Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

τα μη εξυπηρετούμενα οικιστικά δάνεια φτάνουν στο 27% και ανέρχονται στα €4 δισ. από τα €24 δισ. που είναι το σύνολο των ΜΕΔ στην Τράπεζα.

4 δις τα μη εξυπηρετούμενα οικιστικά δάνεια στη ΤΚ


24h.com.cy
Αύριο στις 9.30, ο Πρόεδρος θα δεχθεί το Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών και το Σύνδεσμο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, Κυβέρνηση και τράπεζες φαίνεται να συμφωνούν ότι η μη ψήφιση του νομοσχεδίου ευνοεί τους μεγαλοφειλέτες και εκείνους που στρατηγικά δεν πληρώνουν τις δόσεις τους. Επίσης, θεωρούν ότι η μη ψήφιση του νομοσχεδίου θα δημιουργήσει πρόβλημα τόσο στις τράπεζες και στα επερχόμενα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα μετακυλίσει το βάρος στους μικροοφειλέτες που πληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους, είτε έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.
Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου που ευνοούν τους οφειλέτες παρέχουν κάλυψη στους μεγαλοφειλέτες. Παράλληλα, προκαλεί προβληματισμό το γεγονός πως ενώ η τουριστική βιομηχανία παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη και υπάρχουν σημαντικά έσοδα, επιχειρηματίες που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η μη ψήφιση του νομοσχεδίου θέτει εν κινδύνω την καλή πορεία υλοποίησης του κυπριακού προγράμματος και καθυστερεί την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.
Όπως διαφάνηκε στη σύσκεψη στο Προεδρικό, οι τράπεζες έχουν ως πρώτο στόχο τους μεγάλους δανειολήπτες, αφού η πλειοψηφία των μικρών δανειοληπτών που έχουν οικιστικά δάνεια έχουν προχωρήσει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου, ήδη 3000 άνεργοι επωφελούνται από σχέδιο μέσω του οποίου έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν 5 ευρώ το μήνα για το δάνειό τους μέχρι να εξεύρουν εργασία, ενώ στο Συνεργατισμό υπάρχει δυνατότητα παγώματος του δανείου για περίοδο μέχρι και δύο χρόνια.
Στην Τράπεζα Κύπρου τα μη εξυπηρετούμενα οικιστικά δάνεια φτάνουν στο 27% και ανέρχονται στα €4 δισ. από τα €24 δισ. που είναι το σύνολο των ΜΕΔ στην Τράπεζα. Τα περισσότερα από τα οικιστικά στεγαστικά δάνεια αναλογούν σε ποσά κάτω των €250 χιλιάδων και αφορούν 40.000 λογαριασμούς η πλειοψηφία των οποίων ήδη έχει προχωρήσει σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης.
Στο Συνεργατισμό το 40% των ΜΕΔ είναι στεγαστικά, το 20% καταναλωτικά και το 40% επιχειρηματικά που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ωστόσο τόσο στο Συνεργατισμό όσο και στην Τράπεζα Κύπρου, οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης καθυστερούν λόγω έλλειψης προσωπικού και για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο μεν Συνεργατισμός προχωρεί σε προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση, η δε Τράπεζα Κύπρου έχει προχωρήσει σε μετακίνηση προσωπικού.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Ικανοποιημένοι αποχώρησαν από το προεδρικό οι τραπεζίτες μετά την ενημέρωση για το πλαίσιο των εκποιήσεων ανακοινώνοντας παράλληλα την πρόθεσή τους να εξαγγείλουν νέα σχέδια αναδιαρθρώσεων δανείων.

Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών ανέφερε ότι οι αποφάσεις των εμπορικών τραπεζών θα ληφθούν σε απογευματινή συνεδρία.

Αναχωρώντας από το προεδρικό όπου συζητήθηκε το θέμα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβερνητική πρόταση δίδει στις τράπεζες όλα τα εχέγγυα για να κυνηγήσουν τους μεγαλοοφειλέτες.

Ο πρόεδρος βλέπει αύριο το πρωί στον σύνδεσμο δανειοληπτών και το σύνδεσμο προστασίας πρώτης κατοικίας.

astra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου