Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Τοποθέτηση της ΠΕΟ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας 22/6/2015

Η ΠΕΟ από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες και διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις σε επιστολές προς την Υπουργό Εργασίας αλλά και σε σειρά υπομνημάτων προς τη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.
Σχεδόν 1 χρόνο εφαρμογής της Νομοθεσίας διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι οι ανησυχίες μας έχουν επιβεβαιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όπως εφαρμόζεται το ΕΕΕ, το αποτέλεσμα είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες το κοινωνικό κράτος αντί να διευρύνεται για να καλύψει τις ανάγκες των ομάδων του πληθυσμού που έχουν επηρεαστεί από τη βαθιά οικονομική κρίση, να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η κοινωνική πολιτική συρρικνώνεται συνεχώς και εξαντλείται μόνο στις περιπτώσεις της ακραίας, απόλυτης φτώχειας, με αποτέλεσμα στην ουσία την ανακατανομή της φτώχειας.
Συγκεκριμένα :
1. Το EEE δεν ανταποκρίνεται στα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μακροχρόνια άνεργοι. Λόγω κυρίως των πολύ αυστηρών κριτηρίων που τέθηκαν, όπως αυτό της περιουσίας, η συντριπτική πλειοψηφία των μακροχρόνια ανέργων δεν είναι δικαιούχοι. Σήμερα περίπου υπάρχουν 48 χιλιάδες άνεργοι πάνω από 6 μήνες, μόνο οι 17 χιλιάδες υπέβαλαν αίτηση και εγκρίθηκαν μόλις 7500 χιλιάδες νέοι δικαιούχοι. Η ΠΕΟ είχε εισηγηθεί ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους να μην ισχύσει το κριτήριο της περιουσίας, τουλάχιστο μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην οικονομία.
2. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους είχαμε εισηγηθεί να συνεχιστεί το Σχέδιο Στήριξης που ίσχυε, ανεξάρτητα από το Νόμο για Ε.Ε.Ε. Με την εφαρμογή του ΕΕΕ το ένα τρίτο των χαμηλοσυνταξιούχων, περίπου 17000 έχασαν την έκτακτη χορηγία παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι του Σχεδίου Στήριξης επειδή για διάφορους λόγους δεν υπέβαλαν αίτηση για το ΕΕΕ για το οποίο όμως σύμφωνα με τα κριτήρια δεν είναι δικαιούχοι.
3. Η ΠΕΟ είχε υποστηρίξει ότι η απάντηση στις ιδιαίτερες συνθήκες και τα προβλήματα στα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να δοθεί μέσα από το ΕΕΕ, κάτι δυστυχώς που φάνηκε ότι ισχύει. Για αυτό είχαμε εισηγηθεί να μην περιληφθούν τα ζητήματα των αναπήρων να μην συμπεριληφθούν στο Νόμο για το ΕΕΕ και να συνεχίσει ο διάλογος με τους άμεσα επηρεαζόμενους και εν τω μεταξύ να ισχύσουν οι ρυθμίσεις με βάση το Νόμο για το Δημόσιο Βοήθημα
4. Τελικά αυτοί που επωφελούνται, είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που ζημιώνουν από την εφαρμογής του ΕΕΕ. Είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή για τον ορατό κίνδυνο τελικά το ΕΕΕ να γίνει το όχημα για τερματισμό ή περιορισμό άλλων κοινωνικών παροχών. 
5. Έχει ξεκαθαρίσει ότι η χρηματοδότηση του πρόσθετου κόστους για το ΕΕΕ αναμένεται να προέλθει από περικοπές από υφιστάμενους δικαιούχους άλλων κοινωνικών παροχών, ώστε οι φτωχοί να επιχορηγήσουν τους φτωχότερους. Οι κοινωνικές παροχές υπέστηκαν δραματική μείωση με άλλοθι το ΕΕΕ. Το 2014 έγιναν περικοπές στο κοινωνικό κράτος €127εκ. με τις κυριότερες στο Δημόσιο Βοήθημα, Συνταξιούχους, Επίδομα Τέκνου κτλ. Για το 2015, αντί το ΕΕΕ να υπερκαλύψει τις μειώσεις του 2014, είναι μειωμένες σε σχέση με το 2013. Για το 2015 υπολογίζεται να δαπανηθούν 208 εκ για το ΕΕΕ αλλά καταργείται το Δημόσιο Βοήθημα που το 2013 ήταν 210 εκ. Επιπρόσθετα το 2015 έχουμε επιπρόσθετες μειώσεις σε σχέση με το 2013 κυρίως στους συνταξιούχους και στο επίδομα τέκνου.
6. Τέλος, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, είναι φανερές οι ελλείψεις στη δομή και η λειτουργία του συστήματος, με αποτέλεσμα να πάσχει η εφαρμογή του Ε.Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα γίνετε καταφυγή σε ημίμετρα να καλυφτούν οι οργανωτικές και λειτουργικές αδυναμίες, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις συμπολίτες που αντικειμενικά έχουν πρόβλημα διαβίωσης να εξευτελίζονται και να αναγκάζονται να αποτείνονται σε μεσάζοντες για να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία ΕΕΕ και στο τέλος να τους καταβάλλεται ένα συμβολικό ποσό μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα τους. Αντί δηλαδή της άμεσης στήριξης και της εξέτασης των αιτήσεων σε ένα μήνα όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση, τελικά εξελίχτηκε σε μια υπηρεσία απρόσωπη, μακριά από το πολίτη, τον οποίο αρκετές φορές αντιμετωπίζουν ως επαίτη, ανάγοντας τη φιλανθρωπία ως επίσημη πολιτική.
Η κυβέρνηση χρειάζεται να αναγνωρίσει ότι όπως εφαρμόζεται το ΕΕΕ δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και να αναθεωρήσει τη κοινωνική πολιτική της.
Αυτή η πορεία πρέπει να αξιολογηθεί και να επανεξεταστεί από τη Βουλή και να προωθηθεί άμεσα μια συνολική συζήτηση για το πώς φτάνουμε σε μια αποτελεσματική κοινωνικής πολιτικής του κράτους, όπως το απαιτούν οι συνθήκες και η κοινωνία.
22 Ιουνίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου