Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

διαμαρτυρία πλατφόρμας οργανώσεων "η κοινωνία αντιδρά" για επίσκεψη Γιούνκερ

Θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου, ώρα 11 πμ έξω από τη Βουλή.
Θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη που να βασίζεται στις αξίες και αρχές που ιδρύθηκε η ΕΕ και όχι στις πολιτικές λιτότητας, φτωχοποίησης και κοινωνικής ανισότητας που επιβάλλεται σήμερα, δηλώνουν οι συντεχνίας και οργανώσεις που απαρτίζουν την πλατφόρμα “Η Κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί” ανακοινώνοντας σήμερα την κινητοποίηση που πραγματοποιεί την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιουλίου, ώρα 11 πμ έξω από τη Βουλή, όπου θα ομιλεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.
Σε διάσκεψη Τύπου το μεσημέρι ο ΓΓ της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδης μιλώντας εκ μέρους των συνδιοργανωτών, ανέφερε ότι με αυτή την εκδήλωση η κοινωνία της Κύπρου καταθέτει την αντίδρασή της για την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη πολιτική σκληρής λιτότητας που διευρύνει ολοένα και περισσότερο την φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτή η διαμαρτυρία δεν αφορά τις όποιες προσπάθειες για εμπλοκή και βοήθεια στην επίλυση του Κυπριακού από μέρους της ΕΕ και του κ. Γιούνγκερ τις οποίες και καλωσορίζουν.
“Αφορά τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, οι οποίες όχι μόνο δεν οδήγησαν στο ξεπέρασμα της κρίσης αλλά καταδίκασαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες σ’ ένα φαύλο κύκλο μαρασμού και ύφεσης, με την ανεργία να προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και τη φτώχεια να αυξάνεται δραματικά. Ιδιαίτερα δραματικές είναι οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, στις χώρες που εφαρμόζονται τα λεγόμενα μνημόνια διάσωσης”.
Η κινητοποίηση, πρόσθεσε, αφορά την απαράδεκτη – όπως είπε – στάση, τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα που με κυνικό τρόπο επιβάλλουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί σε συνεργασία με το ΔΝΤ, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας. “Συμπεριφορές οι οποίες δυστυχώς παραπέμπουν σε νεοαποικιακές αντιλήψεις και οι οποίες είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με τις διακηρυγμένες αρχές της ίδιας της ΕΕ για αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό και δημοκρατία”.
Στη χώρα μας, συνέχισε, ο κ. Διομήδους, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που έχουν επιβληθεί, η οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας, οι μισθοί μειώνονται, το κοινωνικό κράτος αποδυναμώνεται, ο δημόσιος πλούτος οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση και χιλιάδες συμπατριώτες μας κινδυνεύουν με απώλεια της πρώτης κατοικίας τους
Η Πλατφόρμα, είπε, απορρίπτει την σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται στην Κύπρο και απαιτεί την ριζική αναθεώρηση και επαναπροσανατολισμό των πολιτικών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν μπορούν να συνεχίσουν να ανέχονται την δογματική προσκόλληση σε πολιτικές που οδηγούν σε φτωχοποίηση και εξαθλίωση ολόκληρες χώρες και στη ραγδαία επιδείνωση των κατακτήσεων και του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων εργαζομένων”.
Κάλεσε τέλος τους πολίτες της Κύπρου, εργαζόμενους, άνεργους, μικρομεσαίους, συνταξιούχους, αγρότες, νέους και νέες, να δώσουν το παρών σε αυτή τη κινητοποίηση, “για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους όσους απαιτούν αλλαγή πορείας και διεκδικούν πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, με όλους όσους αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι εάν το πρόσωπο της ΕΕ είναι αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα και την Κύπρο, τότε το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι πως επιθυμούν μια διαφορετική Ευρώπη και όχι φτώχεια και μαρασμό. Δεν είναι αντιευρωπαϊκή κίνηση αλλά συντασσόμαστε με το φιλοευρωπαϊκό μπλοκ για μια Ευρώπη των αρχών και των λαών, ανέφερε ο κ. Διομήδους λέγοντας ότι στην Συνθήκη της Λισαβόνα υπάρχει η κατοχύρωση της κοινωνικής συνοχής που καταργείται τώρα με την πολιτική των μνημονίων.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΑΣ, της Κίνησης κατά των Ιδιωτικοποιήσεων και της ΟΕΛΜΕΚ τόνισαν επίσης ότι δεν είναι θέμα αντιευρωπαϊσμού ή φιλοευρωπαϊσμού αλλά διεκδίκησης μιας καλύτερης Ευρώπης για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.
Στην πλατφόρμα συμμετέχουν οι οργανώσεις: ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΑΣ, ΠΟΒΕΚ, Ένωση Συντακτών Κύπρου, Κίνημα Κατά των Εκποιήσεων, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, ΠΟΦΕΝ, ΠΣΕΜ, ΕΚΥΣΥ, Κίνηση κατά των Ιδιωτικοποιήσεων, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κίνηση Πολιτισμού.
Πηγή: KYΠΕ
- See more at: http://www.24h.com.cy/society/item/96286-ipodoxi-sto-yunker-epifilasei-i-platf#sthash.YyDkwcJb.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου