Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Συμφωνία κυβέρνησης-ΠΑΣΥΔΥ για μεταρρύθμιση δημοσίου. Να κοπούν οι μισθοί ζητά η ΟΕΒ από την τρόικα

Τι συμφώνησαν ΠΑΣΥΔΥ και κυβέρνηση
  ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Μετά από εντατικό διάλογο, κυβέρνηση και ΠΑΣΥΔΥ έφτασαν σε μια δραστική συμφωνία όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Συγκεκριμένα η συμφωνία αφορά καταρχήν την εισαγωγή ενός νέου συστήματος προαγωγών, με αντικειμενικά κριτήρια και με την εισαγωγή γραπτών εξετάσεων. Επίσης έχει συμφωνηθεί ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα κρίνει βάσει ποσοστώσεων την επίδοση των δημοσίων υπαλλήλων και ένα νέο σύστημα κινητικότητας που θα βοηθήσει τη Δημόσια Υπηρεσία να καλύπτει τις ανάγκες με ένα ευέλικτο τρόπο εκεί όπου προκύπτουν. Ένα άλλο καυτό θέμα για τη δημόσια υπηρεσία που δεν έκλεισε και ο διάλογος θα συνεχιστεί αφορά στην πρόταση της κυβέρνησης για το κρατικό μισθολόγιο.
ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ.
Η διοικητική μεταρρύθμιση βασίζεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ένα μόνο μέρος του μεταρρυθμιστικού πλάνου που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, αφορά θέματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα αφορά εργασιακά θέματα τα οποία ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και των εκπροσώπων των εργαζομένων στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού όπως το σύστημα προαγωγών, αξιολόγησης, κινητικότητας. Σε αυτά τα θέματα τελικά κατέληξαν οι συζητήσεις αφού κυβέρνηση και ΠΑΣΥΔΥ βρήκαν τη χρυσή τομή και συμφώνησαν. Κοινός στόχος της κυβέρνησης και της ΠΑΣΥΔΥ, ήταν να γίνουν εκείνες οι αλλαγές, οι οποίες θα θέσουν ένα οριστικό τέλος στο πελατειακό κράτος και θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό προστασίας της δημόσιας διοίκησης από το ρουσφέτι. Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Α» ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, οι αλλαγές που θα επέλθουν θα επιβραβεύουν την αξία, και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.
ΕΠΗΛΘΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.
Τελικά μετά από εντατικό διάλογο, οι δύο πλευρές έφτασαν σε μια δραστική συμφωνία που αφορά την εισαγωγή ενός νέου συστήματος προαγωγών, με αντικειμενικά κριτήρια, με την εισαγωγή γραπτών εξετάσεων και συγκεκριμένη μέθοδο μοριοδότησης. Περαιτέρω έχει συμφωνηθεί ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα κρίνει βάσει ποσοστώσεων την επίδοση των δημοσίων υπαλλήλων και ένα νέο σύστημα κινητικότητας που θα βοηθήσει τη Δημόσια Υπηρεσία να καλύπτει τις ανάγκες με ένα ευέλικτο τρόπο, εκεί όπου προκύπτουν. Η πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη είναι να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από την 1 Ιανουαρίου του 2017. Όπως εκτιμά ο ίδιος θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να κτιστεί αυτό το νέο σύστημα και να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης είπε ότι «με τον νέο τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), που θα είναι η εποπτική αρχή για να εφαρμόζει το σύστημα εξετάσεων και προαγωγών, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, πιστεύω πως όταν εφαρμοστεί αυτό το σύστημα θα τεθεί ένα οριστικό τέλος σε οποιαδήποτε προοπτική είχε το πελατειακό κράτος στην Κύπρο».
ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
Η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης με την οποία συμφώνησε η ΠΑΣΥΔΥ, προνοεί ότι για όλες τις επιστημονικές, μεσο-διευθυντικές και διευθυντικές θέσεις, από την κλίμακα Α13 και άνω, εισάγονται γραπτές εξετάσεις που θα γίνονται σε Κέντρα Εξετάσεων, ανάλογα με το επίπεδο, για όλους τους υποψήφιους που πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα. Όπως εξήγησε στην «Α» ο κ. Πετρίδης, οι εξετάσεις θα γίνονται μια φορά τον χρόνο και θα επιμετρούν τόσο την κριτική σκέψη, κάνοντας λόγο για IQ test, όσο και τις γνώσεις των υποψηφίων. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι μόνο οι πρώτοι επιτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις θα καλούνται σε συνέντευξη από την ΕΔΥ. Η αναλογία των υποψηφίων που θα καλούνται σε προφορική εξέταση είναι 3 προς 1 για κάθε θέση.
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
Περαιτέρω μεταξύ των δύο πλευρών επήλθε συμφωνία για ένα σύστημα αξιολόγησης με ποσοστώσεις. Συγκεκριμένα το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αντικαθίσταται με ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης. Αυτό το νέο σύστημα αξιολόγησης θα βασίζεται σε κλίμακα βαθμολογίας από το 1-100 και θα χρησιμοποιείται τόσο για την ανάπτυξη και κατάρτιση του προσωπικού αλλά θα σχετίζεται και με την ανέλιξή του στις θέσεις προαγωγής, ούτως ώστε το προσωπικό να επιβραβεύεται για τον ζήλο και την πρόοδό του.
ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Το τρίτο κομμάτι του παζλ της συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ και κυβέρνησης αφορά στη διεύρυνση της κινητικότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με αυτό το νέο σύστημα κινητικότητας, υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα μπορούν για παράδειγμα να μεταφερθούν από το ένα υπουργείο στο άλλο. Περαιτέρω μέσα από το νέο σύστημα κινητικότητας, θα δίνεται η δυνατότητα σε ικανά άτομα από τον ιδιωτικό τομέα να διεκδικούν διευθυντικές θέσεις κλίμακας Α14 και πάνω στο δημόσιο.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
Σχολιάζοντας τα συμφωνηθέντα, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι «θέση μας ήταν πάντα ότι μέσα από ένα διάλογο καλόπιστο μπορούν να βρεθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα». «Το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και το θέμα των προαγωγών, δεν είναι ένα απλά θέματα», είπε και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολα καθώς επηρεάζουν συμφέροντα και υπαλλήλους, αλλά βοηθούν και στην εμπέδωση της αξιοκρατίας. Ο κ. Χατζηπέτρου αναγνώρισε ότι έγινε μια εξαίρετη δουλειά από πλευράς όσων ήταν στη διαπραγμάτευση. «Η θέση μας ήταν πάντοτε θέση ευθύνης» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι «διαφωνήσαμε σε κάποια μέτρα, ιδιαίτερα στις σωρευτικές αποκοπές, αλλά νομίζω ότι δεν έχουν παρατηρηθεί οι κινητοποιήσεις, οι απεργίες που είδαμε να συμβαίνουν σε άλλες χώρες και αυτό βοήθησε στο να έρθουμε σε ομαλότητα πολύ πιο γρήγορα απ' ότι υπολόγιζαν όλοι». «Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι αρχίσαμε να λειτουργούμε διαφορετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τώρα εδώ που καταλήξαμε ήταν κάτι που θα βοηθήσει όλους και ιδιαίτερα τη δημόσια υπηρεσία, οι αποφάσεις για το θέμα της κινητικότητας και της προαγωγής», είπε. Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «θα υπάρξει μια συνεχής διαβούλευση για μια καλύτερη δημόσια υπηρεσία.
Στο τραπέζι το κρατικό μισθολόγιο
Στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ παραμένει η διαφωνία στο θέμα του εκσυγχρονισμού του κρατικού μισθολογίου στο δημόσιο τομέα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Α» ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι η αύξηση του κρατικού μισθολογίου συνδέεται με την επίδοση της οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, θέση της κυβέρνησης ήταν ότι θα πρέπει να εξευρεθεί ένας τρόπος ούτως ώστε η αύξηση συνολικά του κρατικού μισθολογίου να γίνεται λελογισμένα, όχι αυθαίρετα και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της οικονομίας. Αλλιώς, είπε, θα υπήρχε ο κίνδυνος είτε να καταφεύγουμε σε αύξηση συνεχόμενη του δανεισμού είτε να αναγκαστούμε να επιβάλλουμε επιπλέον φορολογίες.
Διαβεβαίωσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει στόχευση την αύξηση ούτε του χρέους ούτε των φορολογιών αλλά τη συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, τόνισε ότι μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπήρξε συμφωνία στο θέμα του κρατικού μισθολογίου, αλλά, όπως σημείωσε, έχει επιδειχθεί κατανόηση από τα δύο μέρη ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε». «Δεν είναι εύκολο», είπε, «για μία συντεχνία δημοσίων υπαλλήλων να συμφωνήσει σε αλλαγές στην καταβολή των μισθολογικών αυξήσεων». Η θέση της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο υφυπουργός, είναι ότι θα πρέπει να περάσουν διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι δεν θα πάμε πίσω για αύξηση των δημοσίων δαπανών.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, αναφερόμενος στους προβληματισμούς που έχει η ΠΑΣΥΔΥ για την κυβερνητική πρόταση για το μισθολόγιο, είπε ότι «έχουμε μια επιφύλαξη, αλλά δεν είναι αιτία πολέμου». Σημασία, πρόσθεσε, «είναι ότι μπήκαμε σε μια νέα εποχή που προχωρούμε με το διάλογο και ευελπιστώ ότι μέσα από το διάλογο θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις και σε πολλά άλλα προβλήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα για πολύ καιρό».
- See more at: http://alfanews.com.cy/oikonomia/item/17459-%CF%84%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%B4%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7.html#sthash.zIigFljF.dpuf


Η οικονομία πηγαίνει καλά, αδιανότητο να επανέλθουμε στα παλιά, ανέφερε στην Τρόικα η ΟΕΒ

Η οικονομία πηγαίνει καλά αλλά είναι αδιανόητο να επανέλθουμε στα παλιά τα οποία μας έφεραν στην κατάντια που ήμασταν πριν τρία χρόνια, δήλωσε ο βοηθός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση μαζί με το ΚΕΒΕ, με κλιμάκιο της Τρόικας κατά την οποία συζητήθηκαν οι μακροοικονομικές εξελίξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματικές οργανώσεις στην πραγματική οικονομία, ο κ. Αντωνίου είπε πως εξέφρασαν στους τεχνοκράτες της Τρόικας την ανάγκη “να διατηρηθεί η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και να επιταχυνθεί η διαδικασία μεταρρύθμισης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διότι διαφορετικά θα χαθεί το μομέντουμ όταν θα έχουμε βγει από το μνημόνιο”, προσθέτοντας ότι “χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και λελογισμένες κινήσεις”.
“Γίνονται κινήσεις αλλά πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν”, ανέφερε, εκφράζοντας την ανάγκη να τεθεί στις συζητήσεις “και το κομμάτι του κρατικού μισθολογίου”.
Ανέφερε ότι τα θέματα αξιολόγησης και προαγωγών για τα οποία ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ “είναι δευτερεύουσας σημασίας σημεία και δεν αγγίζουν το μεγάλο κομμάτι που είναι το τεράστιο βάρος και αδικαιολόγητο του κρατικού μισθολογίου”.
Δεν είναι επουσιώδη, συνέχισε, αλλά δεν είναι και πρωτίστης σημασίας.
“Ανησυχούμε ότι οι διάφορες ομάδες συμφερόντων με τη λήξη του προγράμματος θα πιστέψουν ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στα παλιά και εκεί ίσως θα έχουμε πρόβλημα διατήρησης της εργατικής ειρήνης”, πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την ανάγκη “να γίνει επιτέλους κάτι για να μην μείνει το κράτος ανοχύρωτο σε σχέση με τις απεργίες σε τομείς ουσιώδεις για την οικονομία, όπως είναι κυρίως τα λιμάνια, αυτή την περίοδο”.
“Γίνεται ένα μικρό έγκλημα από μερίδα των συντεχνιών στο λιμάνι της Λεμεσού, το οποίο θα πληρώσουμε πολύ ακριβά αν δεν τελειώσει σύντομα (η απεργία)”, πρόσθεσε.
Σε σχέση με την αντιμετώπιση που είχαν από μέρους της Τρόικας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι “άρχισε να γίνεται πιο χαλαρό και φιλικό το κλίμα”, κατά τις συναντήσεις με τους τεχνοκράτες της Τρόικας, από ότι ήταν κατά τις πρώτες συναντήσεις.

- See more at: http://alfanews.com.cy/oikonomia/item/17391-%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC,-%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B8%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC,-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B7-%CE%BF%CE%B5%CE%B2.html#sthash.iG9Ex5bD.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου