Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο

http://www.sigmalive.com/news/local/176758/xasma-amoivon-metaksy-andron-kai-gynaikon-stin-kypro#sthash.ajqkf7HG.dpuf
3-11-2014
Ανάμεσα στα δέκα κράτη μέλη της ΕΕ με το υψηλότερο χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών κατατάσσεται η Κύπρος, με ποσοστό που φτάνει το 16,4%.
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ που αμείβεται ένας άνδρας κατά μέσο όρο, μία γυναίκα αμείβεται μόνο 83,6 ευρώ για την ίδια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας.

Τα στοιχεία δόθηκαν σε σημερινή διάσκεψη Τύπου του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για το χάσμα αμοιβών που υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων και για τις δράσεις του συγχρηματοδοτούμενου έργου που υλοποιεί το Τμήμα με στόχο τη μείωση του χάσματος και την καταπολέμηση του επαγγελματικού διαχωρισμού.

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούν το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων, όπως είναι τα στερεότυπα και οι νοοτροπίες που υπάρχουν και σχετίζονται με το διαχωρισμό σε γυναικεία και ανδρικά επαγγέλματα, και πολλές φορές ο τρόπος διαπαιδαγώγησης των παιδιών.

“Αυτά τα προβλήματα πρέπει με την προσπάθεια όλων μας να διαφοροποιηθούν. Δεν είναι εύκολο, έχουν γίνει πολλές αλλαγές, αλλά ακόμα έχουμε δρόμο”, σημείωσε η Υπουργός.

“Ήταν και είναι προσπάθειά μας να ενημερώσουμε για τα προβλήματα που υπάρχουν για τα θέματα ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και το Υπουργείο μας έχει οργανώσει πολλές δράσεις με στόχο την άμβλυνση αυτών των προβλημάτων”, είπε η κ. Αιμιλιανίδου, προσθέτοντας ότι στόχος του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που υλοποιεί το Υπουργείο είναι να εντοπιστούν οι αναγκαίες δράσεις ώστε να μειωθεί το χάσμα αμοιβών που υπάρχει.

“Το χάσμα αμοιβών είναι γύρω στο 16,2% μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ας μη ξεχνούμε ότι με βάση στατιστικά στοιχεία πέραν του 65% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και είναι γυναίκες”, επεσήμανε η Υπουργός.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Ανδρέα Μυλωνά, στη διατήρηση των διακρίσεων ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες στον τομέα της απασχόλησης και, κυρίως, στον τομέα της αμοιβής “συντείνουν σημαντικά και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, καθώς έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών οι οποίες, παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις που παρουσιάζουν σε όλους σχεδόν τους τομείς, ένα μεγάλο ποσοστό τους εξακολουθεί να συγκεντρώνεται σε προσωρινή και μερική απασχόληση και σε χαμηλής εξειδίκευσης επαγγέλματα, τα οποία θεωρούνται ως «γυναικεία» και ως τέτοια αμείβονται χαμηλότερα”.

“Αναμφισβήτητα, το νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα της ισότητας έχει συμβάλει σε ένα βαθμό στην άμβλυνση του φαινομένου. Ωστόσο, η συντήρηση της ανισότητας στις αμοιβές των δύο φύλων υποδηλώνει ότι ακόμα δεν αντιμετωπίστηκαν τα βαθύτερα αίτια του χάσματος, πράγμα που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για προώθηση και άλλων πολιτικών και μηχανισμών. Το ποσοστό του χάσματος αμοιβών στην Κύπρο, το οποίο υπολογίζεται στο 16,2%, αν και παρουσιάζει μείωση τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να παραμένει σε ψηλά επίπεδα” είπε ο κ. Μυλωνάς.

Όπως ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αλέξανδρος Αντωναράς, οι γυναίκες συγκεντρώνονται σε επαγγέλματα που πληρώνουν λιγότερο ή σε επαγγέλματα χωρίς ευκαιρίες ανέλιξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος παρουσιάζει ψηλά επίπεδα επαγγελματικού διαχωρισμού σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.
Συγκεκριμένα:

- Οι γυναίκες συγκεντρώνονται σε επαγγέλματα που είναι παραδοσιακά χαμηλόμισθα όπως παροχή υπηρεσιών (τομείς τουρισμού, νοσηλευτικής και εκπαίδευσης)
- Οι άντρες εκπροσωπούνται με μεγαλύτερα ποσοστά σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τη μηχανική και την τεχνολογία.
- Οι άντρες βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας ενώ οι γυναίκες παραμένουν στα χαμηλά επίπεδα. Μόνο το 8,4% των διευθυντικών θέσεων των επιχειρήσεων στην Κύπρο καλύπτεται από το γυναικείο φύλο.

Αποτέλεσμα του έμφυλου διαχωρισμού των επαγγελμάτων, όπως εξήγησε ο κ. Αντωναράς, είναι το χάσμα αμοιβών, το οποίο στην Κύπρο, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία (Μάρτιος 2013) είναι 16,4% (Eurostat), που σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ που αμείβεται ένας άνδρας κατά μέσο όρο, μία γυναίκα αμείβεται μόνο 83,6 ευρώ για την ίδια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Κύπρος κατατάσσεται στα 10 κράτη μέλη της ΕΕ με το ψηλότερο χάσμα αμοιβών.
Πηγή: KYΠΕ
 

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/176758/xasma-amoivon-metaksy-andron-kai-gynaikon-stin-kypro#sthash.ajqkf7HG.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου