Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Προς απεργιακά μέτρα οι γιατροί του δημοσίου


Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, κατά πάσα πιθανότητα, θα προχωρήσει ο ιατρικός κόσμος του δημοσίου τομέα της Υγείας μετά την απόρριψη τουλάχιστον από το ΔΓ της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρώντης πρότασης που κατέθεσε χθες Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας δρ. Φίλιππος Πατσαλής σε σχέση με τα αιτήματά τους.

Ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας, για άλλη μια φορά, οδηγείται σε νέες περιπέτειες με το τίμημα να πληρώνουν και πάλι οι ασθενείς. Εντονη πάντως είναι η απογοήτευση των γιατρών μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό καθότι αντί λύση στα πολλά και σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων τους πρότεινε μερικές χιλιάδες ευρώ για την υπερωριακή τους απασχόληση! «Δεν ζητούμε τα ψίχουλα που μας προσφέρει το Υπουργείο. Θέλουμε να δούμε τα κρατικά νοσοκομεία να ”ζωντανεύουν” και πάλι, να υπάρχει επάρκεια προσωπικού με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη περίθαλψη των ασθενών», δήλωσε ιατρός στη «Χ», ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση. Αύριο Κυριακή θα συνέλθει η Γενική Συνέλευση των γιατρών με στόχο τον καθορισμό των επόμενων βημάτων τους. Ηδη οι γιατροί έχουν εξαγγείλει 4ωρη αποχή από την εργασία τους στις 21 Ιουλίου. Στην αυριανή Γενική Συνέλευση θα ληφθεί απόφαση για το αν οι γιατροί θα προχωρήσουν περαιτέρω σε 24ωρη απεργία σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια, μη εξαιρούμενης και απεργίας αορίστου διαρκείας.

Την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης θα κοινοποιήσουν στο Υπουργείο Υγείας σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν εκ νέου με τον Υπουργό Υγείας, τη Δευτέρα 14 Ιουλίου. Γιατί οι γιατροί θα προχωρήσουν σε μέτρα Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη «Χ» ο ίδιος ιατρός, «το κονδύλι ύψους 800.000 ευρώ που πρόσφερε ο Υπουργός Υγείας στους γιατρούς -καλώντας τους μάλιστα να το διαμοιράσουν από μόνοι τουςδεν λύνει τα προβλήματα. Ούτε μπορεί να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους ασθενείς». Οπως φαίνεται ξεκάθαρα πλέον, σημειώνει, η αποδυνάμωση των νοσοκομείων γίνεται μεθοδευμένα αφού κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται για την αναβάθμισή τους. Ενδεικτικά ο γιατρός αναφέρθηκε στην υπολειτουργία ολόκληρων κλινικών και τμημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού και το Υπουργείο Υγείας «αντί γιατρών και νοσηλευτών, προσλαμβάνει διευθυντές με παχυλούς μισθούς». Μνεία έκανε ο γιατρός και στους έκτακτους ιατρούς λέγοντας ότι ούτε σε αυτό το θέμα έδωσε σαφείς απαντήσεις ο Υπουργός. «Δεν νοείται σήμερα, και ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και συμβάσεις, να δημιουργούνται ιατροί πέντε ταχυτήτων στα νοσοκομεία», είπε. Υπέδειξε ακόμη πως στα πλαίσια ενός σχεδιαζόμενου Γενικού Συστήματος Υγείας το εργασιακό καθεστώς και το επαγγελματικό μέλλον πέραν των 200 ιατρών του δημοσίου παραμένει αβέβαιο. Μαρίνα Κουμάστα


Χαραυγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου