Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΑΤΗΚ - 30/8/2015

Τα εργασιακά θέματα θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της CYTA, που θα πραγματοποιηθεί μετά το Γιούρογκρουπ της 11ης Σεπτεμβρίου.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ/ΣΕΚ εξέφρασε ικανοποίηση για το νομοσχέδιο που αφορά τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη CYTA.
Ο γενικός γραμματέας της ΕΠΟΕΤ Ηλίας Δημητρίου δήλωσε ότι ικανοποιήθηκαν τα περισσότερα αιτήματα της συντεχνίας, όπως τα εργασιακά, τα συνταξιοδοτικά και τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων.
"Τα κόμματα", είπε ο κ. Δημητρίου, "πρέπει να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να λάβουν τις δέουσες πολιτικές αποφάσεις".
Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής
Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής, Τηλεόραση ΡΙΚ

Κυβέρνηση : Δεν αποφασίσαμε αύξηση μισθών των ΔΣ των ημικρατικών
29 Αυγούστου 2015, ώρα : 12.30
Το Υπουργικό Συμβούλιο ούτε είχε ενώπιον του, ούτε αποφάσισε, την αύξηση της αντιμισθίας των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «O Φιλελεύθερος».
Όπως διευκρινίζει, το έγγραφο που παρουσιάζεται στο εν λόγω δημοσίευμα αποτελεί προσχέδιο πρότασης που ωστόσο ουδέποτε τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Αυτό που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν η αύξηση της αντιμισθίας των μελών της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και αυτό επειδή τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, λόγω της μη επαρκούς στελέχωσης της, αφιερώνουν πάρα πολλές ώρες για τη διεκπεραίωση των εργασιών τους στην Εταιρεία», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.
Επιπρόσθετα, σημειώνει, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να μελετήσει το θέμα της αντιμισθίας των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών
Nomisma.com.cy


Κ. Ηροδότου: "Οι υπάλληλοι της Cyta θα προστατευθούν"
Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων: Διαφύλαξη δημοσίου συμφέροντος και προστασία εργαζομένων της Cyta
Στην εξεύρεση της χρυσής τομής για προστασία του δημόσιου συμφέροντος αλλά ταυτόχρονα και των υπαλλήλων της Cyta, καθώς και για προσέλκυση ενός αξιόπιστου επενδυτή, στοχεύει η δομή βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού συνεργάτη/επενδυτή για τον κρατικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου.
Με αφορμή την αναμενόμενη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης που τροποποιεί τον Περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών νόμο, ο κ. Ηροδότου επεσήμανε πως ένας από τους στόχους της δομής «είναι η διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και του εθνικού πλούτου», υπογραμμίζοντας πως «η επιλογή της δημιουργίας νέας εταιρείας επιτρέπει στο κράτος τη μεταφορά στην ιδιωτική Cyta μόνο όλων των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που σχετίζονται με τηλεπικοινωνιακές εργασίες, διασφαλίζοντας έτσι τη μεγιστοποίηση της αξίας της όποιας συναλλαγής».
Σε σχέση με τη δομή που έχει επιλεγεί (δηλαδή την ίδρυση νέας εταιρείας), ο κ. Ηροδότου εξήγησε πως «αν για παράδειγμα μεταφέρονταν και όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται άμεσα με τηλεπικοινωνιακές εργασίες, αυτά ενδεχομένως να είχαν μικρότερη αποτίμηση από τον επενδυτή, με αποτέλεσμα το δημόσιο να βγει ζημιωμένο».
Το νομοσχέδιο, το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό την περασμένη Τετάρτη, επιτρέπει στην Κυβέρνηση την έκδοση διατάγματος με το οποίο θα καθορίζονται τα εξαιρούμενα θέματα που θα παραμείνουν στην ημικρατική ΑΤΗΚ, η οποία θα διατηρηθεί ως δημόσιος οργανισμός, ενώ τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που αφορούν αμιγώς τηλεπικοινωνιακές εργασίες θα μεταφερθούν στην ιδιωτική Cyta, που θα ανήκει αποκλειστικά στη Δημοκρατία, με στόχο την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.
«Πρόκειται για δομή μιας διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων που στοχεύει στη μεγιστοποίηση του oφέλους για το κράτος. Με τη δομή αυτή, με τη βοήθεια των συμβούλων της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε μια δύσκολη ισορροπία: την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και του φορολογουμένου, την προστασία των εργαζομένων, αλλά και την προσέλκυση ενός καλού επενδυτή», σημείωσε ο κ. Ηροδότου.
Επεσήμανε παράλληλα πως αν η Cyta μετατρεπόταν σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, τότε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και το σύνολο των εργαζομένων θα περιλαμβάνονταν στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού συνεργάτη/επενδυτή, κάτι που θα είχε τον κίνδυνο για χαμηλότερη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που δεν σχετίζονται άμεσα με τις τηλεπικοινωνιακές εργασίες (non-core assets), ενώ οι εργαζόμενοι, ακόμα και με το κράτος ως μοναδικό μέτοχο μέχρι την εξεύρεση του στρατηγικού συνεργάτη, δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν το σημερινό τους καθεστώς και τα δικαιώματα τους μέσα σε μια ιδιωτική εταιρία.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως η δομή που επιλέγηκε επιτρέπει τη δημιουργία μιας ιδιωτικής Cyta, χωρίς να επηρεαστεί κανένας εργαζόμενος μέχρι το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα βρεθεί ο κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής συνεργάτης για τη CYTA Ltd. `Οταν βρεθεί, και αφού περάσουν 12 μήνες από τη μέρα μεταφοράς των μετόχων στο στρατηγικό συνεργάτη (μεταβατική περίοδος), η κυβέρνηση δίδει στους εργαζόμενους τέσσερις επιλογές όσον αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, η πρώτη επιλογή αφορά τους υπαλλήλους στους οποίους ο επενδυτής θα δώσει ιδιωτικό συμβόλαιο εργασίας. Όσοι αποφασίσουν να το δεχθούν, θα τους δοθεί δωρεάν ως κίνητρο ένα πακέτο μετοχών της νέας εταιρείας για να αποποιηθούν του καθεστώτος του δημόσιου υπαλλήλου.
Η δεύτερη επιλογή αφορά όσους αποφασίσουν να μεταπηδήσουν στη Cyta Ltd με συμβόλαιο ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι, αν το επιθυμούν, μπορούν να διατηρήσουν τη θέση τους στην ημικρατική ΑΤΗΚ υπό μορφή άδειας άνευ απολαβών. Γι` αυτήν την κατηγορία των υπαλλήλων, ο ιδιώτης επενδυτής, για περίοδο ενός χρόνου μετά το τέλος των 12 μηνών της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή 2 χρόνια από τη μέρα μεταφοράς μετόχων στο στρατηγικό συνεργάτη της CYTA Ltd, δεν θα μπορεί να ζητήσει την επιστροφή τους στην ημικρατική ΑΤΗΚ. Αν ο επενδυτής επιλέξει κάποιους από τους υπαλλήλους που εργάζονται στην Cyta Ltd σε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον να επιστρέψουν στην ημικρατική ΑΤΗΚ, τότε αυτοί θα επιστρέψουν κανονικά ως υπάλληλοι της ΑΤΗΚ. Το ίδιο ισχύει και για κάθε υπάλληλο, ο οποίος αν το επιλέξει από μόνος του μπορεί να επιστρέψει στην ημικρατική ΑΤΗΚ.
Αυτό στην ουσία παρέχει ένα δίχτυ προστασίας για τους υπαλλήλους του οργανισμού, καθώς αν και δεν θα τους πληρώνει το κράτος (άδεια άνευ απολαβών) θα διατηρούν τεχνικά το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου για τη θέση τους στην ΑΤΗΚ ημικρατικός οργανισμός.
Οι δύο άλλες επιλογές που προβλέπονται στην πρόταση της κυβέρνησης είναι το Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης και η απόσπαση στη δημόσια υπηρεσία, με τους εργαζόμενους στην ουσία να παραμένουν οργανικά υπάλληλοι στην ημικρατική ΑΤΗΚ, με τις μισθολογικές κλίμακες και τα ωφελήματα της ΑΤΗΚ.
Με βάση το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, εκτιμάται ότι η Βουλή θα χρειαστεί περίπου δυο ή τρεις μήνες να εγκρίνει το νομοσχέδιο, μετά την έγκριση του οποίου, αρχίζει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού συνεργάτη/επενδυτή, η οποία, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα χρειαστεί άλλους εννέα μήνες. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής (δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο), αρχίζει η μεταβατική περίοδος άλλου ενός έτους, προκειμένου οι υπάλληλοι της Cyta να κάνουν τις επιλογές τους.
«Για μια περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνια από σήμερα δεν αλλάζει τίποτα για τους εργαζόμενους. Παραμένουν εργοδοτούμενοι της ΑΤΗΚ ημικρατικός οργανισμός», είπε ο κ. Ηροδότου.
Προστασία δημοσίου συμφέροντος
Όπως συμβαίνει διεθνώς σε περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων, η αξία ενός οργανισμού αποτιμάται στη βάση των προβλέψεων για την κερδοφορία του. Γι` αυτό οι όποιες κινήσεις θα γίνουν και προβλέπονται στο νομοσχέδιο, στόχο έχουν να προστατέψουν τόσο το κράτος ως ιδιοκτήτη και κατά συνέπεια το φορολογούμενο και το δημόσιο συμφέρον, όσο και την αξία του ίδιου του οργανισμού.
Όπως εξήγησε ο κ. Ηροδότου, «τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνιακές εργασίες ενδέχεται να μην προσμετρήσουν στην αποτίμηση του οργανισμού με την πραγματική αξία αγοράς. Είναι σημαντικό να υπάρξει ανάλυση και οτιδήποτε δεν σχετίζεται άμεσα με τις εργασίες του οργανισμού να μην περιληφθεί. Αυτό γίνεται σε συνεργασία των συμβούλων με την τεχνική επιτροπή της ΑΤΗΚ», ανέφερε.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες θα πάνε στην ιδιωτική Cyta και στην ΑΤΗΚ αναμένεται να παραμείνει οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τις τηλεπικοινωνίες.
«Όσα παραμείνουν στην ΑΤΗΚ πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία με αξία και εργαζόμενους που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω των αποσπάσεων», είπε ο Επίτροπος.
Με βάση τα στοιχεία από τους ισολογισμούς της ΑΤΗΚ, τα ακίνητα της Cyta αποτιμώνται περίπου στα €250 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, η διεύθυνση της Cyta, σε συνεργασία με τη Μονάδα Αποκρατικοποίησης και τους συμβούλους της Μονάδας, θα προσδιορίσει τα ακίνητα, τεμάχιο ανά τεμάχιο, τα οποία θα παραμείνουν στην ημικρατική ΑΤΗΚ, ούτως ώστε να περιοριστεί ο όποιος κίνδυνος περιορισμού της αξίας τους.
Τι μένει στην ημικρατική ΑΤΗΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των πιο πάνω σχεδιασμών, στην ημικρατική ΑΤΗΚ θα παραμείνουν τα ακίνητα, τα ομόλογα και τα ρευστά διαθέσιμα καθώς και οι εργασιακές συμβάσεις. Η ΑΤΗΚ θα έχει την ευθύνη της διαχείρησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων και τη διαφύλαξη της αξίας τους.
Ουσιαστικά, η ημικρατική ΑΤΗΚ θα διαθέτει το οργανόγραμμά της, με τους εργαζόμενους που δεν θα αποποιηθούν του καθεστώτος του δημόσιου υπαλλήλου και θα διαχειρίζεται οτιδήποτε δεν περιληφθεί στην αποκρατικοποίηση. Τα εξαιρούμενα θέματα αναμένεται να είναι όλα όσα δεν έχουν να κάνουν με τις τηλεπικοινωνίες, τις εργασιακές συμβάσεις και το συνταξιοδοτικό.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πέραν από τον καταρτισμό του επιχειρηματικού σχεδίου της Cyta, το οποίο θα καθορίζει την αξία του οργανισμού, ο οίκος Roland Berger, εκ των συμβούλων της Μονάδας στη διαδικασία αποκρατικοποίησης, βρίσκεται αυτή τη στιγμή και στη διαδικασία υπολογισμού των δωρεάν μετοχών που θα δοθούν στους υπαλλήλους που θα αποποιηθούν του καθεστώτος του δημοσίου υπαλλήλου και θα εργοδοτηθούν από την Cyta Ltd.
- See more at: http://www.24h.com.cy/economy/item/100233-k-irodotou-oi-ypalliloi-tis-cyta-prostatevontai.html#sthash.VAmqatf0.dpuf

Το ν/σ για ιδιωτικοποίηση της Cyta οδηγεί σε ξεπούλημα, φωνάζει το ΑΚΕΛ
Δυνατότητα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων διαβλέπει το ΔΗΣΥ

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της Cyta δεν αποτελεί ένα νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό του οργανισμού αλλά ένα νομοσχέδιο για ξεπούλημα της Cyta για ξεπούλημα μέρους του εθνικού μας πλούτου”,δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.
Ανέφερε ότι “δεν πρόκειται για μια αναγκαία μεταρρύθμιση όπως λένε οι κυβερνώντες και ο Συναγερμός αλλά για μια ακόμη αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση” και πρόσθεσε ότι "δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον μέσα από την προώθηση αυτού του νομοσχεδίου αλλά για ακόμη μια φορά να εξυπηρετηθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα”.
“Ο καλύτερος τρόπος για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, για να προστατευθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων, των φορολογουμένων πολιτών, των καταναλωτών και της οικονομία γενικότερα είναι μέσα από τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα αυτών των οργανισμών και των παραπέρα εκσυγχρονισμών τους”, πρόσθεσε.

Με τις αποκρατικοποιήσεις υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν στη χώρα μεγάλες ξένες επενδύσεις αλλά και να ανοίξει ο δρόμος και για άλλες επενδύσεις, δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη ότι το νομοσχέδιο που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της Cyta δεν αποτελεί ένα νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό του οργανισμού αλλά νομοσχέδιο για ξεπούλημα της Cyta, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η αποκρατικοποίηση της Cyta “θα δώσει ταυτόχρονα την ευκαιρία να συμμετάσχει ο πολύ σημαντικός αυτός οργανισμός στη νέα αναπτυξιακή εποχή της Κύπρου όχι με τα δεδομένα της κομματικοκρατικής διαχείρισης και όλων των στρεβλώσεων μέχρι και φαινομένων διαφθοράς και σκανδάλων που γνωρίζαμε αλλά με τη δυνατότητα να έχει πλέον εταιρική διακυβέρνηση γιατί πρόκειται για μια εταιρεία τεχνοκρατικών προδιαγραφών”.
Αναφερόμενος σε αυτούς που έχουν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις, ο κ. Προδρόμου είπε ότι “τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα αυτές τις μέρες μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις μηνών για να έχουν τη στήριξη και το πρόγραμμα διόρθωσης της οικονομίας έχουμε συμφωνήσει τόσο η Κυβέρνηση της Κύπρου όσο αντίστοιχα και της Ελλάδας ότι στο πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνονται και αποκρατικοποιήσεις”.
“Αυτό το πράγμα θα περιμέναμε να το είχε στο νου του το ΑΚΕΛ το οποίο είναι το κόμμα που ως διακυβέρνηση είχε αποταθεί στην Ευρώπη για να ζητήσει μνημόνιο. Σε όλα τα μνημόνια θεωρείται ότι είναι μια ευκαιρία και τα κράτη που δανείζονται να συμβάλουν στη διάσωση διαθέτοντας κάποια από τα περιουσιακά τους στοιχεία”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ δεν θεωρεί ότι “αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα χαθούν, θα αξιοποιηθούν προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας”, προσθέτοντας ότι “το να λέμε ότι οι οργανισμοί αυτοί επιστρέφουν εκατομμύρια στην κοινωνία είναι μαύρο πολιτικό χιούμορ γιατί αυτά τα εκατομμύρια προέρχονται από την ίδια την κοινωνία”.
“Ας αφήσουμε τη λογική του φαύλου κύκλου και ας επιτρέψουμε και στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών να συμμετάσχει ως αξιόπιστος και αξιόμαχος εταιρικός οργανισμός στη νέα αναπτυξιακή εποχή της Κύπρου”, κατέληξε.

Πρόσωπο και χαρακτήρα θα αλλάξει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, αρχής γενομένης από την ψήφιση του νομοσχεδίου «περί υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών νόμου» και αργότερα από την ψήφιση της πρότασης για διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο, που θα κληθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων να συζητήσει αρχικά, και να ψηφίσει τις επόμενες μέρες, έχει σκοπό τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Cyta σε μια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου που θα ανήκει 100% στο κράτος, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της Αρχής. Η Cyta Ltd αναλαμβάνοντας τις τηλεπικοινωνιακές εργσίες της Cyta, ουσιαστικά θα ενισχυθεί η ευελιξία της. Σε δεύτερη φάση, θα ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης κατάλληλου στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα αποκτήσει μετοχές στη Cyta Ltd. Η διαδικασία εξεύρεσής του αναμένεται να διαρκέσει περίπου 12 μήνες, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Όσον αφορά, την πρόταση για τα εργασιακά θέματα, η οποία αναμένεται να πάει αργότερα στη Βουλή, θα συζητηθεί όμως παράλληλα στη Βουλή, προνοείται η διασφάλιση του καθεστώτος εργοδότησης και των δικαιωμάτων και ωφελημάτων των εργαζομένων σε περίπτωση εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.
CYTA LTD.
Το νομοσχέδιο προνοεί ότι η νέα εταιρεία, η Cyta Ltd, θα είναι μια νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου η οποία θα ανήκει αποκλειστικά στη Δημοκρατία. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορεί να εκδώσει διάταγμα και όλα τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Cyta θα μεταφερθούν στη Cyta Ltd εκτός από συγκεκριμένα όπως περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις που δεν έχουν άμεση σχέση π.χ τραπεζικά υπόλοιπα κ.ά. Με την έκδοση του διατάγματος σημαίνει ότι οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες που διεξάγει σήμερα η Cyta θα διεξάγονται από τη Cyta Ltd.
Περισσότερα στην έντυπη "Α"

Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων

«Διαφύλαξη δημοσίου συμφέροντος και προστασία εργαζομένων της Cyta»


Στην εξεύρεση της χρυσής τομής για προστασία του δημόσιου συμφέροντος αλλά ταυτόχρονα και των υπαλλήλων της Cyta, καθώς και για προσέλκυση ενός αξιόπιστου επενδυτή, στοχεύει η δομή βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού συνεργάτη/επενδυτή για τον κρατικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου.
Με αφορμή την αναμενόμενη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης που τροποποιεί τον Περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών νόμο, ο κ. Ηροδότου επεσήμανε πως ένας από τους στόχους της δομής «είναι η διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και του εθνικού πλούτου», υπογραμμίζοντας πως «η επιλογή της δημιουργίας νέας εταιρείας επιτρέπει στο κράτος τη μεταφορά στην ιδιωτική Cyta μόνο όλων των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που σχετίζονται με τηλεπικοινωνιακές εργασίες, διασφαλίζοντας έτσι τη μεγιστοποίηση της αξίας της όποιας συναλλαγής».
Σε σχέση με τη δομή που έχει επιλεγεί (δηλαδή την ίδρυση νέας εταιρείας), ο κ. Ηροδότου εξήγησε πως «αν για παράδειγμα μεταφέρονταν και όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται άμεσα με τηλεπικοινωνιακές εργασίες, αυτά ενδεχομένως να είχαν μικρότερη αποτίμηση από τον επενδυτή, με αποτέλεσμα το δημόσιο να βγει ζημιωμένο».
Το νομοσχέδιο, το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό την περασμένη Τετάρτη, επιτρέπει στην Κυβέρνηση την έκδοση διατάγματος με το οποίο θα καθορίζονται τα εξαιρούμενα θέματα που θα παραμείνουν στην ημικρατική ΑΤΗΚ, η οποία θα διατηρηθεί ως δημόσιος οργανισμός, ενώ τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που αφορούν αμιγώς τηλεπικοινωνιακές εργασίες θα μεταφερθούν στην ιδιωτική Cyta, που θα ανήκει αποκλειστικά στη Δημοκρατία, με στόχο την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή.
«Πρόκειται για δομή μιας διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων που στοχεύει στη μεγιστοποίηση του oφέλους για το κράτος. Με τη δομή αυτή, με τη βοήθεια των συμβούλων της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε μια δύσκολη ισορροπία: την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και του φορολογουμένου, την προστασία των εργαζομένων, αλλά και την προσέλκυση ενός καλού επενδυτή», σημείωσε ο κ. Ηροδότου.
Επεσήμανε παράλληλα πως αν η Cyta μετατρεπόταν σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, τότε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και το σύνολο των εργαζομένων θα περιλαμβάνονταν στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού συνεργάτη/επενδυτή, κάτι που θα είχε τον κίνδυνο για χαμηλότερη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που δεν σχετίζονται άμεσα με τις τηλεπικοινωνιακές εργασίες (non-core assets), ενώ οι εργαζόμενοι, ακόμα και με το κράτος ως μοναδικό μέτοχο μέχρι την εξεύρεση του στρατηγικού συνεργάτη, δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν το σημερινό τους καθεστώς και τα δικαιώματα τους μέσα σε μια ιδιωτική εταιρία.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως η δομή που επιλέγηκε επιτρέπει τη δημιουργία μιας ιδιωτικής Cyta, χωρίς να επηρεαστεί κανένας εργαζόμενος μέχρι το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα βρεθεί ο κατάλληλος στρατηγικός επενδυτής συνεργάτης για τη CYTA Ltd. `Οταν βρεθεί, και αφού περάσουν 12 μήνες από τη μέρα μεταφοράς των μετόχων στο στρατηγικό συνεργάτη (μεταβατική περίοδος), η κυβέρνηση δίδει στους εργαζόμενους τέσσερις επιλογές όσον αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, η πρώτη επιλογή αφορά τους υπαλλήλους στους οποίους ο επενδυτής θα δώσει ιδιωτικό συμβόλαιο εργασίας. Όσοι αποφασίσουν να το δεχθούν, θα τους δοθεί δωρεάν ως κίνητρο ένα πακέτο μετοχών της νέας εταιρείας για να αποποιηθούν του καθεστώτος του δημόσιου υπαλλήλου.
Η δεύτερη επιλογή αφορά όσους αποφασίσουν να μεταπηδήσουν στη Cyta Ltd με συμβόλαιο ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι, αν το επιθυμούν, μπορούν να διατηρήσουν τη θέση τους στην ημικρατική ΑΤΗΚ υπό μορφή άδειας άνευ απολαβών. Γι` αυτήν την κατηγορία των υπαλλήλων, ο ιδιώτης επενδυτής, για περίοδο ενός χρόνου μετά το τέλος των 12 μηνών της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή 2 χρόνια από τη μέρα μεταφοράς μετόχων στο στρατηγικό συνεργάτη της CYTA Ltd, δεν θα μπορεί να ζητήσει την επιστροφή τους στην ημικρατική ΑΤΗΚ. Αν ο επενδυτής επιλέξει κάποιους από τους υπαλλήλους που εργάζονται στην Cyta Ltd σε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον να επιστρέψουν στην ημικρατική ΑΤΗΚ, τότε αυτοί θα επιστρέψουν κανονικά ως υπάλληλοι της ΑΤΗΚ. Το ίδιο ισχύει και για κάθε υπάλληλο, ο οποίος αν το επιλέξει από μόνος του μπορεί να επιστρέψει στην ημικρατική ΑΤΗΚ.
Αυτό στην ουσία παρέχει ένα δίχτυ προστασίας για τους υπαλλήλους του οργανισμού, καθώς αν και δεν θα τους πληρώνει το κράτος (άδεια άνευ απολαβών) θα διατηρούν τεχνικά το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου για τη θέση τους στην ΑΤΗΚ ημικρατικός οργανισμός.
Οι δύο άλλες επιλογές που προβλέπονται στην πρόταση της κυβέρνησης είναι το Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης και η απόσπαση στη δημόσια υπηρεσία, με τους εργαζόμενους στην ουσία να παραμένουν οργανικά υπάλληλοι στην ημικρατική ΑΤΗΚ, με τις μισθολογικές κλίμακες και τα ωφελήματα της ΑΤΗΚ.
Με βάση το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, εκτιμάται ότι η Βουλή θα χρειαστεί περίπου δυο ή τρεις μήνες να εγκρίνει το νομοσχέδιο, μετά την έγκριση του οποίου, αρχίζει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού συνεργάτη/επενδυτή, η οποία, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα χρειαστεί άλλους εννέα μήνες. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής (δηλαδή σε περίπου ένα χρόνο), αρχίζει η μεταβατική περίοδος άλλου ενός έτους, προκειμένου οι υπάλληλοι της Cyta να κάνουν τις επιλογές τους.
«Για μια περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνια από σήμερα δεν αλλάζει τίποτα για τους εργαζόμενους. Παραμένουν εργοδοτούμενοι της ΑΤΗΚ ημικρατικός οργανισμός», είπε ο κ. Ηροδότου.
Προστασία δημοσίου συμφέροντος
Όπως συμβαίνει διεθνώς σε περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων, η αξία ενός οργανισμού αποτιμάται στη βάση των προβλέψεων για την κερδοφορία του. Γι` αυτό οι όποιες κινήσεις θα γίνουν και προβλέπονται στο νομοσχέδιο, στόχο έχουν να προστατέψουν τόσο το κράτος ως ιδιοκτήτη και κατά συνέπεια το φορολογούμενο και το δημόσιο συμφέρον, όσο και την αξία του ίδιου του οργανισμού.
Όπως εξήγησε ο κ. Ηροδότου, «τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνιακές εργασίες ενδέχεται να μην προσμετρήσουν στην αποτίμηση του οργανισμού με την πραγματική αξία αγοράς. Είναι σημαντικό να υπάρξει ανάλυση και οτιδήποτε δεν σχετίζεται άμεσα με τις εργασίες του οργανισμού να μην περιληφθεί. Αυτό γίνεται σε συνεργασία των συμβούλων με την τεχνική επιτροπή της ΑΤΗΚ», ανέφερε.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες θα πάνε στην ιδιωτική Cyta και στην ΑΤΗΚ αναμένεται να παραμείνει οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τις τηλεπικοινωνίες.
«Όσα παραμείνουν στην ΑΤΗΚ πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία με αξία και εργαζόμενους που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω των αποσπάσεων», είπε ο Επίτροπος.
Με βάση τα στοιχεία από τους ισολογισμούς της ΑΤΗΚ, τα ακίνητα της Cyta αποτιμώνται περίπου στα €250 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, η διεύθυνση της Cyta, σε συνεργασία με τη Μονάδα Αποκρατικοποίησης και τους συμβούλους της Μονάδας, θα προσδιορίσει τα ακίνητα, τεμάχιο ανά τεμάχιο, τα οποία θα παραμείνουν στην ημικρατική ΑΤΗΚ, ούτως ώστε να περιοριστεί ο όποιος κίνδυνος περιορισμού της αξίας τους.
Τι μένει στην ημικρατική ΑΤΗΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των πιο πάνω σχεδιασμών, στην ημικρατική ΑΤΗΚ θα παραμείνουν τα ακίνητα, τα ομόλογα και τα ρευστά διαθέσιμα καθώς και οι εργασιακές συμβάσεις. Η ΑΤΗΚ θα έχει την ευθύνη της διαχείρησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων και τη διαφύλαξη της αξίας τους.
Ουσιαστικά, η ημικρατική ΑΤΗΚ θα διαθέτει το οργανόγραμμά της, με τους εργαζόμενους που δεν θα αποποιηθούν του καθεστώτος του δημόσιου υπαλλήλου και θα διαχειρίζεται οτιδήποτε δεν περιληφθεί στην αποκρατικοποίηση. Τα εξαιρούμενα θέματα αναμένεται να είναι όλα όσα δεν έχουν να κάνουν με τις τηλεπικοινωνίες, τις εργασιακές συμβάσεις και το συνταξιοδοτικό.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πέραν από τον καταρτισμό του επιχειρηματικού σχεδίου της Cyta, το οποίο θα καθορίζει την αξία του οργανισμού, ο οίκος Roland Berger, εκ των συμβούλων της Μονάδας στη διαδικασία αποκρατικοποίησης, βρίσκεται αυτή τη στιγμή και στη διαδικασία υπολογισμού των δωρεάν μετοχών που θα δοθούν στους υπαλλήλους που θα αποποιηθούν του καθεστώτος του δημοσίου υπαλλήλου και θα εργοδοτηθούν από την Cyta Ltd.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου