Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Αντιδράσεις κατά των εκποιήσεων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των εκποιήσεων έξω από το Προεδρικό
www.nomisma.com.cy

19 Αυγούστου 2014, ώρα : 12.29
Η πρώτη οργανωμένη λαϊκή αντίδραση κατά του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις θα εμφανισθεί την ερχόμενη εβδομάδα έξω από το προεδρικό Μέγαρο. Δεκαπέντε συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες να αντιδράσουν δυναμικά στα όσα τεκταίνονται το τελευταίο διάστημα με την νομοθετική κατοχύρωση των εκποιήσεων.

 
Οι οργανώσεις: ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, Κίνηση Κατά των Εκποιήσεων, ΠΟΑΣ, ΠΟΒΕΚ, ΕΚΑ, Νεα Αγροτική, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, ΠΟΦΕΝ, ΠΣΕΜ, ΕΚΥΣΥ, Κίνηση κατά των Ιδιωτικοποιήσεων, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης  Εκπαίδευσης, Κίνηση Πολιτισμού υπό τον μανδύα της Πλατφόρμας κοινωνικών κινημάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις καλώντας τα κοινοβουλευτικά κόμματα να μην το ψηφίσουν.
 
Αφού κατηγορεί την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο στους πολίτες απευθύνει κάλεσμα για οργανωμένη αντίδραση με συγκέντρωση στο προεδρικό την ερχόμενη Τετάρτη 27 Αυγούστου στις έξι το απόγευμα.

…..................
Λευκωσία: Με στόχο να μπλοκάρουν τη διαδικασία των εκποιήσεων μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενοι ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Πάνω από 1.000 υποθέσεις αγωγών κατατέθηκαν μέσω του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτούμενων (ΣΥΜΕΑ).

Οι μικρές επιχειρήσεις καταχώρησαν τις αγωγές σε μια προσπάθεια να προλάβουν εκποιήσεις των υποστατικών τους σε περίπτωση ψήφισης από τη Βουλή του νόμου περί εκποιήσεων, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΑ, Σταύρος Αλαμπρίτης, τις πρώτες υποθέσεις αγωγών κατά των τραπεζικών ιδρυμάτων ανέλαβε ο δικηγόρος Παύλος Αγγελίδης. Οι αγωγές αφορούν υπερχρεώσεις σε δάνεια, τρεχούμενους λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες.

Όπως μας αναφέρθηκε, ο ΣΥΜΕΑ θα συνάψει συμφωνίες για εκπροσώπηση και με άλλα δικηγορικά γραφεία για καταχώρηση αγωγών εναντίον όλων των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων (ΑΠΙ) για όλες τις παράνομες διαχρονικά επιπρόσθετες χρεώσεις που επέβαλλαν στα δάνεια, στους τρεχούμενους λογαριασμούς, σε πιστωτικές κάρτες και όχι μόνο.

Στόχος, τόνισε ο κ. Αλαμπρίτης, είναι να επιτευχθεί εξώδικος συμβιβασμός με τις τράπεζες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα τραπεζικά ιδρύματα δεν θα αφήσουν την κατάσταση να οδηγηθεί στα δικαστήρια. Ζητούμε, επισήμανε, να αφαιρεθούν οι επιπρόσθετες χρεώσεις που επιβάλλονταν στα δάνεια από τις τράπεζες έτσι ώστε να διαφανεί ποιο είναι το πραγματικό υπόλοιπο του κάθε λογαριασμού και στη συνέχεια να τύχουν μιας σωστής αναδιάρθρωσης.

Εξάλλου, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΑ, με την καταχώρηση αγωγής μπλοκάρεται η δυνατότητα εκποίησης για όσο διάστημα διαρκέσει η νομική διαδικασία, επεξηγώντας πως ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, με αυτό τον τρόπο καθίσταται ανενεργό, καθώς εφόσον εκκρεμεί αγωγή αμφισβήτησης του υπολοίπου που παρουσιάζουν οι τράπεζες, δεν μπορεί να προχωρήσει η όποια εκποίηση.

Κίνητρο για τους δανειολήπτες, οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν τη νομική οδό, προκειμένου να προλάβουν τις εκποιήσεις, αποτελεί και το κόστος για κατάθεση της αγωγής, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τα €300 μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε περιπτώσεις δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα και τρεχούμενων λογαριασμών που βρίσκονται σε υπέρβαση, σημείωσε ο κ. Αλαμπρίτης.

Όπως πληροφορούμαστε, ο ΣΥΜΕΑ έχει καταθέσει νομοθετική ρύθμιση δανείων και επιτοκίων τόσο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη όσο και ενώπιον της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, για εξέταση. Ο Συνασπισμός έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με κάποια κόμματα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας προγραμματίζει να συναντηθεί με αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας και των τραπεζών.
 
Γράφει: Δωρίτα Γιαννακού

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/214299/oi-mikroi-tha-ta-poun-sta-dikastiria-gia-tis-ekpoiiseis#sthash.xNYhCJGd.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου