Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η ρωσσική κυβέρνηση προχωρεί σε φορολόγηση «ξένων» εταιρειών ρωσικών συμφερόντων στα πλαίσια του λεγόμενου de-offshorisation

Πολιτικό παιχνίδι για «offshore» εταιρείες

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Δούμα σφίγγει τα λουριά

sigmalive.com
Σε πολιτικό επίπεδο και μέσω έντονου παρασκηνίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα το πόσο θα επηρεαστεί ο τομέας της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο από νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη ρωσική Δούμα σε σχέση με τη φορολόγηση «ξένων» εταιρειών ρωσικών συμφερόντων στα πλαίσια το λεγόμενου de-offshorisation που εξήγγειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι επαγγελματίες του τομέα στην Κύπρο αλλά και άτομα από τον χώρο της κυβέρνησης, αναγνωρίζουν πως το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί είναι αρνητικό για τον τομέα στην Κύπρο, ωστόσο ευελπιστούν πως μετά από διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο αλλά και λόγω αντιδράσεων στη Ρωσία.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από ομάδα βουλευτών στις 22 Οκτωβρίου, αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ώστε να έχει εφαρμογή από 1.1.2015, αν και εκφράζεται αισιοδοξία πως θα υπάρξει παράταση.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να φορολογηθούν φορολογικοί κάτοικοι Ρωσίας οι οποίοι συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε εταιρείες σε εταιρείες που η φορολογική τους έδρα δεν είναι η Ρωσία.
Από τη νομοθεσία θα εξαιρεθούν εταιρείες που βρίσκονται σε χώρες  που ο φορολογικός συντελεστής είναι πάνω από το 75% του εταιρικού φόρου στη Ρωσία ο οποίος είναι στο 20%. Η Κύπρος με εταιρικό φόρο 12.5% δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις. Σε αντίθεση με τι αναφερόταν για σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμαζε η κυβέρνηση, στο συγκεκριμένο δεν υπάρχουν ούτε μαύρες… ούτε άσπρες λίστες.
Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου –εάν δεν προκύψουν αλλαγές- θεωρείται δεδομένο ότι Όμιλοι που διατηρούν εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο θα επηρεαστούν σε σχέση με τη διανομή κερδών, πληρωμή φόρου στη Ρωσία σε σχέση με τη διανομή και πληρωμή φόρου σε σχέση με τα μη διανεμημένα κέρδη.  


Εάν μάλιστα τηρηθούν οι ημερομηνίες, τότε είναι ξεκάθαρο πως οι όποιες νομικές και επιχειρησιακές κινήσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα.
Ο Αlexey Ryabov ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα σε συνέδριο που οργάνωσε η ΕΥ ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι εταιρείες που θέλουν να παραμείνουν στην Κύπρο θα πρέπει να δημιουργήσουν πραγματική ουσιαστική έδρα αλλά και να λειτουργούν με διαφάνεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου