Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΑΥΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ, ΠΕΜΠΤΗ ΒΟΥΛΗ το "ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα"

ΑΥΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ, ΠΕΜΠΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΠΕΡΙ ΤΙΣ 70,000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ολοκλήρωσε το διάλογο για το Ε.Ε.Ε. η Αιμιλιανίδου

πολιτης

Στόχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι να δοθεί βοήθεια στους πολίτες που έχουν ανάγκη, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο αναμένει ότι θα λάβει πέραν των 70.000 αιτήσεων.

Είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού για έγκρισή του την Τετάρτη και ότι θα ζητηθεί από τη Βουλή να ενεργοποιηθούν τα τρία άρθρα που αφορούν στην υποβολή αιτήσεων από τη ψήφιση του νόμου, έτσι ώστε να μπορέσει το Υπουργείο να βοηθήσει όσους επιθυμούν να υποβάλλουν αιτήσεις.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις της μετά από την τελική διαβούλευση με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις, την Τρίτη, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι «έχουμε ολοκληρώσει σήμερα τον κοινωνικό διάλογο».

Πρέπει να πω, πρόσθεσε, «ότι όλες οι εισηγήσεις, οι οποίες ακούστηκαν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη». Σήμερα, είπε, «στην τελική μας συζήτηση, δεν υπήρξαν άλλες εισηγήσεις επί του Νομοσχεδίου, το οποίο έχει ετοιμαστεί».
Άρα, συνέχισε, «κρίνω ότι ουσιαστικά όσες πρόνοιες έχουν ληφθεί υπόψη είναι ικανοποιητικές».

Η κ. Αιμιλιανίδου ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη και, εφόσον εγκριθεί, θα κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν είναι 480 ευρώ, όπως έχει αναφερθεί, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», ανέφερε. Έδωσε το παράδειγμα ενός ζευγαριού χωρίς παιδιά των οποίων το ΕΕΕ θα ανέρχεται σε 874 ευρώ.

«Για μια οικογένεια που έχει ένα ανήλικο τέκνο και ένα τέκνο πέραν των 18 ετών, το ΕΕΕ  ουσιαστικά είναι 1.328 ευρώ», είπε. Άρα, πρόσθεσε, «τα 480 ευρώ είναι η κάλυψη κάποιων αναγκών».
Πέραν της κάλυψης κάποιων αναγκών, ανέφερε, «υπάρχει το ενοίκιο, υπάρχουν τα δημοτικά τέλη και υπάρχει και άλλη βοήθεια, η οποία δίνεται σε αυτούς που  πραγματικά έχουν ανάγκη».

Η Υπουργός Εργασίας συνέχισε λέγοντας ότι «η προσπάθεια που γίνεται με την κοινωνική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο η παροχή ποσών, αλλά ουσιαστικά είναι γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη να τους βοηθήσουμε ή με την παροχή υπηρεσιών, φροντίδας και αυτά που ο Κύπριος συμπολίτης μας σήμερα έχει ανάγκη».

Δεν πρόκειται, ανέφερε, «απλώς μια μετεξέλιξη του Νόμου περί Δημοσίου Βοηθήματος».
Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, «σήμερα, εκείνοι οι οποίοι παίρνουν Δημόσιο Βοήθημα από το Κράτος ουσιαστικά είναι 20.000 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 8.500 είναι ανάπηρα πρόσωπα». Άρα, συμπλήρωσε, «ουσιαστικά 12, 500 συμπολίτες μας παίρνουν Δημόσιο Βοήθημα».

«Αν είναι, απλώς μετεξέλιξη του Νόμου Δημοσίου Βοηθήματος θα αποδειχθεί εάν πράγματι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα είναι 12.500 μόνο ή περισσότεροι», είπε, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε πέραν των 70,000 αιτήσεων, τις οποίες θα εξετάσουμε».

Παράλληλα, η Υπουργός διευκρίνισε ότι «τα 480 ευρώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι είναι ο ελάχιστος μισθός». Το ίδιο ίσχυε ως σήμερα, ανέφερε, «όταν το Δημόσιο Βοήθημα ήταν 452 ευρώ, το οποίο δινόταν. Άρα καμία σχέση δεν έχει με τον ελάχιστο μισθό».
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα ζητηθεί επίσπευση από τη Βουλή όσον αφορά την έγκριση των άρθρων που προνοούν την υποβολή αιτήσεων η κ. Αιμιλιανίδου είπε «πρώτον, εξαρτάται πάντα η παροχή οποιουδήποτε επιδόματος από την ψήφιση ενός νομοσχεδίου σε νόμο».
«Ουδείς δικαιούται να παρέχει οτιδήποτε αν δεν υπάρχει ο νόμος ψηφισμένος από την Βουλή των Αντιπροσώπων», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ότι εκείνο που θα ζητηθεί από τη Βουλή είναι «τα τρία άρθρα, τα οποία αφορούν την υποβολή των αιτήσεων, αν είναι δυνατόν και είναι παράκληση μας, να ενεργοποιηθούν πριν από την ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους χρειάζονται να συμπληρώσουν τις αιτήσεις».
«Θα βοηθήσουμε να συμπληρωθούν αυτές οι αιτήσεις»,  είπε, προσθέτοντας ότι «ακολούθως θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε αυτές τις αιτήσεις για να είμαστε έτοιμοι με την ψήφιση του Νόμου να παραχωρήσουμε και οποιαδήποτε ποσά ως επιδόματα».

Εξήγησε ταυτόχρονα ότι «οι αιτήσεις θα πρέπει να ελεγχθούν γιατί στόχος και σκοπός είναι εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη να λαμβάνουν επιδόματα».
«Ένας από τους στόχους της Κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός των επιδομάτων έτσι που να βοηθηθούν πραγματικά εκείνοι που έχουν ανάγκη», είπε τέλος.
…...............


onlycy.com
panayiotis tsaggaris

  • 1332 ευρώ το Ελάχιστο Εισόδημα για Οικογένεια σε νοίκι με δυο ανήλικα
  • Κακώς γίνεται λόγος για μόνο 480 ευρώ 
  • Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αιτηθεί κάποιος Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ)
  • Επτά απλά παραδείγματα με τα ποσά του ΕΕΕ

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Πολλές είναι οι παρερμηνείες ως προς το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και τελικά πώς και πόσο αυτό καθορίζεται. Την Πέμπτη (19/6) το επίμαχο Νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την ερχόμενη βδομάδα (26/7) αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Το onlycy.com εξασφάλισε το προσχέδιο του Νομοσχεδίου, το οποίο και σας το παρουσιάζει αυτούσιο (σε μορφή pdf – επισυνάπτεται στο τέλος του ρεπορτάζ) στο οποίο περιγράφονται ποιοι μπορούν να αιτηθούν και ποιοι όχι για να λαμβάνουν το ΕΕΕ.
Ωστόσο τα ποσά δεν περιλαμβάνονται στο εν λόγω Νομοσχέδιο αφού αυτά καθορίζονται με Κανονισμούς, οι οποίοι επίσης θα κατατεθούν στην Βουλή.
Θεωρήσαμε λοιπόν ορθό να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα παραδείγματα, κατόπιν ενημέρωσης από αρμοδίους, για το πώς θα υπολογίζεται το ΕΕΕ και σίγουρα δεν περιορίζεται μόνο στα 480 ευρώ, όπως έχει ευρέως διαδοθεί.
Σημειώνεται πως «Οικογενειακή μονάδα» για σκοπούς ΕΕΕ, καθορίζεται η Οικογένεια με τους γονείς και τέκνα άγαμα ηλικίας έως και 28 ετών.
Παράδειγμα 1 
Οικογένεια με μηδενικά εισοδήματα με δυο ανήλικα παιδιά (κάτω των 14 ετών) σε ενοίκιο ή με δάνειο για την πρώτη κατοικία. 
Ο αιτητής αφού εγκριθεί λαμβάνει 480 ευρώ.
Λαμβάνει επίσης 240 ευρώ για την/τον σύζυγο
Λαμβάνει επιπλέον άλλα 144 ευρώ για κάθε παιδί
Άλλα 224 ευρώ λαμβάνει για ενοίκιο ή για τόκους δανείου (για αγορά ή κτίσιμο της πρώτης κατοικίας του)
Επίσης του πληρώνονται τα Δημοτικά Τέλη.
ΣΥΝΟΛΟ: 1332 ευρώ + Δημοτικά Τέλη 
*Οικογένεια με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά εαν έχει εισοδήματα μικρότερα των 1332 ευρώ θα δικαιούται να αιτηθεί για συμπλήρωμα του πιο πάνω ποσού από το κράτος.
Παράδειγμα 2
Οικογένεια με μηδενικά εισοδήματα με δυο παιδιά (άνω των 15) σε ενοίκιο ή με δάνειο για την πρώτη κατοικία.
Ο αιτητής λαμβάνει 480 ευρώ
Η/ο σύζυγος επιπλέον άλλα 240 ευρώ
240 ευρώ για κάθε παιδί
Άλλα 224 ευρώ λαμβάνει για ενοίκιο ή για τόκους δανείου (για αγορά ή κτίσιμο της πρώτης κατοικίας του)
Του καταβάλλονται τα δημοτικά τέλη
ΣΥΝΟΛΟ: 1524 ευρώ + Δημοτικά Τέλη 
*Οικογένεια με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά εαν έχει εισοδήματα μικρότερα των 1524 ευρώ θα δικαιούται να αιτηθεί για συμπλήρωμα του πιο πάνω ποσού από το κράτος.
Παράδειγμα 3
Ζευγάρι με μηδενικά εισοδήματα και με δυο παιδιά (άνω των 15 ετών) χωρίς ενοίκιο ή δάνειο 

Ο αιτητής λαμβάνει 480 ευρώ
Η/ο σύζυγος επιπλέον άλλα 240 ευρώ
240 ευρώ για κάθε παιδί
Του καταβάλλονται τα δημοτικά τέλη
ΣΥΝΟΛΟ: 1300 ευρώ + Δημοτικά Τέλη 
*Ζευγάρι με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά εαν έχει εισοδήματα μικρότερα των 1300 ευρώ θα δικαιούται να αιτηθεί για συμπλήρωμα του πιο πάνω ποσού από το κράτος.
Παράδειγμα 4
Άτομα 29 χρονών και άνω με μηδενικά εισοδήματα

480 ευρώ
+154 ευρώ για ενοίκιο / τόκους δανείου
+ Δημοτικά Τέλη
ΣΥΝΟΛΟ: 634 ευρώ + Δημοτικά Τέλη 
*Άτομο με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά εαν έχει εισοδήματα μικρότερα των 634 ευρώ θα δικαιούται να αιτηθεί για συμπλήρωμα του πιο πάνω ποσού από το κράτος.
Παράδειγμα 5
Άτομο 29 χρονών και άνω με μερική απασχόληση με απολαβές έως και 500 ευρώ
Εάν κάποιος εργάζεται με το καθεστώς μερικής απασχόλησης και έχει εισοδήματα πχ 500 ευρώ, το κράτος για σκοπούς οικονομικής ενίσχυσης του, προχωρεί σε χαριστική αφαίρεση 170 ευρώ από τα εισοδήματα του, οπόταν για σκοπούς ΕΕΕ, υπολογίζεται λογιστικά ότι έχει εισοδήματα μόνο 330 ευρώ (και όχι 500).
Συνεπώς θα λάβει επιπλέον από το κράτος:
150 ευρώ
154 ευρώ για ενοίκιο / τόκους στεγαστικού δανείου
Και δημοτικά τέλη.
ΣΥΝΟΛΟ: 304 ευρώ + Δημοτικά τέλη (επιπλέον από το μηνιαίο εισόδημά του των 500 ευρώ)
Παράδειγμα 6
Άτομο 29 χρονών και άνω με εργασία του σχεδίου ΑΝΑΔ των 500 ευρώ
Για τα άτομα αυτά λογιστικά υπολογίζεται ότι ΔΕΝ λαμβάνει ΚΑΝΕΝΑ εισόδημα (κίνητρο για να εντάσσονται στα προγράμματα απασχόλησης και να μην προτιμούν την ανεργία). Συνεπώς αυτό το άτομο θα λάβει:
480ευρώ
154 ευρώ για ενοίκιο / τόκους στεγαστικού δανείου
Και δημοτικά τέλη.
ΣΥΝΟΛΟ: 634 ευρώ + δημοτικά τέλη (επιπλέον από τα 500 ευρώ για την απασχόληση με πρόγραμμα ΑΝΑΔ)
Παράδειγμα 7
Άνεργα άτομα άνω των 29 ετών

Τα άτομα αυτά θα λαμβάνουν:
480ευρώ
154 ευρώ για ενοίκιο / τόκους στεγαστικού δανείου
Και δημοτικά τέλη.
ΣΥΝΟΛΟ: 634 ευρώ + δημοτικά τέλη
Ποια εισοδήματα εξαιρούνται:
Για να υπολογιστεί κατά πόσο κάποιο πρόσωπο μπορεί ή όχι να λαμβάνει ΕΕΕ συνυπολογίζονται όλα του τα εισοδήματα πλην:
(α) το επίδομα εθνοφρουρού
(β) επιδόματα/χορηγίες για αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις
(γ) η συνεισφορά αγαθοεργών ή φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και άλλων φορέων
(δ) η φοιτητική χορηγία
(ε) οποιεσδήποτε αποζημιώσεις που λήφθηκαν ως αποτέλεσμα βλάβης ή ζημίας από ατύχημα, εξαιρουμένων των τόκων από τις εν λόγω αποζημιώσεις.
Ποιοι μπορούν να αιτηθούν:
(α) ένας εκ των συζύγων οποιασδήποτε ηλικίας·
(β) οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει συμπληρώσει το εικοστό όγδοο (28) έτος της ηλικίας του·
(γ) μόνος γονέας·
(δ) πρόσωπο μέχρι την ηλικία των εικοσιοκτώ (28) ετών το οποίο κατά τη συμπλήρωση του δέκατου όγδοου έτους της ηλικίας του τελούσε υπό τη φροντίδα του Διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και είναι φοιτητής εντός ή εκτός της Δημοκρατίας·
(ε) ορφανό πρόσωπο
(στ) οποιαδήποτε κατηγορία προσώπων που δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις των παραγράφων (α) μέχρι (ε), αλλά καθορίζονται με Διάταγμα του Υπουργού το οποίο εκδίδεται δυνάμει της παραγράφου (β) του άρθρου 36.
Ποιοι δεν μπορούν να αιτηθούν:
Δεν δύναται να υποβάλει αίτηση και δεν καθίσταται δικαιούχο για παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο:
(α) άγει ασκητικό βίο σε μοναστήρι·
(β) υπηρετεί θητεία δυνάμει του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου όπως εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται·
(γ) έχει την ιδιότητα του φοιτητή, εξαιρουμένου του προσώπου που αναφέρεται στη παράγραφο (δ) του εδαφίου (2) και ανάπηρου.
(δ) πρόσωπο το οποίο έχει κηρυχθεί ως εκούσια άνεργος με βάση το άρθρο 22, για περίοδο έξι (6) μηνών από την ημερομηνία που καθορίζεται στη σχετική απόφαση.

Ποιοι δεν λαμβάνουν το ΕΕΕ 
Δεν καθίσταται δικαιούχο για παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος οποιοδήποτε πρόσωπο ή αιτητής:
(α) κατέχει ακίνητη ιδιοκτησία είτε ο ίδιος ή /και οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογενειακής μονάδας η οποία υπερβαίνει σε αξία τις εκατόν χιλιάδες ευρώ (€100.000) σε τρέχουσες τιμές. (Νοείται ότι, για σκοπούς της παρούσας παραγράφου, η ιδιόκτητη κατοικία στην οποία διαμένει ο δικαιούχος δεν λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς υπολογισμού της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας), ή/και
(β) κατέχει χρηματοοικονομικά στοιχεία ο ίδιος ή/και οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογενειακής μονάδας και το ύψος των καταθέσεων υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (€5.000) αυξανομένου κατά χίλια ευρώ (€1.000) για κάθε πρόσθετο μέλος της οικογενειακής μονάδας και η αξία των λοιπών χρηματοοικονομικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (€5.000).
Νοείται ότι ο αιτητής ή /και δικαιούχος ή/και οποιοδήποτε μέλος της οικογενειακής μονάδας υποχρεούται να εξουσιοδοτήσει τον Προϊστάμενο Υπηρεσίας για να ληφθούν οποιεσδήποτε πληροφορίες από τραπεζικά, συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, ή/και ασφαλιστικούς οργανισμούς ή/και άλλους οργανισμούς ή/και άλλες κρατικές αρχές.
Σημειώνουμε πως τα όλα τα πιο πάνω θα αποτελέσουν και θέμα συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και ενδεχομένως να προκύψουν αλλαγές


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου