Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

σχέδιο νόμου για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου

Στα χέρια των κομμάτων

Δείτε τη φόρμουλα του ΥΠΟΙΚ για τις αποκρατικοποιήσεις

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/187014/deite-ti-formoula-tou-ypoik-gia-tis-apokratikopoiiseis#sthash.ksqMQY64.dpuf



Λευκωσία: Eνιαίο κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει εισηγήσεις που έχουν προταθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Το νομοσχέδιο περιέχει πρόνοιες για τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, εγκαθιδρύει τα αρμόδια για το σκοπό αυτό όργανα και ρυθμίζει συναφή θέματα.

Δείτε εδώ το κείμενο (με χρώμα οι αλλαγές)
Το κείμενο δόθηκε στα κόμματα τη Δευτέρα το απόγευμα.
Με ζητούμενο την συναίνεση επί του νομοσχεδίου, η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση σε συνεδρία της την Τρίτη, στις 10.00.
Στόχος να οδηγηθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.
Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να μπει σε μια εις βάθος ανάλυση της γνωμάτευσης της νομικής υπηρεσίας για τη συνταγματικότητα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.
Ανέφερε ότι κατατέθηκαν οι απόψεις από εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας δεν κατάφερε να προσεγγίσει τον χώρο της Βουλής, λόγω της διαμαρτυρίας υπαλλήλων των ημικρατικών οργανισμών.
Όπως είπε, θα γίνει προσπάθεια να είναι παρών ο Γενικός Εισαγγελέας στην αυριανή συνεδρία της Βουλής, κατά τη συνέχιση της συζήτησης επί των νομικών ζητημάτων που εγείρονται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου και τις τροπολογίες που έχουν καταθέσεις κοινοβουλευτικές ομάδες.
«Θεωρώ ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι σήμερα ο ΥΠΟΙΚ έχει δηλώσεις ότι πολλές από τις εισηγήσεις που είχαν κατατεθεί κατά την προηγούμενη συνεδρία, έχουν αφομοιωθεί σε ένα νέο κείμενο και υιοθετηθεί από την εκτελεστική εξουσία και αυτό το νέο κείμενο θα δοθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες, έτσι ώστε να το έχουμε στο χέρια μας, να το μελετήσουμε και να συνεχίσουμε τη συζήτηση αύριο», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν όλες οι πτυχές των τροπολογιών, των εισηγήσεων και των διάφορων γνωματεύσεων και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια κατάληξης σε μια πρόταση που να πετυχαίνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Είπε επίσης ότι ο στόχος είναι να πάει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη, ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση ενίσχυσε τις ανησυχίες του.
«Τα αναπάντητα ερωτήματα», είπε, «που υπάρχουν σε νομικό και πολιτικό επίπεδο είναι πάρα πολλά και η προχειρότητα με την οποία επιδιώκει άρον-άρον η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη συμφωνία που συνομολόγησε με την Τρόικα, βάζει τη χώρα μας σε πολλές περιπέτειες».
Ανέφερε ότι είναι μία πτυχή του όλου θέματος οι εργαζόμενοι, με το ξεπούλημα της περιουσίας του πολίτη σε χαμηλή τιμή να αποτελεί τη δεύτερη και την εξυπηρέτηση της ημικατεχόμενης Κύπρου να αποτελεί την τρίτη πτυχή.
Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης πρόσθεσε, δεν συμφέρει ούτε στους εργαζόμενους με την αβεβαιότητα που τους δημιουργεί με όποιες ερμηνείες υπάρχουν για τη μονιμότητά τους, ούτε στους καταναλωτές με τη δημιουργία ολιγοπωλίου που θέτει υπό αμφισβήτηση και την ποιότητα του προϊόντος αλλά και την τιμή στην οποία θα αγοράζει ο καταναλωτής, αλλά ούτε και τον φορολογούμενο που θα χάσει σε τιμή ξεπουλήματος τον πλούτο που έχει μαζέψει αυτά τα χρόνια.
Το ΑΚΕΛ είπε κατάθεσε σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί την Πέμπτη στο οποίο αντιπροτείνεται «σε αυτή τη βεβιασμένη και καθόλου σώφρονα πολιτική», η επαναδιαπραγμάτευση από την εκτελεστική εξουσία με τους δανειστές της Κύπρου για να βρεθούν πιο σωστές λύσεις.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα κάποιων προνοιών του νομοσχεδίου τόσο όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, η ΕΔΕΚ εκφράζει τη συνολική διαφωνία της με την στόχευση που προκύπτει μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Πρόκειται είπε για το πρώτο βήμα για την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης, προειλημμένης συναπόφασης Κυβέρνησης – Τρόικας με τρόπο εκβιαστικό γιατί τίθεται ως προϋπόθεση  για την καταβολή της επόμενης δόσης.
Ανέφερε επίσης ότι οι τρεις ημικρατικοί οργανισμοί έχουν λειτουργίες και υποδομές που έχουν άμεση σχέση με την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η Κυβέρνηση, είπε, δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου με το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι δεν γίνεται να συγκαλούνται συσκέψεις τις τελευταίες μέρες στα Υπουργεία για το θέμα αυτό, ύστερα από την λήψη της πολιτικής απόφασης από την Κυβέρνησης.
«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και ανεύθυνο», είπε.  Αυτά, ανέφερε, είναι θέματα ύψιστης ασφάλειας και επιβίωσης σε μια χώρα υπό κατοχή και δεν υπάρχει το ελάχιστο περιθώριο αυτά τα θέματα να υποβαθμίζονται. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να αποταθεί στους δανειστές και να ζητήσει εύλογο χρόνο για να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για να διασφαλιστούν τα θέματα αυτά.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα  βάλλεται από δεκάδες γνωματεύσεις νομικών.
«Είναι ξεκάθαρο ότι για να αποξενωθεί το κράτος και η δημόσια του περιουσία που είναι οι τρεις συγκεκριμένοι οργανισμοί πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συνταγματική τροποποίηση, αυτό εμμέσως πλην σαφώς, το παραδέχεται και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα», είπε.
Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια, που γίνεται είναι να περάσει από την πίσω πόρτα μία διαδικασία που στην ουσία της είναι αντισυνταγματική και απαράδεκτη .
Είπε επίσης ότι ο Υπουργός δεν αποδέχεται τις τροπολογίες των Οικολόγων και προσπαθεί να εξαγοράσει τους εργαζομένους διασφαλίζοντάς τους τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα
Αυτό μπορεί, όπως δήλωσε ο βουλευτής των Οικολόγων να  ικανοποιεί τους εργαζόμενους, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μία εξαγορά για να αποδεχθούν την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.
Εισήγησή των Οικολόγων είπε, είναι η διαχείριση των ημικρατικών οργανισμών με το εργαλείο της ιδιωτικοποίησης αν και εφόσον χρειαστεί.


Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/187014/deite-ti-formoula-tou-ypoik-gia-tis-apokratikopoiiseis#sthash.ksqMQY64.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου