Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Πλάνο για επέκταση στο πάγωμα μισθών

Φωτιές άναψε στους μισθωτούς ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου - Μελέτη για 5ετες πάγωμα μισθών

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Δημήτρη Γεωργιάδη
- Το ΑΚΕΛ καταγγέλει κυβερνητικούς αξιωματούχους ως φερέφωνα της Τρόικα και του ΔΝΤ
- Η μελέτη είχει εκπονηθεί από τον Π. Πασσαλή και αφορά στο μισθολογικό χάσμα Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα
- ΣΕΚ και ΠΕΟ δηλώνουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν την "επίθεση" με δυναμικές αντιδράσεις

Αν και οι δηλώσεις του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρη Γεωργιάδη, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση δεσμευτικές αποφάσεις του κράτους, ωστόσο στάθηκαν αρκετές να ανάψουν φωτιές στις συντεχνίες.

Η μελέτη πάνω στην οποία κινήθηκαν οι δηλώσεις του Δ. Γεωργιάδη αφορούν κυρίως στην μείωση του χάσματος των μισθών μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και στην απαλοιφή των στρεβλώσεων.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την μελέτη θα προβλέπεται πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο Τομέα, εντούτοις ξεκαθαρίστηκε ότι ενδεχομένως σε συγκεκριμένους τομείς του Δημοσίου να υπάρξουν και αυξήσεις.

Μάλιστα η εν λόγω μελέτη εισηγείται το πενταετές πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο κάτι το οποίο εξόργισε ΣΕΚ και ΠΕΟ, που προειδοποιούν ότι θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις εάν και εφόσον χρειαστεί...καταγγέλοντας επίθεση στους μισθωτούς.

Μάλιστα αναφέρεται ότι πρόσφατες παρεμφερείς δηλώσεις της Ντέλια Βελκουλέσκου πιθανόν να αποτελούν προάγγελο εξελίξεων αφού το θέμα πλέον αρχίζει και συζητείται και στην Κύπρο, μέσω του κ. Γεωργιάδη, ίσως υπό την μορφή "βολιδοσκόπησης" της κοινής γνώμης.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λάβει άμεσα ξεκάθαρη θέση επί του θέματος, καταγγέλοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιλογές του Προέδρου, όπως ο κ. Γεωργιάδης, ότι λειτουργούν ως εν την Κύπρω υπάλληλοι και φερέφωνα της Τρόικα και του ΔΝΤ.


….......................

astra

Τεχνηέντως προωθείται η μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα για να καταβαραθρωθεί στη συνέχεια το μισθολόγιο στον ιδιωτικό τομέα, επισήμανε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Σωτήρης Χαραλάμπους.

Η κυβέρνηση δεν θα πάρει από τους από πάνω για να δώσει στους αποκάτω, σχολίασε επίσης την αναφορά Γεωργιάδη για τα περί σμίκρυνσης της ψαλίδας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Εξάλλου πρόσθεσε το μεγάλο πρόβλημα στην κυπριακή οικονομία δεν ήταν τα δημοσιονομικά αλλά το τραπεζικό σύστημα.

Ο κος Χαραλάμπους κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προχωρεί και παίρνει αποφάσεις για τους εργαζομένους χωρίς διάλογο, ενώ επέκρινε και την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ ότι δεν αντιδρά ενώ κλείνουν σχολεία με το επιχείρημα ότι δεν βγαίνει στους δρόμους με την ΠΕΟ.
Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρόεδρου του δημοσιονομικού συμβουλίου για την ανάγκη μειώσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.Αυτές οι αυθεντίες στα οικονομικά είναι αυτές που κατέστρεψαν τον τόπο, γενικότερα, επισήμανε.

Τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα επιτρέψουν να ληφθούν αποφάσεις γι αυτούς χωρίς να αντιδράσουν.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν στο στόχαστρο των μειώσεων στους μισθούς επισήμανε ότι με βάση στοιχεία και μελέτες οι αμοιβές των εκπαιδευτικών δεν είναι ψηλές.

Ο ΓΓ της ανεξάρτητης συντεχνίας Γρηγόρης Κατσελής ζήτησε τη σύμπηξη μετώπου του συνδικαλιστικού κινήματος για αντίδραση ενάντια στις προσπάθειες .Επέκρινε τις δηλώσεις Γεωργιάδη για την ανάγκη μείωσης των μισθών στο κρατικό μισθολόγιο καθώς και τις συμπεριφορές κάποιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που αρνούνται να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις εναντίον των επιθέσεων κατά των κεκτημένων των εργαζομένων.
Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση καταπατά θεσμούς και προχωρεί στη λήψη αποφάσεων για μειώσεις μισθών και ωφελημάτων χωρίς τη διεξαγωγή διαλόγου, επισήμανε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου.Όταν καταργούνται οι θεσμοί τότε η κοινωνία οδηγείται στο χάος, τόνισε, και προέβλεψε ότι οι δηλώσεις Γεωργιάδη όπως και αναφορές των εργοδοτικών οργανώσεων αποτελούν προπομπό για γενικότερη μείωση των μισθών των εργαζομένων.

Η ΣΕΚ διαφωνεί κάθετα με τέτοιου είδους προσεγγίσεις, επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία.
Η πρακτική, επισήμανε, έχει δείξει ότι οποιεσδήποτε μειώσεις στο μισθολόγιο των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ακολουθούν μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθύμισε τη δήλωση του προέδρου της δημοκρατίας ότι δεν αποδέχθηκε την πρόταση Βελκουλέσκου για μείωση του κρατικού μισθολογίου και τόνισε την ανάγκη διαλόγου πριν τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων, ενώ σημείωσε την ανάγκη τα όποια μέτρα να έχουν ημερομηνία λήξης.

..............................
Λευκωσία:  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα, πέραν από τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν, ειδικά όταν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας τηρούνται στο έπακρο. Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρη Γεωργιάδη αναφορικά με το ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου αποτελούν «ευκαιρία για διόρθωση του κρατικού μισθολογίου». Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων, με στόχο τη μείωση και συγκράτηση του συνολικού μισθολογίου του δημοσίου τομέα, μέσω της παγιοποίησης των προσλήψεων και των αυξήσεων. Πρόσθεσε πως την ίδια ώρα η Κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα διασφαλίσουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τη βιωσιμότητα του μισθολογίου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα πως ο κ. Δημήτρης Γεωργιάδης, ως Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, έχει απόλυτο δικαίωμα και υποχρέωση να εκφράζει ελεύθερα τις δικές του απόψεις. Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/213045/diavevaioseis-oti-den-tithetai-thema-peraitero-meiosis-ton-misthon-sto-dimosio#sthash.ew62f6ov.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου