Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Αναδόμηση του δημοσίου τομέα

Μεταρρύθμιση Δημοσίου: Σύντομα σε Υπουργικό-Βουλή

Riknews 26/7/2015
Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζεται η κυβέρνηση και μέσα στα επόμενα λίγα 24ωρα ολοκληρώνει τη σύνταξη των νομοσχεδίων, τα οποία θα διέπουν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, τα οποία, όπως άλλωστε, συμφωνήθηκε και με την Τρόικα, πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, έως το τέλος Αυγούστου.
Όπως πληροφορείται το ΡΙΚ από πηγές του Προεδρικού, τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και πολύ σύντομα τα εν λόγω νομοσχέδια θα οδηγηθούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία. Υπολογίζεται ότι, εντός 15 ημερών, το νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη Δημόσια Υπηρεσία, θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Αποτελείται συνολικά από τέσσερα νομοσχέδια:
- Το νομοσχέδιο, το οποίο θα καθορίζει το κρατικό μισθολόγιο.
- Το νομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμίζονται τα θέματα προσλήψεων και προαγωγών.
- Το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατοχυρώνει τους κανομισμούς και το σύστημα αξιολόγησης στη Δημόσια Υπηρεσία.
- Και το τροποποιημένο νομικό πλαίσιο περί Δημόσιας Υπηρεσίας.
Το πακέτο των νομοσχεδίων αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση, εντός Σεπτεμβρίου.
Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε και στο χρονίζον πρόβλημα των εκτάκτων υπαλλήλων του Δημοσίου.
Ύστερα από δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει, εντός των προσεχών εβδομάδων, στην αλλαγή του καθεστώτος εργοδότησής τους, μετατρέποντάς τους σε αορίστου χρόνου.
Την εξέλιξη αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Αλήθεια".
Από την απόφαση θα επωφεληθούν περίπου 300 εργαζόμενοι, κάποιοι από τους οποίους απασχολούνται στην κρατική μηχανή, για περισσότερο από 20 χρόνια.
Επί δεκαετίες ακολουθείτο η πρακτική, η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων, να προσλαμβάνονται με συμβόλαια 30 μηνών, με την εκπνοή την σύμβασης εργοδότησης να απολύονται και σε πολλές περιπτώσεις να επαναπροσλαμβάνονται, με αποτέλεσμα να μην πληρούν τα κριτηρια, προκειμένου να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Δύο εξ αυτών προσέφυγαν στα δικαστήρια, δικαιώθηκαν και η απόφαση, εκ των πραγμάτων, θα εφαρμοστεί και στο σύνολο του προσωπικού, το οποίο εργάζεται με το καθεστώς εκτάκτων, στο Δημόσιο.
Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ


Ολοκληρώθηκε η έβδομη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος
Riknews 24/7/2015
Με τρία προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκε η έβδομη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Τα προαπαιτούμενα αφορούν, την έγκριση από τη Βουλή, του νομοσχέδιου για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε δανειολήπτες που είναι εκτεθειμένοι σε αφερέγγυους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, και την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από το τέλος Αυγούστου, των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και την ίδρυση της νέας εταιρείας στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta.
Συμφωνήθηκε επίσης η μετάθεση της έγκρισης του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι η προς τα πάνω αναθεώρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ με ρυθμό 0,5%, καταδεικνύει ότι με τις θυσίες του λαού και τη συνετή πολιτική, η εφαρμογή του προγράμματος αποδίδει καρπούς.
Με αυτό τον τρόπο, είπε, διαψεύδεται η εντύπωση πως η εφαρμογή του προγράμματος οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση.
Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου