε σύσκεψη των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών, αποφασίστηκε η στήριξη του σχεδίου απόφασης του ΑΚΕΛ, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί με την Τρόικα τις αποκρατικοποιήσεις.
Αποφασίστηκε επίσης η στήριξη του σχεδίου ψηφίσματος της ΕΔΕΚ, για αναστολή της ψηφοφορίας έως ότου διασφαλιστούν τα θέματα εθνικής ασφάλειας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν πέραν των 15 συντεχνιών.

...................
Λευκωσία: Η μάχη των μαχών μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναμένεται να δοθεί σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την εξέταση του πολύκροτου νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων Οργανισμών. Οργιώδες ήταν το τελευταίο διήμερο το παρασκήνιο μεταξύ Κυβέρνησης, ΔΗΚΟ, ΣΕΚ και κλαδικών συντεχνιών της Cyta, σε μια ύστατη προσπάθεια να διαμορφωθούν τέτοιες τροπολογίες υπέρ της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα διασκεδάζουν τις ανησυχίες τους. Η ΣΕΚ ήταν πρωταγωνιστής καθώς βρισκόταν σε επικοινωνία με το Προεδρικό και το Υπουργείο Οικονομικών, για να δώσει το τελικό κείμενο των διεκδικήσεών της στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, προκειμένου να πάρει τη μορφή της τροπολογίας. Εκ πρώτης οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ δημιουργούν σειρά ερωτηματικών καθώς μια ουσιαστική τροπολογία δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο που στάληκε χθες στην Τρόικα, πλην όμως, αποτυπώνεται σε αυτό που έχουν στα χέρια τους οι συντεχνιακοί. Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει εσαεί τη διασφάλιση των δικαιωμάτων δημοσίου υπαλλήλου στους ημικρατικούς ώς τη συνταξιοδότησή τους, ακόμη και αν στο μεταξύ η θέση καταργηθεί. Τροπολογία που ενδέχεται να πυροδοτήσει σήμερα αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων. Πάντως, χθες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ανάρτησή του στο Twitter δήλωνε ότι «οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ που αφορούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συνυπογράφουν και θα ψηφισθούν και από τον ΔΗΣΥ». Πιο συγκρατημένη παρουσιάζεται η Κυβέρνηση, με το Υπουργείο Οικονομικών να μην τις απορρίπτει, αλλά να δηλώνει προβληματισμό επί κάποιων. Όσον αφορά στην προσέγγιση των δανειστών μας, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από μέρους της Τρόικας δεν εγείρεται κάποιο ζήτημα (αφού δεν περιλαμβάνεται η προαναφερθείσα τροπολογία στο κείμενο που της στάληκε από το Υπ. Οικονομικών), ενώ σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του ΔΝΤ. Σύσκεψη το πρωί των αρχηγών κομμάτων Θέματα διαδικαστικά αλλά και ουσίας τιθενται το πρωί σε σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ τα κόμματα θα καθορίσουν τη στρατηγική τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων πριν από την κρίσιμη συνεδρία της Ολομέλειας. Συνάντηση Νικόλα με υπαλλήλους της ΑΗΚ Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, συναντήθηκε το πρωί με αντιπροσωπία υπαλλήλων της ΑΗΚ, που είναι μέλη του ΔΗΚΟ. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, Αλέκος Τρυφωνίδης, η πεποίθηση όλων είναι ότι η ιδιοτικοποιήσεις θα φέρουν κακό στον τόπο. Σε ότι αφορά την τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα από το ΔΗΚΟ, είπε ότι θέση της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ είναι πως με αυτή διασφαλίζονται πλήρως η μονιμότητα και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στου ημικρατικούς οργανισμούς Γράφουν: Αντωνία Λαμπράκη, philenews - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/187510/tropologia-orologiaki-vomva-gia-tis-idiotikopoiiseis#sthash.2JIKiDec.AF0Yzkfm.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου