Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Μειώθηκε η απασχόληση, αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι των €350

Κατά 1000 άτομα μειώθηκε η απασχόληση την περίοδο που εφαρμόστηκαν τα διατάγματα για την επιμήκυνση των ωραρίων εργασίας και άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε η Στατιστική Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά από απαίτηση της επιτροπής εργασίας της Βουλής και αφορούν στο λιανικό εμπόριο.
 
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των €350 αυξήθηκαν 100%, οι εργαζόμενοι με εισοδήματα από €350 μέχρι €500 έχουν αυξηθεί κατά 50%, οι εργαζόμενοι με εισοδήματα από €500 μέχρι €800 αυξήθηκαν κατά 2% και οι εργαζόμενοι από €800 και άνω, μειώθηκαν κατά 5000!
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, "από την εφαρμογή του πρώτου διατάγματος, καταθέσαμε έντονα την διαφωνία μας. Με αγωνία τονίζαμε ότι το διάταγμα είναι ο πλάγιος τρόπος εφαρμογής της πλήρους φιλελευθεροποίησης των ωραρίων και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων".
 
Η Συντεχνία τονίζει ότι "αυτό το μέτρο δεν θα οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης αλλά στην μείωση της αξίας της εργασίας των εργαζομένων. Θα μετατρέπει τους εργαζόμενους από πλήρους απασχόλησης, σε μερικής απασχόλησης και θα δημιουργήσει μια νέα κατηγορία εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο. Τους φτωχούς εργαζόμενους, χωρίς καθορισμένα ωράρια εργασίας, χωρίς ωφελήματα και χωρίς προσωπική και κοινωνική ζωή".
 
Προσθέτει ότι "αυτά υποστηρίζαμε σε όλα τα επίσημα και ανεπίσημα φόρουμ που συζητούσαμε το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων και των όρων απασχόλησης των εργαζομένων. Όμως κάποιοι έβλεπαν άλλο έργο".
 
Σύμφωνα με την ΠΕΟ "Με τα στοιχεία αυτά ξεκαθάρισε ότι η πολυδιαφημιζόμενη πολιτική της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων που θα συνέβαλε στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας, και που με παραποιημένα στοιχεία κάποτε την παρουσιάζουν σε 7000 και κάποτε σε 10000 δεν ήταν άλλο από προπέτασμα καπνού για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα".
 
Καταλήγοντας, η Συντεχνία αναφέρει ότι "η Πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίξει και να προστατεύσει τις χιλιάδες των εργαζομένων του κλάδου και όχι τα συμφέροντα μιας μικρής μερίδας μεγαλοκαταστηματαρχών που αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/226030/meiothike-i-apasxolisi-afksithikan-oi-ergazomenoi-ton-350#.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου